Vejret på Mallorca er som et typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre.

Øen er bjergrig, og det medfører varierende klimatiske forhold på forskellige lokationer. De fremherskende vinde kommer fra nordvest, så de sydøstlige regioner er generelt varmere og tørrere.

De nordvestlige regioner og bjerge får de største mængder regn, selvom disse mængder dog ikke er generelt høje.

Kystområderne har omkring 300 solskinsdage om året. I højere luftlag, fx i bjergene, vil man altid opleve køligere temperaturer.

Mallorca ligger i Middelhavet, øst for fastlandet Spanien og nord for Afrika.

 

 

Søger du en rejse til Mallorca? Klik her!

Find gode hoteller på Mallorca og book online her!

 

Sommeren på Mallorca

Fra juni til september er vejret varmt med ringe nedbør og masser af solskin. Ved begyndelsen af årstiden er den gennemsnitlige højeste temperatur allerede omkring 27° C. Den stiger derefter op til ca. 30° C i juli og august, før den falder ned til ca. 27° C i september.

Solbadende vil finde stor fornøjelse i Embat, en lokal vind, der skabes af, at varmen stiger op fra øen, og dermed trækker køligere luft ind fra havet.

Selvom luftfugtigheden er lav i øens kystområder og der som regel er en kølende brise, kan varmen være lidt ubehagelig.

Temperaturen kan på solrige dage komme et godt stykke ind i slutningen af 30'erne. Så er det tilrådeligt at kopiere de lokale og tage en siesta på den varmeste tid af dagen.

Havets temperatur bliver op til 25° C og i disse måneder kan forventes 11 timers solskin om dagen.

Cala Llombards, Mallorca. Foto: Tommie Hansen/flickr
 

Efteråret på Mallorca

I oktober og november er der varmt og vådt, men alligevel solrigt. Dette er et godt tidspunkt at besøge Mallorca på for at undgå de helt store turistmængder og oktober er stadig varm nok til at dase på stranden med en gennemsnitlig højeste temperatur på 23° C, selvom nattemperaturen er lav med gennemsnitlig 12° C.

Vejret på Mallorca i november har en gennemsnitlig højeste temperatur på 18° C, lidt for køligt til solbadning, men det er stadig behageligt varmt til andre aktiviteter. Novembers nætter kan være meget kolde, med et gennemsnit på 8° C. Havet er stadig varmt nok til at svømme i indtil udgangen af årstiden.

Oktober er den vådeste måned i året, men det faktum, at der hver dag er syv timers solskin i gennemsnit viser, at nedbør er koncentreret i kraftige byger og triste, grå vejrforhold er sjældent gældende i en længere periode.

 

Vinteren på Mallorca

Vejret om vinteren - fra december til februar, er overordentlig mildt og meget lyst for en vinter på den nordlige halvkugle.

Den gennemsnitlige højeste temperatur er på sit laveste i januar ved 14° C. I december og februar plejer temperaturen at nå op til omkring 15° C.

Nætterne har en gennemsnitligt lavpunkt omkring 4° C, og det kan komme ned til frysepunktet.

Oppe i bjergene er sne almindeligt, mens der sjældent falder noget i lavlandet. Det regner mindre og mindre efterhånden som sæsonen skrider frem, selvom regnbyger er ganske almindelige.

Solskinstimerne kommer ned på fem timer om dagen i december og januar, men kommer tilbage op til syv i februar. Vinteren er et godt tidspunkt at besøge Mallorca på for vandreferier.

Fachadas de Valldemosa. Foto: Andrés Nieto Porras/flickr.com

Foråret på Mallorca

Foråret - fra marts til maj, er varmt med ringe nedbør. Den gennemsnitlige højeste temperatur stiger til 16° C i marts, 18° C i april og 22° C i maj.

Ved midten af april kommer temperaturen i dagtimerne op omkring 20° C. Nattetemperaturene forbliver kølige i hele sæsonen, så en jumper og en jakke er rar at have med sig.

Solskinstimerne når op til ni timer om dagen i april. Nedbøren er moderat, faldende til næsten ubetydeligt i maj. Som i efteråret, er temperaturerne behagelige, og der er ikke så mange turister som om sommeren.

Foråret er lysere end i efteråret, men det er endnu for koldt til at svømme i havet.

Mallorca har fordel af sin sydlige placering i Middelhavet. Dette giver varme somre og milde vintre.

Imidlertid gør beliggenheden lige nord for Afrika, at Mallorca liggen i banen for den varme, tørre Sirocco vind. Dette påvirker især sydkysten, hvor det kan skubbe temperaturerme op i begyndelsen af 40'erne.

Siroccovinden kan medføre store mængder sand fra Sahara som falder overalt og som kan vise sig som en tåge på himlen.

Palma de Mallorca. Foto: SBA73/flickr.com

Vejrmæssige faremomenter

Efterårets vejrfænomener på Mallorca, især i oktober, kan være alvorlige, der kan optræde alt fra oversvømmelser, ekstreme haglstorme og tornadoer.

Fra september frem til december, falder der kraftig regn som ofte har oversvømmelser til følge.

Dette kulminerer i oktober, som er den måned med flest tordenvejr.

Voldsomme regnskyl over bjergene kan resultere i pludselige oversvømmelser langs kysten tre til fire timer senere.

Disse storme forekommer normalt kun i 2-3 timer om eftermiddagen, mens der resten af dagen opleves behageligt vejr.

Hvis du overnatter udendørs, så slå aldrig lejr i en udtørret flodseng eller andre lavtliggende områder. Hvis der sker oversvømmelser, kan det ske så hurtigt, at du ikke når at komme væk.

Haglstorme kan opstå mellem marts og april samt mellem november og december. Men kraftig regn er mere almindelig. Den nemmeste måde at forudse om der kommer regn eller hagl er ved at se på farven i skyerne, har de et grønligt skær, er det tegn på hagl.

Haglstorme kan også være en forløber for tornadoer i september og oktober. Mallorca vil normalt opleve omkring 5-6 tornadoer om året. 30% af disse anses for at være stærke (113-180 km/t), dog kan de svagere tornadoer stadig forårsage skader på grund af de høje vindhastigheder (80-112 km/t).

 

Video om Mallorca

 

Rejseinspiration om Mallorca

 

Læs mere om Mallorca på Mallorcas officielle Turistinformation.

Related Articles

Vejret i Alanya Vejret i Alanya