Gambia er et land, beliggende ud mod den vestafrikanske kyst.

Landet er med sine blot 10.700 kvadratkilometer det mindste i det afrikanske fastland.

Gambia huser cirka 1,7 millioner indbyggere, hvoraf kun en meget lille del, nemlig omkring 36.000 bor i hovedstaden Banjul.

Denne usædvanlige fordeling kan forklares meget enkelt: Banjul ligger nemlig meget atypisk slet ikke i fastlandet, men på den lille ø St Mary’s Island.

Ved kysten ud mod øen bor der dog flere hundrede tusinde gambianere.

 

 

Kigger man på et kort over Gambia, er dette nok ikke det eneste lidt specielle, man vil snuble over. Gambia er, udover ved landets kyststrækning, fuldstændigt omkranset af nabolandet Senegal, og landets grænser er meget tydeligt lagt efter af skulle følge Gambiafloden.

Gambias klima klassificeres som tropisk, og har to meget forskellige sæsoner – en regnsæson i sommermånederne og efteråret, og en tørke, der rammer om vinteren.

Gambia. Brikama Market. Foto: Claire Rowland/flickr

 

Gambia i sommerhalvåret

Gambias regnsæson spænder fra juni til december måned. I løbet af de første måneder stiger nedbørsmængden støt, lige indtil årets ultimativt vådeste måned, nemlig august, der ser op mod 500 millimeter nedbør.

Nedbøren kommer typisk i kraftige og uforudsigelige regnskyl, der kan forårsage oversvømmelser og jordskred. Solen titter dog frem imellem uvejrsperioderne, og den gambianske natur nyder godt af endelig at modtage noget vand, efter lang periode med tørke.

Temperaturerne ligger jævnt hele året på omkring 31 grader, men der vil i denne periode helt klart føles varmere end om vinteren, da nattetemperaturerne om sommeren begynder at ligge fast på omkring 25 grader.

Gambia. Foto: Mike Rosenberg/flickr

Landet når altså aldrig at blive kølet en smule af, hvilket for mange kan gøre varmen uudholdelig.

Ved kystområderne hjælper vinden en smule til at nedkøle luften og mindske luftfugtigheden, men andre steder i landet bør man virkelig spørge sig selv, om man kan holde så ekstremt vejr ud, inden man booker sin rejse.

 

Gambia i vinterhalvåret

Den tørre sæson, der spænder fra november til maj, overlapper med den våde sæson, og starter altså slet ikke tørt, som man ellers skulle tro.

Når den tørre sæson så ellers skydes igang, er der dog intet mindre end knastørt. Temperaturerne ligger som nævnt ovenover på omkring 31 grader året rundt, men i vinterperioden forhøjes de ikke af ekstremt høj luftfugtighed.

Det tørre vintervejr gør tværtimod de høje temperature meget behagelige for turister. Man bør dog have med i sine overvejelser, at det tørre vejr betyder øget risiko for sandstorm, hvis det blæser en smule op.

Vi anbefaler at man medbringer lette, lange bukser, langærmede bluser og tørklæder til at dække ansigtet med, for en sikkerheds skyld – hvis man bliver fanget i en sandstorm, og den er kraftig nok, kan sandet føles som bittesmå glasskår mod huden, men et tyndt lag stof kan forhindre dette.

Gambia. Foto: Sheena/flickr

Overgangsperioden mellem den våde og den tørre sæson er det bedste tidspunkt at besøge Gambia på.

Høje dagstemperaturer komplementeres af lave nattetemperaturer, der køler hele landet af, og gør nattesøvnen noget mere behagelig.

I november måned ligger nattetemperaturerne på omkring 10 grader, men allerede i december er den på 17 grader – og selvom det måske ikke lyder af meget, gør dette spring virkelig en forskel.

 

Video om Gambia (på engelsk)