Den svenske hovedstad er altid et oplagt valg, hvis man ønsker at komme uden for Danmark over en weekend, men ikke tage alt for langt væk.

Stockholm har en masse kulturelle seværdigheder og charmerende bydele – tag for eksempel en hyggelig gåtur i den gamle bydel, hvor man blandt andet kan få guidede ture.

Du kan også besøge Vasa museet, Stockholm katedral eller se de royales bolig, Drottingholm slott.

Stockholm er dermed en glimrende kulturby, men kan også fungere som en romantisk getaway eller hvis du har brug for en weekend i en anden storby end lige København.

 

 

Generelt har Stockholm meget lange og kolde vintre, hvilket kan få en til at dømme vejret på forhånd.

Men selv disse vintersæsoner har deres charme, og somrene er til gengæld fantastiske, med lange lune aftenener.

Byens placering tæt ved havet og i det tempererede klimabælte, sørger for at temperaturudsvingene er relativt små.

Sverige oplever nedbør henover hele året, men dette er faktisk ikke meget sammenlignet med landets skandinaviske naboer – her spiller Norge helt klart en rolle, da landet skærmer af for mange af vindene.

Stockholm - Riddarholmen: Foto: Olof Senestam/flickr
 

Forår i Stockholm

Man kan stadig opleve snefald i de tidlige forårsmåneder i Stockholm, og nattefrosten opleves i marts samt af og til i april.

Men frem mod maj begynder de solrige dage for alvor at hobe sig op. Temperaturen stiger i løbet af foråret fra et gennemsnit på 0 til 11 grader, og antallet af solskinstimer går fra blot 4 i marts til helt op på 10 i maj.

Her kan man for alvor mærke at sommeren er på vej. Det er samtidig også den tørreste tid på hele året, med marts på en førsteplads – her falder der kun 26 mm i gennemsnit, hvorimod der falder 30 mm i april og maj.

 

Sommer i Stockholm

Sommeren er bestemt et af de bedste tidspunkter at besøge Stockholm på, da dagene som sagt er lange og lune.

Faktisk oplever man kun enkelte timer i mørke per nat, og i juni når Stockholm op på hele 12 timers sollys som dagen.

Det er også her at sommersolhvervet finder sted, som er en begivenhed med masser af events og festivaller i landet, hvilket også er en oplagt oplevelse.

Juli topper som den varmeste måned, med en gennemsnitstemperatur på 22 grader, men kan ofte nå op i midt-tyverne og helt op på 30 grader på særligt solrige dage.

August følger lige efter som den anden varmeste måned, og det er også først her at vandtemperaturen bliver nogenlunde badevenlig på omkring 17 grader.

Dette er typisk fordi at det tager lidt længere tid at varme havet op. Juli og august er også de måneder med mest nedbør, men regnen er typisk voldsom og hurtigt overstået.

Stockholm after sunset. Foto: Magnus Johansson/flickr

Efterår i Stockholm

I efterårssæsonen ligger nedbør på mellem 50 og 55 mm, men som sagt er dette sammenlignet med andre nordiske lande ikke synderligt højt eller usædvanligt.

Temperaturene begynder hurtigt at falde. I september ligger gennemsnitstemperaturen på mellem 12 og 15 grader, hvilket stadig er ganske behageligt, men den falder hurtigt gennem oktober og november, hvor den ender nede på cirka 3 grader i gennemsnit.

Det er også her at den første sne begynder at falde. Antallet af gennemsnitlige solskinstimer falder også hurtigt fra 7 i september til blot 2 om dagen i november, som også er en af de mørkeste måneder på året.

På trods af at man først i september stadig burde kunne tage sig en svømmetur i havet (som er cirka 14 grader på dette tidspunkt), falder havtemperaturen dog også ganske hurtigt.

 

Vinter i Stockholm

Vintermånederne kan være en anelse berygtede for at være kolde og triste – og også med god grund.

I december og januar opleves der ikke mere end 2 solskinstimer om dagen, og årets korteste dag har blot 6 timers dagslys – til sammenligning er der i gennemsnit 19 timers sollys midt om sommeren.

I februar får man kun enkelt solskinstime mere i gennemsnit, så derfor er der ingen tvivl om at disse måneder er mørke og grå.

Gennemsnitstemperaturen i sæsonen ligger også under frysepunktet med -2 grader i december og -3 i januar og februar.

Det betyder selvfølgelig også masser af sne, hvilket gør hele vinteroplevelsen noget mere interessant.

Hvis man ikke har noget imod kulde og mørke, kan byen derfor stadig være et hyggeligt besøg værd.