Algarve

vejrviseren311

Algarvekysten har et fantastisk middelhavsklima og er et af Europas mest populære feriemål.

Med et årligt gennemsnit på 3.000 solskinstimer er  Algarve et af Europas mest solrige steder.

Sommermånederne har 12 timers solskin om dagen i gennemsnit, og næsten ingen regn.

Med Middelhavet mod øst og Atlanterhavet mod vest, er feriestederne på Algarves østlige kyst, såsom Monte Gordo og Tavira, generelt varmere og tørrere end feriestederne mod vest som Lagos og Praia da Luz.

 

 

Vejret i Algarve - sommer

Sommeren i Algarve, fra juni til september, er fyldt med lange dage med strålende solskin og skyhøj varme. Den gennemsnitlige højeste temperatur begynder i midten af 20'erne og når op til et højdepunkt på 28º C i juli og august. I september falder temperaturen tilbage til 26º C.

Mange vil nok synes, at det er månederne juni og september, der måske er de mest komfortable i form af en mere afdæmpet varme. I højsæsonen juli-august kan dagtemperaturerne nå op i midten af 30'erne og nattemperaturen når sjældent under 20º C. Den kølige havbrise hjælper med at gøre varmen mere udholdelig.

Hvis vinden skifter til syd, kommer Sirocco-vinden op fra Afrika. Sirocco-vinden medbringer ekstrem varme, tørke og nogle gange sand fra Sahara ørkenen i Afrika. Solen skinner i ti timer eller mere om dagen i gennemsnit for hele sæsonen. Nedbøren er så lav, at den næppe værd at nævne. Den gennemsnitlige havtemperatur når op til 21º C.

Algarve. Foto: gatogrunge/flickr.com
 

Vejret i Algarve - efterår

Efteråret, i oktober og november, er meget varmt med en gennemsnitlig højeste temperatur på 22º C i oktober og 19º C i november. Novembers nætter kan dog godt være meget kølige med en gennemsnitlig lav temperatur på 13º C. Det regner mere, men kun til omkring 50 mm. Regnen kommer ofte fra tordenbyger, der kommer ind fra Atlanterhavet. Selvom efterårets solskinstimer er gode, er de dramatisk reduceret fra sommerens solskinsniveauer. Oktober har omkring otte timer om dagen og november har omkring seks. Dette er et godt tidspunkt at besøge området for at nyde en sportslig/aktiv ferie, fx vandreture eller sejlads. Der er færre turister i denne periode og priserne på indkvartering er generelt lavere.

 

Vejret i Algarve - vinter

Vinter, fra december til februar, er meget mild med en gennemsnitlig højeste temperatur på 16º C i december og februar. Temperaturen falder bare en anelse til 15º C i januar. Nattemperaturerne ligger omkring 10º C. Det er sjældent at opleve frostvejr i kystområderne, men kommer man lidt ind i landet kan frost godt forekomme. I 2006 oplevede man dog snedækkede strande. Men det er langt mere sandsynligt, at varm  vind blæser op fra Afrika. Solskinstimerne ligger på omkring seks timer om dagen. Nedbøren er ikke særlig høj, og normalt bliver det kun til korte regnbyger og/eller tordenvejr.

Twilight Santa Luzia - Algarve. Foto: Mario Lapid/flickr.com
 

Vejret i Algarve - forår

Foråret, fra marts til maj, er et godt tidspunkt at besøge Algarve på, temperaturerne stiger og solen vender tilbage. Den gennemsnitlige højeste temperatur stiger til 18º C i marts, 20º C i april og 22º C i maj. Solskinstimerne stiger til ni timer om dagen i april og 10 timer i maj. Men nattemperaturerne forbliver kolde, det samme gør havet. Ligesom i efteråret, er foråret bedst for aktiv ferie. I slutningen af foråret er strandvejr dog næsten garanteret. Selv i denne perirode kan havtemperaturen dog stadig være ganske kold.

Algarve-regionen dækker den sydligste del af Portugal. Bjergene, der adskiller den nordlige og sydlige del af Portugal, beskytter mod nordenvinden og de vinde, der kommer ind fra Atlanterhavet. Disse vinde er kolde og regnfulde, så den sydlige del af Portugal er meget varmere og tørrere end i nord.

Algarve er i særdeleshed et sted for varme og sol på grund af dets nærhed til ækvator og eksponering for vejrsystemer, der kommer fra Middelhavet, især fra det sydlige Spanien og fra Afrika. Men området er mere åbent for Atlanterhavets vinde end området lige syd for bjergene og blæsende vejr kan gøre, at det føles køligere. Disse vinde er meget stærkere på havet, og er grunden til, at Algarve er sådan et populært sted for sejlere. 

 

Video om Algarve (på engelsk)

 

Se vores Rejseinspiration om Algarve