Australien

vejrviseren311

AustraliaPå næsten 7,7 millioner kvadratkilometer er Australien det sjette største land i verden, og det har en meget forskelligartet geografi og et meget varieret klima.

Meget af Australiens landmasse er ørken, men der er også regnskove og snedækkede bjerge. Øen Australien udgør størstedelen af verdensdelen Oceanien.

Over hele Austalien findes der mange forskellige klimaer, fra tørt ørkenklima, til tropisk, kystnært, tempereret og alpint klima. Størstedelen af befolkningen bor i de kystnære områder.

Én ting Australien er kendt for er solskin og dens ry er velfortjent.

 

Vejret i Australien - sydøst

Denne region i Australien har et tempereret klima. Klimaet og den relative frugtbarhed i regionen gør det til det mest folkerige område af landet. Her ligger de fleste af Australiens største byer: Sydney, Melbourne, Canberra, Brisbane og Adelaide. Områderne med tempereret klima dækker primært delstaterne Victoria, New South Wales, men også den sydøstlige del af Queensland og den sydøstlige del af South Australia samt territoriet Australian Capital Territory.

Klimaet her er præget af varme somre og milde vintre. Nedbøren er nogenlunde ligeligt fordelt, selvom det er en smule højere i den første halvdel af året.

Sydneys har sommervejr med daglige gennemsnit på 26° C og vintergennemsnit 8° C - 9° C. Det er almindeligt at termometeret når ind i 30'erne i godt sommervejr og i hedebølger kan temperaturen stige til 40° C. Gennemsnittet for nedbør ligger i gennemsnit omkring 1.200 mm om året, og der er omkring 140 dage med regn om året. Januar til juni er den vådeste periode med månedlige nedbørsmængder på mellem 100 og 130 mm, mens resten af året er lidt tørrere. September er den tørreste måned med omkring 70 mm i gennemsnit. Du kan her se en detaljeret oversigt over vejret i Sydney vejr over året.

Sydneys klima er typisk for regionen, men bevæger man sig mod nord kan sommertemperaturerne kan være lidt varmere og bevæger man sig mod syd kan vintrene være lidt køligere. I Melbourne, den sydligste by i fastlandet Australien kan vintertemperaturerne falde til 5° C - 6° C. De køligere temperaturer skyldes primært det køligere hav mod Sydpolen. Perioder med meget koldt vejr kan ske, når kolde vinde og strømme blæser op fra Antarktis. Ekstrem kulde er sjældent, men kan forekomme. I 2005 oplevede Melbourne sne på sine strande.

Pacific Morning Foto Paul (dex) Bica flickrcom

Solskinstimerne er rigelige i denne del af verden, og somrene er lange og varme.

Inde i landet fra kysten, er ekstreme temperaturudsving større. På grund af mangel på de tempererede havbriser, kan temperaturerne falde til frysepunktet og det falde til frysning og hedebølger kan forekomme om sommeren. Hovedstaden Canberra har temperaturer ned til frysepunktet om vinteren mens sommerens temperaturer er en smule højere end på kysten. Snefald er ikke så sjælden, og i de bakkede områder såsom Blue Mountains vest for Sydney falder den hver vinter.

Den største bjergkæde i landet, de australske alper, ligger længere mod syd, til den nordøstlige del af Melbourne, skrævende på grænsen mellem Victoria og New South Wales. Det højeste bjerg, Mt. Kosciuszko på 2.228 m, er ikke særlig højt, men er højt nok til at blive snedækket i nogle måneder hvert år. Der er endda skisportssteder i området, såsom Thredbo. Skisæsonen varer fra juni til september.

 

De centrale områder

Det centrale Australien har et barskt ørkenklima og her lever kun en lille del af Australiens befolkning. Ørkener fylder næsten 45% af Australiens landområder og er fremtrædende i de centrale områder og i nordvest.

Somrene er meget varme med temperaturer generelt mellem 32° C og 40° C i løbet af de varmeste måneder. Vintrene er varme med temperaturer mellem 18° C og 23° C.

Nedbør i ørkenen er meget lav - omkring 200 mm til 250 mm om året.

Ayers Rock. Foto: Nicolò Bonazzi/flickr.com

Vest

Vestaustralien består overvejende af tør ørken, og har det samme vejr og klima som det centrale Australien. Kystområderne har mere behageligt vejr. Temperaturen bliver ikke så høj i sommeren og hyppigere regnskyl gør området mere frugtbart. Perth har sommertemperaturer over 30° C og vintertemperaturer ned til omkring 8° C. Nedbøren er lav, bortset fra om vinteren, når en kort regnfuld periode opstår.

 

Nord

Det nordlige Australien er et andet tyndt befolket område. Et tropisk klima er fremherskende her, med høje temperaturer og større nedbørsmængder. Området ligger relativt tæt på ækvator, har høje temperaturer året rundt med lidt sæsonudsving. I Darwin, den vigtigste by i Northern Territory, varierer de gennemsnitlige temperaturer mellem 25° C om vinteren og 30° C om sommeren. Nedbør er rigelig, men meget sæsonbetonet, den er høj i sommermånederne - op til 400 mm pr. måned, men meget lav om vinteren.

Regnskove dækker den nordlige del af Queensland, hvor nedbøren er blandt de højeste i landet.

The Widowmaker Foto aussiegall flickrcom

Vejret i Tasmanien

Øen Tasmanien ligger omkring 240 km fra Victorias sydkyst. Det er Australiens sydligste område, og har derfor de koldeste temperaturer, gennemsnitlige temperaturer i hovedstaden Hobart er 8° C om vinteren og 17° C om sommeren. Kuldeperioder kan opstå, når koldt vejr kommer op fra Antarktis. Vejret er meget variabelt på grund af eksponering for vind og hav. Den højeste temperatur i Tasmanien som er registreret er 40° C, og den laveste -13° C. Nedbør er større end på fastlandet, og er på sit højeste om vinteren i de bakkede centrale regioner, som i gennemsnit kan have mere end 2.500mm om året. Den nordlige kyst, hvor størstedelen af befolkningen bor, er det tørreste sted på øen med omkring 700 mm om året. I de centrale bakker falder hvert år sne og temperaturerne falder til under frysepunktet ganske ofte.

 

Naturkatastrofer

Adskillige vejrrelaterede naturkatastrofer forekommer i Australien. De mest almindelige og problematiske af disse er tørke og skovbrande forårsaget af lange tørre somre. Det østlige Australien er mest udsat for skovbrande. Tørre somre optræder ofte i Australien og vandforsyningen er en konstant bekymring. Områder bliver også særligt udsat for tørkerisiko, når der har været særligt tørre vintre og forår. I takt med at befolkningen vokser, bliver tørke et voksende problem.

Tropiske cykloner er en risiko i de kystnære områder i den nordlige del af landet. Disse voldsomme storme kan forårsage alvorlige oversvømmelser, strukturelle skader og tab af menneskeliv. Selv om de ikke er særligt udbredt, er de en trussel hvert år mellem december og april.