Barcelona

vejrviseren311

Barcelona har middelhavsklima med varme somre og milde vintre. Vejret påvirkes af vestenvinde fra Atlanterhavet, og byens placering på et forhøjet plateau.

Disse faktorer forårsager tilsammen lidt køligere temperaturer og mere nedbør end Spaniens mere sydlige kystnære feriesteder. Barcelona er også køligere om sommeren og varmere om vinteren end områder længere inde i landet, som det kan forventes med den kystnære beliggenhed.

Barcelona ligger på Spaniens nordøstlige kyst, Costa Brava, den "vilde kyst«. Dens placering er i området for  mange modstridende vind- og vejrsystemer og som sådan er vejret meget svært at forudsige. Betingelser ændrer sig  betydeligt fra år til år. Kystens navn, Costa Brava, er kendetegnende for dets stormfulde vejr og også for dens barske udseende.

Barcelona kan besøges på alle tider af året. Sommerhalvåret er dog den mest populære tid, hvor mange nyder at kunne kombinere storbyferien med et par dages ren afslapning ved stranden.

 

 

Find gode tilbud på hoteller i Barcelona og book online her!

 

Vejret i Barcelona - sommer

Sommeren, mellem juni og september, er den mest populære tid til at besøge Barcelona. Sæsonen er som regel varm og har masser af solskin. Den gennemsnitlige høje temperatur stiger til et maksimum på omkring 28° C i juli og august, og i midten af 20'erne i juni og september. Nattemperaturerne er ofte behageligt kølige i juni og september, men i juli-august kan nattemperaturen ofte være oppe omkring 20° C. Lav luftfugtighed og en konstant brise hjælper med at holde temperaturen behagelig, temperaturer kan dog stige til midten af 30'erne, når vejrsystemer bevæger sig over fra Afrika.

Den højeste temperatur, Barcelona nogensinde har oplevet var 38,6° C. Mens Barcelona er koldere end mange af middelhavslandenes feriesteder, bør du være forberedt på, at det er meget varmt. Temperaturen når ofte ind i trediverne, og den høje luftfugtighed gør temperaturer selv i midten af tyverne sværere at håndtere.

Barcelona Atmosphere - Plaça Reial - Barcelona. Foto: Bert Kaufmann/flickr.com

Fra juni til august kan ni til ti timers solskin om dagen forventes. September er lidt mere overskyet, men har stadig omkring syv timers solskin om dagen. Mens Barcelona ikke generelt er en strand- og bade-destination, er den lange sandstrand fyldt med solbadere i sommermånederne. Havtemperaturen bliver op til 25° C i august og det er varmt nok til at svømme i hele årstiden. Nedbøren er lav i begyndelsen af sommeren, men som sæsonen skrider frem og det bliver varmere, er tordenvejr ret hyppigt. September er den vådeste måned i gennemsnit om året. Men selv i september regner det kun omkring ni dage. Nedbøren er normalt kraftig og kortvarig.

Vinden er kraftig i løbet af sommeren og giver anledning til bølger, der er ganske store i Middelhavet. Disse forhold har gjort vandsport meget populært. Sejlsport, windsurfing og surfing er alle at finde på Barcelonas vandside.

 

Vejret i Barcelona - efterår

Vejret om efteråret i Barcelona, i oktober og november, er i første omgang varmt og vådt, men snart mindskes regnen temperaturerne falder. I oktober er den gennemsnitlige høje temperatur faldet til 21° C og fem timers solskin om dagen kan forventes. Men det regner ganske ofte, og somme tider kommer tåge ind fra havet. Om natten kommer temperaturen jævnligt ned til 12° C.

November er meget køligere, men stadig mild med høje gennemsnitlige temperaturer på 17° C og et gennemsnitligt lavt niveau på 8° C. Tåbe forekommer regelmæssigt, men nedbøren aftager som årstiden skrider frem.

 

Vejret i Barcelona - vinter

Vejret om vinteren i Barcelona, fra december til februar, er i gennemsnit ganske mild, men i virkeligheden ofte temmelig kold. De gennemsnitlige høje temperatur falder til sit laveste niveau i december på 13° C, og den gennemsnitlige lave temperatur kommer ned på 4° C.

Men vejret er meget uforudsigeligt og meget påvirket af antallet af solskinstimer. I gennemsnit er der hver dag omkring fire timers solskin, men det kan betyde dage i strålende solskin efterfulgt af hele uger af grå himmel, der bringer det våde, kolde og blæsende vejr, når temperaturen ikke kommer over 4° C om dagen og falder til under frysepunktet om natten.

Nedbøren falder til moderate niveauer om vinteren og sne kan forventes i januar. På den anden side, hvis solen skinner i et par dage i trk, kan temperaturen komme op på 16-17 grader og man kan smide overfrakken.

Den laveste temperatur i Barcelona nogensinde som er registreret i centrum af byen var -9,6° C i 1896, den næstkoldeste temperatur var -6,7° C i 1956.

Barcelona Harbour. Foto: Moyan Brenn/flickr.com

I løbet af julen 1962 blev Barcelona ramt af en snestorm, der gav 50 cm sne i byen Barcelona og op til 1 meter sne på de omkringliggende bakker. Dette var det største snefald siden 1887.

Det største snefald siden 1962 fandt sted i marts 2010. De offentlige busser måtte indstille driften og mange pendlere blev tvunget til at bruge metroen, hvilket forårsagede enorme køer. Mange mennesker var nødt til at bo på hoteller, da det var for svært at komme hjem. Grænsen til Frankrig blev også lukket, hvilket resulterede i, at 5.000 biler og lastbiler strandede.

De nærmeste skisportssteder er La Molina og La Masella som er omkring en og en halv times kørsel med bil eller tog fra byen. Skisæsonen varer normalt fra december til april, selv om nogle steder åbne så tidligt som i november.

 

Vejret i Barcelona - forår

I foråret i Barcelona, fra marts til maj, er vejret næsten lige så vådt som i efteråret, men i stigende grad varmt og solrigt. Den gennemsnitlige høje temperatur stiger til 16° C i marts, 17° C i april, og 20° C i maj. Fra midt i april kan man på solrige dage opleve temperaturerne nå 20° C. Om natten forbliver det køligt, kun lige over 10° C i maj. Solskinstimerne bliver flere og flere, op til otte timer om dagen i maj. Tåge og vind kan bringe noget kulde til de varme dage.

 

Top 10 attraktioner i Barcelona (på engelsk)

 

Se også vores Rejseinspiration om Barcelona