Budapest

vejrviseren311

Budapest er et meget populært rejsemål i Europa, og også relativt billigt.

Byen er særligt kendt for sine mange natklubber og billige alkoholiske drikke, hvilket gør den til et populært rejsemål blandt unge.

Men der er også talrige kulturelle seværdigheder man kan se om dagen, og masser af storslået arkitektur. På Buda Slot kan du for eksempel finde en stor ungarsk kunstsamling, og der er også massere af landemærker og pladser der kan opleves. 

Du kan også tage en tur over Kædebroen, som er en berømt hængebro henover Donau-floden.

 

 

Budapest har fastlandsklima, hvilket betyder at de forskellige sæsoner bliver meget udprægede. Vintrene er meget kolde, mens somrene er utroligt varme, da der ikke er noget omkringliggende hav til at regulere temperaturen yderligere. Nedbør er fordelt lidt hist og her henover året – langt det meste nedbør falder i maj og november, mens man oplever de største men sjældnere regnskyl i de varme måneder.

 

Forår i Budapest

Foråret er en oplagt sæson at besøge Budapest i. Alt begynder at springe ud og vinteren har trukket sig fra byen, men turisterne har endnu ikke nået at oversvømme hovedstaden.

Hvis du blot sørger for at have tøj til omskifteligt vejr med, samt en paraply, er du klar til at nyde foråret sammen med alle de lokale.

I marts er gennemsnitstemperaturen stadig en anelse kølig og ligger på omkring 6 grader, så hvis du gerne vil have ekstra med sol og varmere temperaturer, kan det anbefales at tage af sted enten i slutningen af april eller i maj, hvor gennemsnitstemperaturen når op på 16 grader.

Nedbør ligger stabilt på omkring 40 mm i marts og april, men oplever så en stor stigning i maj med hele 70 mm, hvilket gør maj til en af de vådeste måneder på året.

Budapest. Foto: Moyan Brenn/flickr

Sommer i Budapest

Somrene er som sagt utroligt varme, og antallet af solskinstimer når op på hele 10 timer om dagen.

Det er også højsæsonen for turister, så selvom du skal vente i lidt længere tid på at se diverse attraktioner, er der flere lyse timer i løbet af dagen til det.

Gennemsnitstemperaturen topper i juli og august med 21 grader. Der er dog også blevet observeret temperaturer så høje som 39 grader i denne sæson, og global opvarmning bidrager også til de forhøjede temperaturer om sommeren.

Byen holder også på varmen om natten, så derfor vil man ikke rigtig kunne opleve så mange kølende briser når det bliver mørkt, som f.eks. i landene omkring Middelhavet. 

 
Efterår i Budapest

September og oktober har relativt høje gennemsnitstemperaturer, hhv. 22 og 16 grader i gennemsnit.

Budapest har derfor det såkaldte ”Indian summer” om efteråret, med varme temperaturer og solrige, klare dage.

Derfor er denne sæson også et oplagt tidspunkt at rejse på, hvis du vil undgå alt for mange turister men stadig være sikret rigeligt med sol.

I november er det dog slut, da temperaturen halveres ned til 8 grader i gennemsnit, hvilket er et tegn på at vintersæsonen er på vej.

Antallet af solskinstimer falder også drastisk fra 7 i september til bare 2 i november.

Man risikerer også meget nedbør i september og november, men antallet af regnvejrsdage er dog en anelse mindre først på sæsonen (men til gengæld med ekstra meget nedbør per regnvejrsdag).

Budapest sunset. Foto: Moyan Brenn/flickr

Vinter i Budapest

Vinteren er relativt kort i Budapest, men til gengæld er den også ekstra kold og bitter. Det er ikke ulamindeligt at se temperaturer i Ungarn under -20 grader i løbet af sæsonen, så hvis du planlægger et besøg i denne periode, bør du sørge for at have rigeligt med vintertøj med.

Der er også rig mulighed for at opleve let snedække henover byen. På trods af at der i gennemsnit kun er 1 solskinstime om dagen i december, kan man dog opleve enkelte klare og nærmest solrige dage i sæsonen, som giver et afbræk.

Januar er den koldeste måned, med en gennemsnitstemperatur på -2 grader, og i Budapest har man før oplevet temperaturer ned til -23 grader.