Den Dominikanske Republik

vejrviseren311

Den Dominikanske Republik er en stat, som udgør to tredjedele af øen Hispaniola i det Caribiske Hav – den sidste tredjedel af øen er Haiti.

Den Dominikanske Republik er, efter Cuba, det næststørste af de caribiske lande, både når det kommer til indbyggertal og areal.

Landet har et indbyggertal på næsten 10 millioner, og et areal på knap 50.000 kvadratkilometer – det er 7 gange arealet af Sjælland!

Den Dominikanske Republik har et tropisk maritimt klima, med høje temperaturer og megen nedbør i sommerhalvåret og køligere men overordnet set mere behagelige vejrforhold i vintermånederne.

Landets varierede topografi gør dog, at vejrforholdene kan skifte helt ekstremt meget over korte afstande.

 

 

Den Dominikanske Republik i sommerhalvåret

Den våde sæson løber i Den Dominikanske Republik fra maj til november. Temperaturerne og luftfugtigheden stiger også sideløbende med nedbørstallene, hvilket gør sommerhalvårets vejrforhold temmeligt ubehagelige i manges øjne.

Nedbørsmængden er dog som regel højest mellem maj og september, og falder støt i løbet af oktober og november måned.
Den Dominikanske Republik - Bayahibe. Foto: Gilles Letang/flickr

Hvor meget regn du kan forvente at møde i løbet af din sommerferie, kommer meget an på hvor i landet du befinder dig.

Hele landets gennemsnitlige nedbørstal ligger på omkring 1400 millimeter om året, men tallene kan variere helt fra omkring 500 millimeter ved grænsen til Haiti, til hele 2500 millimeter i de nordøstlige dele af landet – noget, man helt sikkert bør tage med i sine overvejelser inden man booker sit ophold i landet.

Selvom det varierer fra år til år, er september som regel årets vådeste måned, med omkring 185 millimeter nedbør.
Som nævnt tidligere er det ikke kun nedbørstallene, men også temperaturerne, der rammer sit højeste i sommerhalvåret. I august og oktober ligger gennemsnitstemperaturerne på lige under 30 grader, hvilket i manges ører nok lyder helt perfekt. Men med maks-temperaturer tæt på de 40 grader og minimumstemperaturer, der aldrig, heller ikke om natten, når under 20 grader, kombineret med en rigtig høj luftfugtighed, kan luften ofte komme til at føles tung og klam.

Den Dominikanske Republik - Desert Island. Foto: Ronald Saunders/flickr

Den Dominikanske Republik i vinterhalvåret

Den tørre sæson strækker sig fra december til april måned, og er uden tvivl den periode, hvor øen bliver besøgt mest af udefrakommende turister.

Det bedste vejr finder man først i vinterhalvåret, hvor gennemsnitstemperaturen ligger på omkring 24 grader, og der er rigeligt med solskinstimer.
Højtliggende områder er ofte en smule køligere end kyststrækningerne og sletterne, og på denne tid af året kan temperaturerne på tinderne af landets højeste bjerge – hvoraf nogle er over 3 kilometer høje – nå under frysepunktet.

Man bør altså helt klart medregne koldt vejr, hvis man besøger Den Dominikanske Republik i vinterhalvåret for at bestige bjerge eller dyrke lignende ekstremsporter.
I februar måned fejrer dominikanerne karneval.

Den Dominikanske Republik. Life is a Beach. Foto: Ronald Saunders/flickr

Der arrangeres enorme parader med repræsentationer af forskellige religiøse figurer og sagn, der er vigtige for det dominikanske folk. Karnevallet fejres på lidt forskellig vis alt afhængigt af hvor i landet man befinder sig, men i hovedstaden Santo Domingo samles mange af de forskellige figurer fra nær og fjern i landet største parade.

Festlighederne kulminerer på landets nationaldag den 27. februar, hvor der i hovedstaden er tradition for militære opvisninger fra blandt andet flyvevåbnet.

 

Video om Den Dominikanske Republik (på engelsk)