Estland

vejrviseren311

Der er mange fordomme om Estland, både før og under sovjettiden, men der er ingen tvivl om at det baltiske land har utroligt meget at byde på.
Estland har nogle spændende museer om de forskellige besættelsesperioder, men bærer også masser af præg fra middelalderen.
Man kan finde unikke, middelalderinspirerede restauranter samt masser af arkitektur derfra.

 

 
Derudover har Estland række fantastiske slotte og kirker der er blevet bevaret igennem sovjettiden, f.eks. Alexander Nevskij-kirken.
Skt. Nikolas kirke i Tallinn indeholder også en fantastisk kunstsamling, hvis man er mere interesseret i kunst end Sovjetunionen.
Estland har derfor en hel masse at byde på, især for historieinteresserede turister.
Derudover er det også billigere at bo og færdes i Estland end mange andre lande i Europa. S
Så hvis du ønsker en budgetvenlig ferie i en anderledes europæisk by, så er det baltiske land helt klart en god løsning.

 

Estland har et udpræget kystklima, takket være landets geografiske placering, og ligger i det tempererede klimabælte.
Landet bliver især påvirket af det atlantiske og baltiske hav, da vindene og forskellige varme- og koldfronter dæmper temperaturudsvingene i løbet af året.
Dette betyder milde årstider, med en behagelig varm sommer og en vinter med masser af sne, uden at være isnende koldt.
Du forbinder muligvis Estland med koldt, trist vejr, men faktisk er der kun moderat til lavt nedbør henover året.
Men de kolde temperaturer gør det svært for vandet at fordampe, og derfor skabes der et lettere fugtigt, moseagtigt terræn med mere end 1400 søer.
Men det er ikke kun en negativ ting, for det giver også landet et utroligt frodigt og grønt landskab. 

Tallinn, Estland. Foto: Dennis Jarvis/flickr

Foråret i Estland

Foråret varer fra marts til maj, og på trods af at nedbør ikke er særlig udpræget i starten af sæsonen, så er der rigeligt med tøsne der skal transporteres væk.
Tøsneen fylder de mange søer op og får dem til at gå over deres bredder, så foråret er helt klart også en sæson for oversvømmelser.
Husk derfor gummistøvlerne hvis du planlægger at rejse i denne sæson.
Estlands meget milde kystklima henover året gør også at det tager lidt længere tid for de varme temperaturer at trænge igennem.
I marts ligger gennemsnitstemperaturen i Tallinn stadig omkring bare 1 grad, og stiger så til 7 grader i april og endelig 15 grader i maj.
Tallinn er dog placeret relativt tæt på kysten, og derfor kan der muligvis forekomme lidt hurtigere temperaturstigninger og –fald lidt tættere inde på fastlandet.
Igennem hele sæsonen er nætterne kolde, og det bliver ikke for alvor varmt før engang i maj.
Dagene bliver dog stadig længere og antallet af solskinstimer stiger drastisk.
Til gengæld er nedbør relativt lavt i den periode, hvoraf april er den tørreste måned på hele året med kun 13 mm og 10 regnvejrsdage i gennemsnit.

 

Sommeren i Estland

Sommeren mellem juni og august er klart den mest populære årstid at besøge Estland i, som det er tilfældet med så mange andre rejsemål.
Dette er ikke dog ikke kun på grund af at mange har ferie i denne periode, men også fordi at de højeste gennemsnitstemperaturer ligger på behagelige 20-24 grader, og nattetemperaturene svinger mellem en 10-12 grader.
Derfor kan man sagtens gå rundt på opdagelse hele dagen uden at lide under solens stråler, men det er stadig modigt for de knapt så kuldskære sjæle at tage en dukkert i havet.
Den gennemsnitlige havtemperatur topper nemlig i juli og august med 19 grader i Tallinn, men generelt for Estland ligger havtemperaturen på cirka 17 grader.
Dette kan virke lidt køligt, men det er faktisk nogenlunde samme havtemperatur som Storbritannien.
Mindre søer og bugter kan dog nå op på en temperatur over 20 grader.
Det er også den vådeste tid på året, hvor nedbør ligger mellem 35 og 54, og august deler førstepladsen med september om at være den vådeste måned på hele året – naturligvis som gennemsnit på nationalt plan, da de enkelte dele af Estland kan have varierende nedbør.
Der er naturligvis udsving i vejret i forhold til beliggenheden af de forskellige regioner.
Man vil finde de køligste temperaturer mod de nordlige og vestlige egne, på grund af kystlinjen og kølige vinde der kommer fra Atlanterhavet.
I de sydligere egne inde på fastlandet er det typisk varmere, og det er ikke unormalt at temperaturen stiger op over 25 grader, men varmen bliver dog stadig holdt lidt nede takket være vindene henover det flade landskab samt de talrige søer.

Tallinn Town Hall Square. Foto: Dennis Jarvis/flickr

Efteråret i Estland

Når sommeren går på hæld, tager efteråret hurtigt over.
Vejret bliver hurtigt koldere, og selvom mængden af nedbør falder, stiger antallet af regnvejrsdage, hvilket kan få efteråret til at virke mere regnfuld end hvad der i realiteten falder.
De fleste dage begrænser det sig blot til noget kedelig støvregn. Antallet af solskinstimer svinder også ind og i stedet bliver der overskyet og mørkt – i november er der kun solskin i én time om dagen i gennemsnit.
De højeste gennemsnitstemperaturer falder også fra 14 grader i september helt ned til 3 grader i november, men det er ikke unormalt at temperaturen kan nå under frysepunktet sidst på sæsonen.
Det er også i november man begynder at se frost og snefald en sjælden gang.
Medmindre du er til det grå og lidt triste efterårsvejr, så er Estland på denne tid af året måske ikke den mest indbydende destination. 

 

Vinteren i Estland

Vinteren breder sig ind over Estland fra de sydlige regioner og op, da temperaturene hurtigere falder inde på fastlandet i forhold til ude ved kysten.
Sæsonen er generel meget kold og med masser af sne nede mod syd, mens der er nogle kystbyer der ikke ser skyggen af sne i enkelte sæsoner.
Snefaldet er meget stort i starten af sæsonen, men begynder først for alvor at lægge sig i januar og dække hele landet med et tykt tæppe af sne frem til foråret.
Derfor er der også en lang række spændende vinteraktiviteter der blomstrer op i løbet af sæsonen.
Estland tilbyder alt, lige fra skisport og snowboarding, til slæde- og vandreture, hvor man kan udforske det mangfoldige dyreliv.
Estland er heller ikke den første destination man tænker på når man vil på skiferie, og derfor kan du også være heldig at opleve knapt så tætpakkede områder, i forhold til mange andre lande.
Af og til er det endda også muligt at stå på skøjter fra kysten og helt ud til små øer ude i Den Botniske Bugt.
De højeste gennemsnitstemperaturer ligger på -1 grad i december og -3 grader for januar og februar, mens de laveste gennemsnitstemperaturer kan komme helt ned på -6 og -9 grader.
Mens sommersæsonen har nærmest endeløse dage, er vintersæsonen til gengæld en utrolig mørk periode.
Her ser man ikke mere end små 6 timers dagslys om dagen i december og kun en enkelt time med klar himmel og sollys.