vejrviseren311

Finland er et land Nordeuropa, med grænser mod Sverige, Norge og Rusland.

Landet er med sine knap 339.000 kvadratkilometer Europas niendestørste, men har takket være et lavt indbyggertal på 5,4 millioner indtaget førstepladsen som det land i Europa, der har allerlavest befolkningstæthed.

Klimaet mod syd, hvor størstedelen af befolkningen bor, er nordligt tempereret, mens der i resten af landet er et fugtigt og koldt fastlandsklima med ekstremt kolde vintre og forholdsvist varme somre.

 

 

Finland i sommerhalvåret

Sommervejret i Finland ligner, til manges overraskelse, det danske sommervejr utroligt meget på mange punkter.

Temperaturerne ligger i gennemsnit på omkring 23 grader i juli og august, der uden tvivl er årets varmeste måneder. Dog kan tropiske vinde, ligesom i Danmark, sommetider få presse temperaturerne helt op i 30’erne.

Laplandet, den nordlige del af Finland, har som regel koldere vejr end resten af landet.

Fra slutningen af maj til begyndelsen af august måned oplever finnerne midnatssol – et verdensberømt fænomen, hvor solen aldrig går helt ned, men blot kysser horisonten for så at stige på himlen igen.

Finland. Foto: Dennis Jarvis/flickr

 

I det sydlige Lapland skinner solen typisk i omkring 10 timer dagligt, men sommetider kan der være solskin i helt op til 19 timer i streg! Vi anbefaler altså at du medbringer en sovemaske hvis du har problemer med at sove i dagslys.

Helt oppe nordpå er det dog muligt at opleve 24 timers konstant solskin i flere uger i træk.
Hen mod slutningen af august begynder temperaturerne at falde i Laplandet, samtidigt med at vinden tager til i styrke. Allerede her kan du godt regne med at møde den første nattefrost nordpå i landet.

Længere sydpå forbliver vejret dog behageligt indtil midten af september.

 

Finland i vinterhalvåret

Den finlandske vinter kommer pludseligt og voldsomt; temperaturerne falder drastisk i løbet af efteråret, og i løbet af december falder gennemsnitstemperaturen til -10 grader, selv i Helsinki, der ellers ligger forholdsvist langt sydpå i landet.

Længere nordpå, eksempelvis i byen Rovaniemi, falder gennemsnitstemperaturen helt ned til 20 minusgrader i januar og februar måned! Men længe inden den finske vinter for alvor viser sin barske side, er sneen typisk allerede begyndt at falde – nogle steder i landet, særligt nordpå, falder den første sne sommetider midt i oktober.

I de mere sydlige dele af landet ligger der dog ikke permanent sne før omkring juletid. Snedækket er typisk tykkest i marts måned, hvor der i syden kan ligge mellem 10 og 30 centimeter, mens der længere nordpå kan lægge sig en sand snedyne på helt op til en meter!

Finland. Icy lake Pyhäjärvi. Foto: Marjaana Pato/flickr

 

På milde vinterdage kan der falde regn, hvilket gør vejene spejlglatte, hvilket man bør være opmærksom på. Ligesom der om sommeren er helt specielle lysforhold i Finland, er der det i allerhøjeste grad også om vinteren.

Her kan man nordpå i landet opleve mørke 24 timer i døgnet i løbet af december og januar – solen stiger simpelthen aldrig op over horisonten. I mellemtiden er der helt ned til 5 timers dagslys længere sydpå i landet.

Disse forhold gør den finske vinter optimal hvis man vil gøre sig forhåbninger om at opleve det smukke Nordlys lyse hele himlen op i grønne og blålige nuancer.

I Laplandet kan nordlyset opleves helt op til 200 gange årligt, men der er også stor chance for at kunne se det i Helsinki, hvis man søger til områder med mindre lysforurening.

 

Video om Helsinki, Finland (på engelsk)