Måske kender du mest Helsinki for Nokia, og så har du nok også hørt at Finland skulle være ”de tusinde søers land”.
Men Finlands hovedstad har meget mere at byde på end blot søer og mobiltelefoner. Helsinki har fantastiske kirker og katedraler – og her er både de storslåede, som f.eks. Uspenski-katedralen, samt de mindre af slagsen.
Særligt Kamppi-kapellet er et besøg værd. Derudover kan Helsinki også byde på en masse museer, historiske vartegn, og spændende markedspladser.
Generelt er vejret i Helsinki også mildere end hvad de fleste regner med når man tager den nordiske placering i betragtning.
Der opleves selvfølgelig lange sommerdage og korte vinterdage på grund af placeringen, men dette er ikke lige så udtalt som i de nordlige egne af Finland.
Vejret er præget af vinde fra det baltiske og nordatlantiske hav, og har generelt en kombination af både fastlands- og kystklima.
Helsinki er især påvirket af vindene, da byen ligger utroligt fladt og derfor ikke har nogen naturlig barriere.
Vejret kan derfor også være ret omskifteligt, så selvom du f.eks. rejser midt i sommersæsonen, kan det stadig betale sig at medbringe tøj til koldere dage.
Foråret i Helsinki
Foråret varer mellem marts og maj. I marts er temperaturen kun lige akkurat over frysepunktet, mens laveste gennemsnitstemperatur stadig ligger på -8 grader i gennemsnit. Det er bestemt heller ikke ualmindeligt at opleve snefald i denne måned, og det begynder først for alvor at tø i løbet af april. Her ligger temperaturen lige omvendt med en gennemsnitstemperaturen om dagen på 8 grader og -1 grad som laveste. Dette kan ofte give islag, da tøsneen fryser igen i løbet af natten. Så husk at gå forsigtigt hvis du besøger Helsinki mens der er tøvejr. Al tøsneen er dog normalvis væk i maj, som har en gennemsnitstemperatur på 14 grader, selvom den kan falde helt ned til 3 grader i gennemsnit. Antallet af solskinstimer stiger også fra bare fire i marts til seks og otte i henholdsvis april og maj. Forårsmånederne har også relativt lidt nedbør, hvoraf april er den tørreste måned på hele året med kun 30 mm nedbør og omkring 13 regnvejrsdage.
Sommeren i Helsinki
Somrene i Helsinki er ikke overdrevent varme, men milde og med mange solskinstimer. I gennemsnit er der ni solskinstimer i juni, otte i juli og syv august. Gennemsnitstemperaturen topper i juli med 21 grader, og generelt er sommersæsonen faktisk meget lig med Londons temperaturer – til gengæld kan du nyde solen længere her i Helsinki. Faktisk er der to uger i løbet af juni, hvor solen ikke som sådan når at gå helt ned og man får omkring 19 solskinstimer om dagen. Dette resulterer i et par timers tusmørke og ikke nat som sådan. Til gengæld er nætterne en del koldere og ligger omkring 12 grader i gennemsnit, så husk at tage en let jakke med hvis du planlægger at være sent ude. Sommermånederne er også de vådeste måneder, hvor august ligger øverst med et gennemsnit på 90 mm og 17 regnvejrsdage. Det er dog også i denne måned hvor havtemperaturen topper med 17 grader, hvis man får lyst til en dukkert, men derudover har Helsinki ikke just en vandtemperatur der indbyder til strandture henover sommeren.
Efteråret i Helsinki
Efteråret, som varer fra september til november, er køligt og ikke mindst vådt. Nedbør ligger i gennemsnit på 80 mm i september og november, mens oktober har et gennemsnit på 70 mm. Det er også i oktober at antallet af regnvejrsdage topper med 20 dage. Temperaturen falder også hurtigt til blot 14 grader i september, derefter hhv. 7 og 2 grader i oktober og november. I midten af sæsonen kommer nattetemperaturen også under frysepunktet, og kommer ned på -2 grader i november. Det er også her at den første sne og frost dukker op.
Vinteren i Helsinki
Vintersæsonen er kold og lang. De højeste gennemsnitstemperaturer ligger under frysepunktet, mellem -1 og -4 grader, mens de laveste gennemsnitstemperaturer kan ryge helt ned på -10 grader i løbet af sæsonen. Dette er dog ikke kun en ubehagelig del af et besøg om vinteren i Finland – hvis det bliver koldt nok, så er der gode chancer for at du kan opleve det fantastiske nordlys. Der er i hvert fald også rigeligt med nat i løbet af perioden, da antallet af solskinstimer også er yderst sparsomt. Der er i gennemsnit kun seks timers dagslys og én solskinstime i december og januar. Sol bliver der ikke meget mere af i løbet af perioden, men til gengæld vender det hurtigt tilbage så snart foråret titter frem igen.