Israel

vejrviseren311

IsraelPå trods af at Israel er et forholdsvis lille land er der store forskelle i vejr og klima i Israel.

Ved kysten i det nordlige Israel opleves et middelhavsklima med en varm og tør sommer efterfulgt af en mild og våd vinter.

I bjergområder, som f.eks. Jerusalem og Safed, er her mere køligt og om vinteren kan der tilmed falde sne. I det sydlige og østlige Israel der grænser op mod Jordan og Egypten er der varmt og tørt året rundt.

Generelt er det i sommerhalvåret meget varmt uanset hvor i Israel du befinder dig. Derfor er Israel også meget velegnet som et vinterrejsemål, da vejret i Israel, specielt i syd, er varmt og behageligt fra efterår til forår.

 

 

Vejret i Israel – nord (Negev-ørkenen)

Negev ørkenen udgør den sydlige del af Israel og dækker med sine 13.000 km2 over 50% af Israels samlede areal. I den sydlige region med Negev ørkenen er her store forskelle i vejr og klima alt efter om du bevæger dig i nord, øst, syd eller vest. Fælles for alle områder er at her hele året er varmt og mængden af nedbør er lav.

Om sommeren når temperaturen nemt op mod 40 grader, mens der i vinteren typisk vil være omkring 20-25 grader i dagtimerne. Nattetemperaturen kan falde en del i vinterhalvåret, hvorfor det tilrådes at medbringe en tyk trøje til aftentimerne.

I den nordlige del af Negev-ørkenen, som er det område der ligger tættest på Middelhavet har havet stor indflydelse på vejret. Denne del får op mod 300 mm årligt nedbør, hvilket gør dette til det grønneste og mest frodige område i Negev ørkenen. Kommer du længere mod vest i Negev falder her kun op mod 250 mm årlig nedbør. Dette gør at her er mere lyst og sandet og langt mellem grønne områder.

I den centrale del af Negev, hvor du bl.a. finder byen Beersheba, er mængden af nedbør endnu mindre og nede på omkring 200 mm årligt. Vejret i denne del af Israel er meget tørt, og der kan være meget store udsving mellem dag- og nattetemperatur.

Araba-dalen der løber langs grænsen til Jordan i den østlige og sydlige del af Negev-ørkenen er den tørreste del af Israel. I denne del af Israel er vejret varmt og tørt året rundt og her falder kun op mod 50 mm årligt nedbør. Rejser du til det østlige og sydlige del af landet til bl.a. den populære ferieby Eilat, kan du være sikker på masser af sol og stort set ingen regn. I hele sommerhalvåret er det meget usædvanligt med regn og der kan gå flere år imellem. 

Dome of the Rock, Jerusalem. Foto: Beggs/flickr

Vejret i Israel – den nordlige del

Vejret i den nordlige den af Israel er noget forskelligt fra Negev-ørkenen med det varme og større vejr mod syd. Den nordlige del af Israel er meget bjergrigt med både Galilæa, Carmel og Golan bjergkæderne. Vejret i bjergområder kan være noget blæsende og vejret meget skiftende, i skarp kontrast til klimaet i den sydlige del, hvor der stort set altid er varmt og solrigt.

De varmeste måneder på året er juli og august, hvor dagtemperaturen ligger omkring 25-30 grader. I bjergområderne kan temperaturen være en smule lavere, især i aften og nattetimerne kan det blive en smule køligt, selv om sommeren.

I den nordlige region af landet finder du bl.a. landets hovedstad Jerusalem der ligger i Judæas bjerge mellem Middelhavet og den nordlige spids af Det Døde Hav. Jerusalem er Israels største by og samtidig en af de ældste byer i verden. Da Jerusalem ligger i nærhed til Middelhavet opleves her et mildt middelhavsklima med en varm sommer og en våd vinter, af og til med sne.

Vejret er en smule varmere i området helt ud til Middelhavet hvor du bl.a. finder Tel Aviv – her når temperaturen om sommeren ofte over 30 grader, mens vinteren stadig er meget mild med en gennemsnitstemperatur omkring 12-15 grader. Hele den nordlige del af Israel får årligt mellem 500-600 mm nedbør, hovedsageligt i perioden fra oktober til april, i løbet af sommeren er der kun meget få dage med regnvejr.