Italien

vejrviseren311

ItalyItalien udgør den kendte støvleformede halvø i Europa samt øerne Sicilien og Sardinien.

Landet har kyster til Adriaterhavet og Det Tyrrhenske Hav, som begge er en del af Middelhavet. Italien deler grænser i nord med Frankrig, Schweiz, Østrig og Slovenien.

Fra sneklædte bjerge i nord til varmt vejr året rundt i syd, Italien har et virkelig varieret klima. Vintertemperaturerne varierer meget på tværs af landet fra det alpine klima i nord til middelhavsklimaet i syd.

Der kan være frostvejr i Milano mod nord, mens der er 20° C i Palermo, Sicilien. Om sommeren er forskellene langt mindre markante. Der er store forskelle mellem kystområderne og det indre af landet, især når man kommer lidt op i højden. Bjergene skaber mange mikroklimaer.

Bridge of Sighs - Venice. Foto: Eustaquio Santimano/flickr.com

Den laveste temperatur registreret i Italien er -29 ° C. Dette er undtaget områder i bjergene, hvor det kan blive meget koldere, -45 ° C er blevet registreret i de italienske alper. Den varmeste temperatur er målt til 46° C i den sydlige del af landet.

Italien er et meget bjergrigt land med Alperne i nord og bjergkæden Appenninerne, der strækker sig over hele halvøen og i visse områder har en højde på 2.000 m. Øerne Sicilien og Sardinien er også bjergrige - det 3.323 m høje Mount Etna ligger på østkysten af Sicilien. Plateauet syd for Alperne er den eneste flade del af landet.

 

Vejret i Italien - Norditalien

Den nordlige del af Italien domineres af Alperne. Mont Blanc, Vesteuropas højeste bjerg på 4.810 m danner grænsen mellem Italien og Frankrig i den nordvestlige del af landet. Der er andre bjerge over 4.000 m, herunder også  Mont Rosa og Gran Paradiso . Store områder af denne region er snedækkede året rundt og har meget kolde temperaturer, nogle gange ned til -30° C. Alperne har kolde vintre med masser af sne, mens sommeren er varm i områderne som ligger under 1.500 m. Skiløb er et populært tidsfordriv i bjergene i Italien.

Øvrige områder udenfor bjergene i det nordlige Italien har generelt et kontinentalt klima med varme somre og kolde vintre.

La nebbia di settembre. Foto: Francesco Sgroi/flickr.com

Torino ligger ved foden af Alperne og har meget varierende temperaturer over året: de gennemsnitlige temperaturer falder til -2° C om natten om vinteren, og stiger op til 27° C i løbet af dagen i juli og august. Milano har et lignende klima, men kan få det lidt varmere om sommeren og lidt koldere om vinteren. Verona, tæt på Gardasøen, oplever den samme slags vejr. Sne falder om vinteren overalt i området.

Nedbøren er moderat til høj og kan forekomme hele året, men er størst i foråret og efteråret og lavest om sommeren. Nedbøren/snefald bliver større jo højere man kommer op i bjergene, men selv ved foden af bjergene kan man opleve snefald helt ind i foråret.

Venedig ligger også i de nordlige flade områder, selvom dets kystnære beliggenhed betyder, at vintertemperaturerne ikke falder helt så lavt. Gennemsnitlige temperaturer i Venedig varierer mellem 3° C og 23° C, med vinters mnimum på -1 ° C og høje sommertemperaturer på 28 ° C.

Procida - Corricella. Foto: Porfirio/flickr.com

Vejret i Italien - østkysten

Klimaet på østkysten er påvirket af både det tempererede Adriaterhav samt bjergkæden Appenninerne.

Kysten har middelhavsklima, der er præget af varme somre og milde vintre. Dette klima begynder lidt syd for Venedig, der er påvirket af det mere nordlige kontinentale klima. Østkysten er generelt tørrere end i vest og er lidt køligere om vinteren.

Den nordlige halvdel af østkysten er køligere end længere mod syd og her kan Boravinden blæse, den bringer koldt vejr om vinteren og foråret. Pescara ligger omtrent midt på østkysten og har gennemsnitlige sommertemperaturer på 29° C og vintertemperaturer på 2° C. Ancona, længere mod nord, har lignende temperaturer, mens byen Bari i syd er lidt varmere med en gennemsnitlig vintertemperatur på 5° C og sommertemperatur på 28° C. Frost er meget sjælden langs kysten.

Nedbøren er den samme langs hele kysten, nedbørsmængderne er ikke høje, men regnen kan falde på ethvert tidspunkt af året. Den vådeste tid er efteråret med en gennemsnitlig månedlig nedbørsmængde på op til 60 mm, mens den tørreste tid er sommeren med omkring 25 mm pr måned.

 

Vejret i Italien, vestkysten

Vestkysten har et middelhavsklima, der er vådere end østkysten og har lidt varmere vintertemperaturer. I nord, i Genova, har vinteren temperaturer på 5° C og sommertemperaturer på omkring 28° C. I syd, har Napoli lignende vintertemperaturer, mens sommermånederne er et par grader varmere.

Nedbøren er den samme hele vejen ned langs kysten på omkring 900-1.000 mm pr år. Det er lavt om sommeren, på omkring 20 til 30 mm, og foråret er også næsten tørt. Den vådeste periode er sent på efteråret, når storme kan komme ind fra Middelhavet. November er den vådeste måned med omkring 160 mm.

Sicilian Landscape. Foto Giorgio Leggio

Vejret i Italien, de centrale regioner

Bjergkæden Appenninerne dominerer det indre af den italienske halvø. Den når op til over 2.000 m, har lave temperaturer om vinteren og snefald mellem december og januar. Den forårsager også forskelle i vejret mellem den vestlige og østlige del af landet, vest er generelt vådere og har varmere vintre, mens begge oplever de samme sommertemperaturer. Temperaturen falder og nedbøren stiger jo højere op i bjergene man kommer.

Rom ligger i centrum af landet på den vestlige side af bjergkæden. Temperaturerne varierer fra et lavpunkt på 2° C i januar til højder på 31° C i juli og august. Nedbøren er moderat med efteråret og vinteren som de vådeste perioder. Firenze har et tilsvarende klima som i Rom.

 

Vejret i Italien, Sicilien og Sardinien

Disse to store øer vest for Italien og langs den sydlige del af landet har mindst regn og det højeste antal solskinstimer i landet. Solskinstimerne er i gennemsnit fire eller fem timer om dagen om vinteren og op til elleve timer om sommeren. I Alghero på Sardinien, når sommertemperaturen et gennemsnit på 34° C. Sommertemperaturerne er ofte i 30'erne i Siciliens største by Palermo. Sicilien har de mildeste vintre i hele landet, med temperaturer som sjældent kommer under 10 grader. Sardinien har også en mild vinter, selvom det kan blive lidt koldere.

Begge øer er bjergrige, det forårsager forskelligt vejr på tværs af regionerne; de højere områder er generelt køligere, især om vinteren. Den massive vulkan Mont Etna i Sicilien oplever snefald hvert år, da det ligger  mere end 3.000 m over havets overflade.

Nedbøren er lavere året rundt i disse regioner end i resten af landet - på omkring 500-600 mm om året - og somrene er særdeles tørre. Stormvejr forekommer i efteråret og vinteren. Mere om vejret på Sicilien.