La Gomera

vejrviseren311

kroatienVejret på tværs af Kroatien varierer ikke voldsomt fra nord til syd selvom det generelt er varmere mod syd.

Klimaet ændrer sig fra et kontinentalt klima til et middelhavsklima jo længere mod Adriaterhavet man kommer. Havet har en modererende indflydelse, der holder vintre varmere og somrene koldere end man kunne forvente.

 

Vejret i Kroatien - Dalmatinerkysten

Den dalmatiske kyst og øerne i Adriaterhavet er Kroatiens mest kendte, og mest besøgte, turistmål. Uanset om man vælger at starte sin rejse i Split, på toppen af den dalmatiske kyst, eller i den fantastiske befæstede by Dubrovnik, eller et helt tredje sted til afslapning i en uge eller to, forbløffes de fleste over Kroatiens skønne landskab.

Dalmatinerkysten er hjemsted for et middelhavsklima, der kan prale af dejligt vejr med lange, varme somre og milde vintre. Atypisk for et middelhavsklima, er nedbør generelt moderat året rundt mod nord, men mod syd følger den et typisk middelhavsklima med tørre somre og våde vintre i større omfang.

 

 

Det mest populære tidspunkt at besøge regionen, og i perioden med det bedste vejr, er i sommermånederne fra juni til september. Langs kysten og på øerne opleves omkring 10 til 12 timers solskin om dagen og temperaturer på ca. 25-30 grader. Kroatien her en meget lav luftfugtighed på omkring 60%, så selv i den brændende sol er varmen tålelig, og man er heller aldrig langt fra de krystalklare Adriaterhav, som du kan dykke ned i for at køle ned.

The Port of Dubrovnik. Foto: Tambako The Jaguar/flickr.com

Dubrovnik i syd, har minimale temperaturer hele sommeren på omkring 14° C til 16° C og maksimale daglige temperaturer på 25° C til 28° C. I denne årstid oplever byen kun omkring 3 til 6 dage med regn per måned. Juli er i gennemsnit den tørreste måned i området og juli registrerer kun omkring 26 mm nedbør.

Om vinteren falder betydelige regnmængder og de daglige solskinstimer falder til omkring 3-5 timer eftersom himlen ofte bliver overskyet og regnen falder mere konsekvent. I gennemsnit er der i hver måned i hele vinteren omkring 13 til 15 dage med regn, november er normalt den vådeste måned i året. Minimumtemperaturerne vil ligge omkring 0° C og maksimum ved 7° C i den koldeste januar måned. På kysten forekommer frost sjældent. Et stykke inde i landet kommer temperaturen jævnligt under frysepunktet og frost er almindelig, men snevejr forekommer sjældent.

Brac - en af øerne i Adriaterhavet, kan prale af 134 dage med klar himmel om året og temperaturen falder kun én gang hvert tredje år til under 0° C . I juli og august ligger gennemsnitlige daglige temperatur på 24° C, hvilket er den samme temperatur som vandet omkring øen - perfekt til svømning, dykning, jetski eller blot liggende på en af de mange smukke strande.

Beautiful houses of Dubrovnik. Foto: Tambako The Jaguar/flickr.comVejret i Kroatien - nordlige og centrale områder

De nordlige områder i Kroatien er hjemsted for den pannoniske slette, som er lavlandet, der holder et kontinentalt klima med varme somre og kolde vintre. I denne region ligger også landets hovedstad Zagreb.

Det centrale Kroatien er bjergrigt efterhånden som Dinara bjergkæden overtager terrænet. Dette område er vært for et alpint vejr og klima og temperaturerne om vinteren ligger på ca. -5 ° C til frysepunktet, og 15° C til 20° C i sommermånederne.

I det indre Kroatien, mod Serbien, bliver forholdene mere ekstreme jo længere væk man kommer fra den modererende indflydelse fra Adriaterhavet. Varierende højde har en indvirkning på vejret; i højere områder i Dinara bjergene ligger sne en stor del af året.

Bevæger man sig videre mod øst bliver bjergene mindre og terrænet smelter ind i de lavtliggende dale ved Donaufloden. Om vinteren er det meget koldere her, og der er betydeligt mindre nedbør hele året rundt.

 

Se også vores Rejseinspiration om Kroatien

 

Video fra Kroatien