New York

vejrviseren311

Vejret i New York er generelt fugtigt, kontinentalt og har betydelig variation over året.

Vintertemperaturer med et gennemsnit under frysepunktet i løbet af januar og februar, og tæt på frysepunktet langs Atlanterhavskysten. Fra juni til august er der sommer i hele staten.

Kold luft opdæmmer sig øst for Appalachianer bjergene, det fører til længere perioder med skyer og nedbør øst for bjergkæden, især mellem oktober og april.

I gennemsnit er det vestlige New York mere skyet end det sydøstlige New York, mange af skyerne stammer fra fugtigheden fra de store søer.

 

 Vejrdata for New York

Lavtrykkene bringer meget af nedbøren til regionen fra efteråret til foråret. Væsentlige sø-effekt snefald falder i vindretningen i Lake Ontario samt Finger Lakes-området i New York. Store komplekser af tordenvejr med lang levetid kan invadere staten fra Canada og de ​​store søer i løbet af sommeren, mens tropiske cykloner kan bringe regn og vind fra sydvest i løbet af sommeren og efteråret. Almindelige orkaner rammer staten ca. en gang hvert  18-19 år, mens større orkaner påvirker staten hvert 70-74 år. Et gennemsnit af ti tornadoer slår ned i New York årligt.

Sommersæsonen i New York City er fra juni til september, hvor vejret er meget varmt, og temperaturen kan stige til over 38° C. På den anden side er vintersæsonen, fra december til marts, meget kold og temperaturen kan endda falde ned til -18° C. I efteråret, fra september til december, forbliver vejret i New York koldt og tørt, og vejret bliver vådt i løbet af forårsmånederne mellem marts og juni.

Som regel oplever New York et fugtigt, kontinentalt klima i løbet af sommeren. Generelt er vejret i New York stærkt præget af to kontinentale luftstrømninger, varme og kolde.

At the Crossroads. Foto: PhotosByDavid/flickr.com

Vejret i New York - Temperaturer

Den årlige gennemsnitlige temperatur over staten spænder fra omkring 4° C på tværs af de nordøstlige dele af staten til nær 12° C på tværs af Long Island.

New York har en fugtigt, kontinentalt klima og vejret i New York er stærkt påvirket af to kontinentale luftmasser: et varmt, fugtigt fra sydvest og et koldt, tørt fra nordvest.

En kølig, fugtig luftstrøm fra Nordatlanten har en mærkbar effekt på vejret i staten. Når et koldt højtryks-område kiler sig ind øst for Appalacherne, kan en kold luft opdæmning situation udvikle sig og forårsage et vedvarende skydække med tilhørende nedbør, som falder ned over hele regionen i længere tid.

Temperaturforskellene mellem de varmere kystområder og de ​​indre dele af det østlige terræn kan overstige 20 grader C, med regn nær kysten og nedbør som f.eks slud og isslag, der falder inde i landet. To tredjedele af sådanne begivenheder opstår mellem oktober og april, med sommer begivenheder som  indledes med passage af en bagdørs koldfront, der bevæger sig fra nordøst til sydvest.

 

Vejret i New York - Urban heat

New York City har, som mange andre storbyer, fænomenet "urban heat". Fænomenet urban heat opstår i storbyer, metropoler - og gør disse varmere end de omkringliggende områder. En meget kort forklaring på, hvordan fænomenet opstår er, at bl.a. bygninger og veje opsamler varme om dagen og afgiver den igen, når det bliver koldere om aftenen/natten. De høje bygninger udgør mange overflader for reflektion og optagning af sollys og har endvidere en varmende effekt, idet de giver læ for vinden. I bestræbelserne på at bekæmpe denne opvarmning, er taget af mange bygninger bliver malet hvide i et forsøg på at øge refleksionen af solenergi.

Manhattan Rain. Foto: Bob Jagendorf/flickr.com

Vejret i New York - Sommer

På tværs af New York, løber mange kontinentale fronter. I regioner som Long Island og Huntington er vejret stadig varmere end nordpå, såsom Ticonderoga. I disse områder er både længde- og breddegraden højere, så de normale maksimale temperaturer forbliver på 28° C i juli. På den anden side er de normale høje temperaturer 27° C i Ticonderoga i samme måned.

I løbet af sæsonen tilvejebringer havet en kølende effekt på luften. Men de normale maksimumtemperturer i januar er meget mere forskellige. Den højest målte temperatur er 42° C, som blev målt i juli måned, mens den koldeste temperatur der er registreret i regionen var -47° C. Den blev målt i Old Forge den 17. februar 1979.

Gennem sommeren svinger dagtemperaturerne mellem 25 til 30° C over det meste af staten. Sommerens klima er fortsat køligt i Adirondacks, Catskills og i de højere luftlag på det sydlige plateau.

 

Video om den bedste årstid at besøge New York (på engelsk)

 

Vejret i New York - Vinter

Vinteren kommer som en lang sæson i New York. Temperaturen i de fleste dage står på -5 til +2° C i denne årstid. Adirondack-regionen oplever normalt  hårde vintre. Vest-og Central New York er generelt påvirket af søens sne-effekt. Men i byens metro-områder er vejret fortsat mildt, og her falder mindre sne end i resten af ​​staten. I metro-områderne varer vinteren i en kortere periode end de andre dele af byen.

 

Dansk wikipedia om New York