New Zealand

vejrviseren311

New ZealandNew Zealands vejr og klima er temmelig sammensat og adskiller sig fra at være varmt og subtropisk i nord til et køligere tempereret klima i syd, med alpine forhold i de bjergrige områder.
Lige siden maorierne navngav New Zealand "Land of the Long White Cloud", har vejr og klima været af afgørende betydning for befolkningen i New Zealand. Mange lever af at dyrke jorden.

New Zealand har milde temperaturer, moderat store nedbørsmængder og mange solskinstimer i det meste af landet. Vejr og klima er domineret af to store geografiske forhold - bjergene og havet.
Bjergkæder som strækker sig over hele længden af New Zealand udgør en barrikade for de fremherskende vestenvinde, og adskiller landet i meget forskellige klimatiske regioner.

Vestkysten af Sydøen er det vådeste område i New Zealand, mens området øst for bjergene, over 100 km væk, er det tørreste.

 


Vejret på New Zealand - temperaturer

New Zealand har primært et tempereret klima. Mens områderne i nord har subtropisk vejr i sommermånederne, og de indre alpine områder på Sydøen kan være så kolde som -10º C om vinteren, ligger det meste af landet tæt på kysten, hvilket betyder blide temperaturer, behersket nedbør, og rigeligt solskin.

Fordi New Zealand ligger på den sydlige halvkugle, falder temperaturen, når du rejser sydpå. Den nordlige del af New Zealand er subtropisk og den sydlige del er tempereret. De varmeste måneder er december, januar og februar, og de koldeste juni, juli og august. Om sommeren ligger den gennemsnitlige maksimale temperatur mellem 20º C til 30º C og om vinteren mellem 10º C 15º C. Den højeste temperatur der nogensinde er registreret i New Zealand var 42° C i Marlborough, Christchurch og Rangiora i Canterbury og den laveste temperatur nogensinde registreret var -22° C i Ophir, Central Otago.

Milford Sound. Foto: Paul (Dex) Bica/flickr.com

Temperaturerne i New Zealand har ikke store udsving, der mangler ekstremerne som man finder i de fleste kontinentale klimaer. Vejret kan ændres uden varsel, da kolde fronter eller tropiske cykloner hurtigt kan opstå. Derfor bør man være foreberedt på disse pludselige ændringer i vejr og temperatur, hvis man er på vandretur eller laver andre udendørs aktiviteter.

 

Nedbør

New Zealands gennemsnitlige nedbør er rimelig høj, mellem 640 mm til 1.500 mm, jævnt fordelt over hele året. I de nordlige og centrale områder i New Zealand falderr der mere regn vinteren end om sommeren, hvorimod vinteren på det meste af den sydlige del af New Zealand er den årstid med mindst nedbør. I opdyrkede områder gør de store regnmængder New Zealand til et ideelt sted for landbrug og gartneri.

Det meste sne i New Zealand falder i bjergområderne. Sne falder næppe nogensinde i de kystnære områder på Nordøen og vest for Sydøen, selvom den østlige og sydlige del af Sydøen kan opleve lidt sne om vinteren. Frost kan forekomme overalt i New Zealand og sædvanligvis på kolde nætter med klar himmel og vindstille.

 

Solskinstimer

De fleste steder i New Zealand har over 2.000 solskinstimer om året, med de mest solrige områder: Bay of Masser, Napier, Nelson og Marlborough har over 2.350 timer.

Queenstown. Foto: Paul (Dex) Bica/flickr.com

I New Zealand i sommertiden kan dagslyset vare helt til kl. 21. Sommeren er mere solrig end de andre årstider, men de fleste områder i New Zealand har en relativ høj andel af sollys i vinterhalvåret.

New Zealand har en relativ lille luftforurening i forhold til mange andre lande, hvilket gør UV-stråling fra sollyset meget stærk i sommermånederne. Midt på dagen er UV-indexet (UVI) ofte meget høj de fleste steder og kan være ekstrem i det nordlige New Zealand og i bjergområder. Om efteråret og foråret kan UVI værdier være høje i de fleste områder. For at undgå solskoldning, bør man bruge solcreme, solbriller og hatte når man opholder sig i solen om sommeren.

 

Sommer - december, januar, februar

New Zealands sommermåneder december til februar bringer høje temperaturer og solskin. Dagene er lange og solrige, nætterne er milde. Sommeren er en fantastisk tid for ture i bushen og en række andre udendørs aktiviteter. New Zealands mange smukke strande er ideelle til svømning, solbadning, surfing, sejlsport og vandsport om sommeren.

 

Efterår - marts, april, maj

Marts til maj er New Zealands efterårsmåneder. Mens temperaturerne er lidt køligere end om sommeren kan vejret være fremragende, og det er muligt at svømme i nogle områder frem til udgangen af april. Mens New Zealands oprindelige fauna er stedsegrøn, er der mange steder indført løvfældende træer. Farverige skiftende blade gør efteråret meget skønt, især i regioner som Central Otago og Napier, som er kendt for deres efterårspragt.

Long final, Queenstown, New Zealand. Foto: Phillip Capper/flickr.com

Vinter - juni, juli, august

New Zealands vintermåneder juni til august bringer koldere vejr til store dele af landet, og mere regn til de fleste områder på Nordøend som på Auckland og Hamilton. Bjergkæderne i både nord og syd bliver snedækkede, hvilket giver smukke vinterlandskaber og fremragende skiløb. Mens Sydøen har køligere vintertemperaturer, oplever nogle områder af øen lidt nedbør om vinteren, så det er en fremragende tid til at besøge gletsjere, bjerge og andre naturskønne områder.

 

Rejsevideo om New Zeland (engelsk)

 

Foråret - september, oktober, november

Foråret på New Zealand varer fra september til november, og New Zealands forårsvejr kan variere fra kulde og frostklart til varme og hede. I foråret bryder knopper, blomster og andre nye vækster frem i hele landet. Både Alexandra i Central Otago og Hastings i Napier fejrer foråret med en blomsterfestival. Hvis du er til white water rafting, er dette en perfekt årstid, hvor smeltende sne gør flodernes vandstand spændende høj!

 

Læs mere om New Zealand her:
Dansk Wikipedia om New Zealand
Engelsk Wikipedia om New Zealand