La Gomera

vejrviseren311

Vejret i NorgeNorge, som er beliggende i Skandinavien, er et stort land med mange forskellige klimaer.

Norge er et geografisk meget smalt land, især i den nordlige del. Fra top til bund er der næsten 1.700 km. En stor del af landet ligger i Arktis. Fra varme somre til sne og is året rundt, fra 24 timers mørke til midnatssolen - Norges klima er virkelig en blanding af ekstremer.

Norge har fire forskellige årstider og forskellene i sommer- og vintertemperaturerne og antal timer med dagslys er enorme. Der er mange forskellige mikroklimaer - fra den våde og milde vestkyst, til de sneklædte indre bjerge, til Arktis i nord, til de varme og tørre somre i syd-øst. 

 

 

Norges vejr og klima er overraskende tempereret for sin nordlige breddegrad. Dette er takket være den varmende effekt af Golfstrømmen, en varm strøm, der kommer over Atlanten fra Den mexicanske Golf. Effekten kan mærkes langs hele Norges 2.500 km lange vestkyst. Selv de kystnære områder, som ligger i Arktis er fri for is om vinteren. I det indre af landet er der meget koldere, og der er steder med sne året rundt samt mange gletsjere.

Norge er et meget bjergrigt land, dette medfører store klimatiske variationer. En af de mest bemærkelsesværdige effekter, bortset fra temperaturforskellen der opstår i de højere luftlag, er effekten på nedbør. Vestkysten er mest påvirket af hovedparten af de atlantiske vejrsystemer og i nogle områder kan falde op til 3.000 mm regn årligt. Bjergene fungerer som en barriere til dette vejr og i områderne øst for bjergene kan falde så lidt som 300 mm nedbør om året. Bjergene i Norge er en af de vigtigste grunde til, at dets nabo mod øst, Sverige, er et af Europas tørreste lande.

 

Vejret i Norge - Oslo og de sydlige områder

De fleste af Norges fire og en halv million indbyggere bor i den brede sydlige del af landet, hvor vejret og klimaet er meget mildt.

Den sydlige del af Norge er den varmeste del af landet. Lavlandsområderne omkring Oslo er et af de varmeste og tørreste steder i landet. Oslos gennemsnitlige temperatur varierer fra 17° C om sommeren til -5° C om vinteren. Sommertemperaturer er de varmeste i landet. Da Oslo ligger i læ fra Atlanterhavets vejrsystemer af bjergeme mod øst, er nedbøren lavere, og byen er en af de mest solrige i landet.

Towards The Future (Oslo) Explored. Foto: Geraint Rowland/flickr.com

Sydkysten omkring Kristiansand er også varm og her kan nydes fremragende somre. Området er dog lidt mere udsat for stormvejr, og det er vådere og mere blæsende end i Oslo, selv om de relativt tempererede have betyder, at vintrene her er mildere.

i bjergområderne i den sydlige del af Norge opleves et anderledes vejr og klima. Bjergenes højde - op til næsten 2.500 m - betyder, at temperaturerne er betydeligt lavere. Der er snedække fra november til maj i de højere bjergområder. Somrene er varme og der falder mindre nedbør længere mod øst.

 

Vejret i Norge - vestkysten

Vestkystens fantastiske, maleriske sceneri, med sin indstikninger og snoede fjorde gør den til et af de mest populære steder at besøge i Norge.

Vestkysten har det mildeste vejr og klima i landet, især mod syd, med en årlig gennemsnitlig temperatur omkring 8° C. Variation i gennemsnitlige temperaturer over året er lavest her - varierende med blot 10° C - 15° C på tværs af årstiderne. Det varme vand fra Golfstrømmen gør, at der her er de mildeste vintertemperaturer i Norge. Sne falder langs kysten, men bliver sjældent liggende længe, modsat områderne i bjergene - her bliver sneen liggende på jorden i seks måneder om året i syd og i meget længere tid længere mod nord.

Vestkysten er den vådeste del af landet - og her forekommer hovedparten af de atlantiske storme. I nogle områder langs kysten kan falde mere end 3.000 mm nedbør årligt.

To af Norges største byer ligger på vestkysten, mod syd. Stavanger og Bergen er vokset enormt i både befolkning og velstand takket være hovedsagelig olieindustrien. De er også vigtige turistcentre på grund af den omgivende natur, især i fjordene. Her spænder de gennemsnitlige temperaturer fra omkring 15° C til 1 °C, og nedbør kan forekomme året rundt, selvom det er vådest i efteråret og vinteren og tørrest i foråret. Bergen har de mildeste vintre i nogen af de store byer i Norge.

Bevæger man sig ind i landet fra Norges vestkyst bliver det bjergrigt og klimaet ændrer sig hurtigt. Mest tydeligt er dog de koldere vintertemperaturer.

 

Vejret i Norge - bjergområderne

Bjerge løber langs hele Norges længde, og dækker det indre af landet. Faktisk er de eneste bjergfrie steder vestkysten syd for polarcirklen, den sydligste del af Norge og lavlandet omkring Oslo i øst.

Om vinteren er bjergene hjemsted for sne, kraftig vind og alvorlig frost. Om sommeren med perioder med godt vejr kan dagtemperaturerne nå op over 30° C med mange solskinstimer. Det bliver især varmt i dalområder som ligger i læ af de høje bjerge.

Der er mange forskellige mikroklimaer i bjergene, med beskyttede dale, hvor der falder lidt nedbør og toppe udsat for kraftig vind.

Bjergene i Norge tiltrækker hvert år mange turister pga. de fine skiområder såsom Hemsedal, Geilo, Stryn og Voss, Buskerud og Oppland mod den sydlige ende af bjergkæden. Det er her de fleste af Norge højeste bjerge ligger. Her er noget for enhver smag, lige fra store skiløb, både alpint styrtløb samt traditionelt nordisk langrend.

Midnight Sun, Longyearbyen, Svalbard, Norway. Foto: Michael Nielsen/flickr.com

Vejret i Norge - de nordlige områder

Det nordlige Norge er måske et af de mest fascinerende områder af landet: her kan man opleve midnatssolen og nordlyset. De gennemsnitlige temperatur ligger  fra 13° C til -17° C mellem sommer og vinter i Norges nordligste provins, Finnmark.  Finnmark har de koldeste vintre i landet - i januar måles et gennemsnit på -17° C. Der er oplevet temperaturer under -50 °C. Karasjok i Finnmark har rekorden for den laveste temperatur registreret i Norge ved -51,4° C.

Norge ejer også den arktiske øgruppe Svalbard, der ligger midtvejs mellem Norge og Nordpolen. Det er meget nordligt og meget koldt her, selvom nordatlanten modererer de kolde temperaturer og holder havene åbne og sejlbare for det meste af året. Dens virkning betyder, at det er meget mildere på vestkysten end på østkysten. Gennemsnitlige temperaturer for området mellem 5° C om sommeren og -12° C om vinteren.

 

Vejret i Norge - dagslyset

Den store forskel i antallet af sollystimer har en enorm indflydelse på vejret i det høje nord. Jo længere nordpå man kommer, jo mere markant bliver dette fænomen. I midsommeren bliver det ikke rigtigt mørkt alle steder i Norge. Fra lidt syd for Pokarcirklen er det stadig muligt at se solen ved midnat. Ved Polarcirklen er midnatssolen kun synlig to nætter hvert år. I Tromsø, i det høje nord, kan man opleve fænomenet fra 17. maj til 25. juni. Længere mod nord, i Finnmark, kan man opleve det endnu længere. Omvendt, i Tromsø, viser solen sig ikke over horisonten fra 26. november til 15. januar. Der er tusmørke i et par timer omkring middag, men man ser aldrig solen.

I Svalbard  er det endnu mere udtalt, med midnatssol varede fra 20. april til 26. august, mens Polarnatten, med ingen sol, varer mellem slutningen af oktober og midten af februar. Udtrykket Polarnatten beskriver, hvornår der er så lidt lys, at det ikke er muligt at udføre udendørs aktiviteter uden hjælp af kunstigt lys. Det varer fra 12. november til slutningen af januar i Svalbard.