Østrig

vejrviseren311

Vejret i ØstrigVejret i Østrig er meget forskelligt alt efter hvor i landet du er. Alperne der dækker over halvdelen af Østrigs samlede areal opdeler Østrig i flere forskellige klimazoner med vidt forskelligt vejr.

I store dele af landet bærer vejret Østrig meget præg af det alpine klima, der kendetegnes for områder der ligger over trægrænsen (ca. 1.500 meter over havets overflade).

Landet kan overordnet set deles op i tre forskellige klimaformer, det alpine klima, fastlandsklima og middelhavsklima.

 

Det alpine klima

I det alpine område i den vestlige del af landet er vejret ofte noget hårdere end i den øvrige del af Østrig, hvor vejret er noget mildere. Temperaturen er lidt lavere i alperne og regn mere almindeligt. 

 

 

Dalene i Tyrol-området er kendt for ”Föhn” vinden. Denne vises i form af milde briser der kan hæve temperaturen til et mere behageligt niveau. Generelt er de østrigske alper en smule koldere en den vestlige del af alperne i Schweiz og Frankrig. Den årlige gennemsnitlige temperatur i den alpine del af Østrig ligger omkring 0 grader.Vintervejr i Østrig. Foto: mxgirl85/flickr

Fastlandklima

I den nordlige del af Østrig har landet et fastlandsklima. Skyerne fra Tyskland har en tendens til at blive ”hængende” i luftstrømmen omkring Alperne. Hvilket gør at der i den nordlige del af bjergene omkring Salzburg dannes en del regn, også kendt som ”Schnülregen” der er vedvarende regn der kan varr i dagevis. Fastlandsklimaet i Østrig er påvirket af lavtryks-fronter der som sommeren giver en del nedbør og vinteren er med kold og tør luft. Generelt set har den nordlige del af Østrig forholdsvis lidt nedbør med en mængde på omkring 500 mm årligt. Temperaturen når om sommeren sjældent over 20 grader, og vinteren er kold, ofte med flere måneder i træk hvor temperaturen ikke når over nulpunktet. Store dele af den nordlige del af Østrig er dækket af sne i perioden oktober til april, hvilket også gør området populært som rejsemål for skiferie i vinterhalvåret.

 

Middelhavsklima

I den østlige del af Østrig strækker landet sig ind i den pannoniske klimazone. Her er vejret typisk for Centraleuropa med meget kolde vintre med op mod 20 minus grader og varme solrige somre, hvor temperaturen nemt kan nå op omkring 30 grader. På trods af de store temperaturforskelle mellem sommer og vinter, er vejret i det østlige Østrig en del mildere end det i bjergene og det øvrige Østrig. Især i området syd for alperne i det østlige Kärnten og Steiermark er vejret meget mildt og bærer tydeligt præg af sin påvirkning fra middelhavet.

Sommervejr i Hinterglemm, Østrig. Foto: sluzzelîn/flcikr

Vinterferie i Østrig

Er du til skisport er højsæsonen fra slutningen af januar frem til slutningen af marts. I denne tid er der stort set altid masser af sne i Østrig. Lavsæsonen for skiferie ligger i den første del af januar og fra slutningen af marts til slutningen af april. Vælger du at planlægge din skiferie til Østrig her, kan du være uheldig at ramme ind i en periode med høj temperatur og derfor næsten intet sne.

 

Sommerferie i Østrig

De varmeste og mest behagelige måneder at besøge Østrig er perioden fra maj til september, hvor temperaturen topper i juli og august måned. Vejret i Østrig i denne tid er oplagt til sightseeing i de større byer som f.eks. Salzburg og Wien, samt vandreferie i alperne. Hvis du har muligheden vil vi anbefale dig at vælge enten maj eller september til sightseeing eller en vandreferie, da der i denne periode er en del færre turister og priserne på rejsen en del lavere end hvis du vælger højsæsonen i juni-august.

 

Se mere rejseinspiration om Østrig