Skotland

vejrviseren311

Skotland ligger i den nordlige del af Det Forenede Kongerige Storbritannien og udgør den nordlige tredjedel af Storbritannien.

Mod syd deler Skotland grænse med England. Sine nord- og vestlige kyster deler grænse med Atlanterhavet og dets østlige kyst med Nordsøen. Skotland har 790 øer, som hører til fire grupper: De Indre Hebrider, de Ydre Hebrider, Shetland og Orkney.

Mens temperaturen i Skotland i gennemsnit er lavere end i England, gør indflydelsen af det nordlige Atlanterhav, at temperaturen er varmere end andre steder, som ligger på samme breddegrader.

Golfstrømmen, som er en strøm, der bringer varmere vand op fra troperne, holde vinteren mild.

København og Moskva ligger hver især på samme breddegrad - den gennemsnitlige temperatur for januar i København og Moskva er hhv. 0° C og -8° C, mens januars gennemsnittet for Glasgow i Skotland er 4° C.
Bevæger man sig længere mod nord i Skotland, bliver vintervejret lidt mere ekstremt - især når man kommer op i højden i bjergområderne.

Vejrdata for Edinburgh

Skotlands mest befolkede område ligger i dets centrale lavland. Edinburgh har vintergennemsnitlig maksimumtemperatur på omkring 6° C, mens sommerens gennemsnitlige maksimum generelt ligger ved 18° C. Inverness, i Skotlands nordlige højland, har en gennemsnitlig maksimal temperatur på 17° C i højsommeren, og en gennemsnitlig høj temperatur på 4° C i den koldeste del af vinteren - januar. Det er almindeligt for dagtemperaturer at ligge omkring 0° C om vinteren og om sommeren er nætterne stadig meget kolde med gennemsnitligt lave temperaturer på 10° C i begge byer.

Inverness Castle, Scotland. Foto: conner395/Flickr.com

Skotlands vestkyst er varmere og vådere end østkysten, på grund af dets nærhed til Golfstrømmen og sydvest retningen af vindene fra Atlanterhavet. I vest ligger det vestlige højland, som er det vådeste sted i hele Skotland, med 3.000 mm nedbør i gennemsnit om året. De høje nedbørsmængder kombineret med de varmere temperaturer betyder, at dele af Skotlands vestlige områder kan få det særdeles fugtigt i sommermånederne. Bevæger man sig væk fra højlandet, falder nedbørsmængderne dramatisk - til et gennemsnit på 800 mm årligt. I højlandet kommer meget af den årlige nedbør fra vinteren snefald. Sne er langt mindre udbredt i lavlandet. Nogle vintre falder der ingen sne i Skotland overhovedet.