Tyrkiet

vejrviseren311

Vejret i TyrkietTyrkiet er et stort land med mange forskellige geografiske forhold, der gør vejret i Tyrkiet forskelligt fra region til region.

Mens kystområdet i det vestlige Tyrkiet har et almindeligt mildt middelhavsklima, med en varm sommer efterfulgt af en mild og nedbørsrig vinter, er vejrforholdene anderledes i bjergene. Her er sommeren også meget varm, mens vinteren kan være bidende kold med store mængder sne.

Tyrkiet er overordnet opdelt i syv regioner, Marmararegionen, den Ægæiske region, Middelhavsregionen, Sortehavsregionen, den Centralanalotiske region, den Østanatoliske region samt den Sydøstanatoliske region.

Vejret i Tyrkiet i disse regioner er forskellige fra hinanden, og det er svært at give et overordnet billede af klima og vejr i Tyrkiet. Derfor vil vi kun i korte træk i de kommende afsnit komme ind vejrforholdene for de forskellige regioner, men i stedet opfordre dig til at læse vores vejrsider for de enkelte rejsemål i Tyrkiet.

 

Disco ship in sunset at Side, Turkey. Foto: Martin Nikolaj/Flickr

Vejret i Tyrkiet - Middelhavsregionen

Denne region har et typisk middelhavsklima med varme somre og milde vintre. Det er også i denne regionen at to af Tyrkiets mest populære feriemål Antalya og Alanya ligger, også kendt som den tyrkiske riviera. Området ud til kysten ligger i læ af bjergkæden Taurus og er beskyttet mod nordlige vinde.
Denne bjergkæde er også årsagen til lidt forskelligheder i vejr og klima i regionen. Helt ud til kysten, hvor alle de populære turistbyer ligger, opleves det velkendte middelhavsklima, hvor briserne fra havet er med til at lægge en dæmper på heden og gøre opholdet i højsæsonen mere tåleligt.
Middelhavsregionen er kendt for både høje luft- og vandtemperaturer, hvor lufttemperaturen i sommermånederne nemt når op midt i 30’erne og havvandet når sit højeste i august måned med en temperatur på 27-28 grader.
Fra maj til oktober er regn stort set ikke-eksisterende. Vinteren byder til gengæld på en del regn og sne er heller ikke ualmindeligt i Taurusbjergene.

 

Vejret i Tyrkiet - Ægæiske region

Den Ægæiske region ligger nord for Antalaya og klimaet her er ikke meget forskelligt fra middelhavsregionen. Vejret i denne del af Tyrkiet er kendt for at være meget mildt med varme og solrige somre og efterår samt en lun vinter med en smule regn. Det Ægæiske hav er med sine forfriskende søbriser med til at holde sommeren lidt køligere og mere behagelig.

 

Vejret i Tyrkiet - Marmararegionen / det nordvestlige Tyrkiet

Dette er den mindste af de syv regioner i Tyrkiet, og samtidig den region med den højeste befolkningstæthed. Marmararegionen omfatter byer som Istanbul, Izmir og Bursa. Her er mere fugtigt end i det typiske middelhavsklima. Sommeren er varm og fugtig og her kan forventes små regnbyger henover sommeren. Vinteren er meget våd og sne er ikke ualmindeligt.

 

Vejret i Tyrkiet - Sortehavskysten

Sortehavskysten i Tyrkiet er et af de mest populære turistområder. Dette skyldes først og fremmest den 1.700 km lange kystlinie, med lange gyldne sandstrande, varme og tørre somre, og et grønt og frodigt landskab. Sortehavskysten er den mest våde region i Tyrkiet, hvor der årligt falder over 1.000 mm regn.
Sortehavskysten ligger beskyttet af den østlige del af De Kaukasiske bjerge. Der kan forekomme en smule regn i løbet af sommeren, men den største mængde nedbør falder i vinteren.sultanahmet, Istanbul. Foto: symmerania/flickr
 

Vejret i Tyrkiet - Øst- og sydøstanalotiske region

Klima og vejr her i den øst- og sydøstlige del af Tyrkiet er noget forskelligt fra både Middelhavsregionen og den Ægæiske region og adskiller sig med at ligge inde i landet midt i bjergene omkring 2.000 meter over havoverfladen. Højden gør også, at nætterne i dette område er koldere end i middelhavsregionen, og her vil det være nødvendigt med en ekstra trøje til aftentimerne.
Hovedbyen i denne bjergrige region er Malatya hvor sommeren er  varm og tør, mens vinteren er meget kold med sne. Selvom sommertemperaturen godt kan nå et stykke over 30 grader, trækker de hårde vintre temperaturgennemsnittet for hele året ned på kun ni grader. Bevæger du dig længere mod syd på i den sydøstanalotiske region stiger temperaturen og vintrene bliver en smule mildere. Det er ikke usædvanligt at temperaturen når 40-50 grader på steder som Adana.
Generelt er den sydøstanalotiske region meget tør med under 600 mm nedbør fordelt over hele året.

 

Vejret i Tyrkiet - Centralanalotisk region

Denne region huser Tyrkiets hovedstad Ankara, og er kendt for at have nogle meget varme somre efterfulgt af kolde vintre. Denne region regnes for at have det hårdeste klima i Tyrkiet pga. de meget kolde vintre. Henover sommeren ligget dagtemperaturen omkring 27-32 grader, mens vinteren er meget koldt med temperaturer på 0 til minus 5 grader.
Pga. regionens placering midt i landet mellem høje bjerge, kommer der ikke meget fugtig luft ind fra havet, og her er et meget tørt klima med  ringe vækstbetingelser for faunaen. Nedbøren er også meget begrænset for regionen med under 400 mm årligt, med mest regn i forår og efterår. Sommeren er helt tør og vinteren ofte med snevejr.