Ungarn

vejrviseren311

Ungarn er et land i det østlige Centraleuropa, med grænser med Slovakiet, Rumænien, Serbien, Kroatien, Slovenien, Østrig og Ukraine.

Ungarn har altså ikke adgang til kystlinjer. Landet er 93.030 kvadratkilometer stort, og huser knap 10 millioner indbyggere.
Ungarns klima klassificeres som kontinentalt, med varme, overordnet tørre somre, regelmæssige regnskyl i løbet af året og milde vintre med meget sne. Temperaturerne varierer meget i løbet af året. Den højeste temperatur nogensinde registreret var på næsten 42 grader, og blev målt så sent som i 2007.

Den koldeste vinter i Ungarns historie, var derimod helt tilbage i 1940, hvor temperaturen faldt til -35 grader! Forholdsvist jævnt fordelt over hele året, falder der omkring 600 millimeter nedbør i Ungarn – nogle steder, fx ved de store ungarske søer, falder der dog ofte lidt mere end andre steder.

 


Ungarn om sommeren

Om sommeren rammes landet skiftevis af længere periode med varmt vejr og gennemsnitstemperaturer på mellem 32 og 35 grader, og kortere kølige og våde perioder, takket være vestfrakommende koldfronter.

I de kølige sommerperioder ligger gennemsnitstemperaturen dog stadig oppe mellem 18 og 25 grader. Luftfugtigheden er normalt lav om sommeren, men svinger naturligvis i takt med de varierende vejrforhold. Nattetemperaturerne er behagelige, særligt i de mindre byer. Tordenstorme er ikke ualmindelige, og kan sommetider blive meget voldsomme og have silende nedbør med sig.

Den 20. august fejres Sct. Stephens Dag. Sct. Stephen var Ungarns første konge, og det var ham, der henholdsvis indførte den kristne kirke til landet, men også ham, der adskilte kirke og stat fra hinanden i starten af det 11. århundrede. Dagen markeres med et stort fyrværkerishow ved Danubefloden.

Danube and Parliament. Foto: David Spender/flickr

Ungarn om efteråret

Maksimumstemperaturerne forbliver gerne over de 20 grader helt indtil slutningen af oktober, men generelt bliver vejret gradvist koldere i efterårsmånederne.

Den første frost rammer typisk landet i slutningen af oktober eller starten af november. Sammenlagt falder temperaturerne drastisk med hele 10 grader i november måned alene, hvor du også kan risikere at møde voldsomme regnskyl.

Ligesom herhjemme og i det meste af resten af verden, er den 1. november Allehelgensdag i Ungarn – men ungarerne gør noget mere ud af dagen end vi gør herhjemme. I Ungarn dekoreres grave på kristne kirkegårde med blomster og lys af den afdødes pårørende.

Budapest. Foto: Harry Pammer/flickr

Ungarn om vinteren

Vintervejret er både varierende og meget uforudsigeligt. Vestlige vinde tager i starten af vinteren mild havluft ind over landet, og giver en gennemsnitstemperatur på mellem 5 og 10 grader.

Senere kan kolde vinde fra Middelhavet bringe voldsomme snestorme med sig. Faktisk kan vejret blive så voldsomt, at der falder helt op til en halv meter sne på et enkelt døgn!

St. Adalberts Basilica. Foto: Laszlo Ilyes/flickr

Ungarn om foråret

Foråret er karakteriseret ved masser af solskin og spredte regnbyger. Temperaturen begynder at stige mærkbart i april måned, med maksimumstemperaturer på helt op til 25 grader i slutningen af måneden.

Man kan dog risikere korte, isnende kolde perioder med helt ned til 0 grader helt frem til midten af maj måned. Den 15. marts fejrer ungarerne nationaldag. Ungarns nationaldag er en markering af 1848-revolutionen, der frigjorde det ungarske kongerige fra det østrigske imperium. Dagen fejres med taler og koncerter, og traditionelt bærer ungarerne krokader i landets nationalfarver: rød, hvid og grøn.

 

Video om Budapest