Warszawa

vejrviseren311

Warszawa, hovedstaden i Polen , ligger ved Vistula-floden i øst-centrale Polen.
Byen har et fugtigt fastlandsklima med alle fire årstider og moderate regnmængder med udtalte våde og tørre perioder.
Warszawa har det vådeste vejr om sommeren.
Somrene er milde og vintrene er kolde og med sne. Vejret i Warszawa er karakteristisk uforudsigeligt, så uanset årstiden, skal besøgende til byen være forberedt på omskifteligt og koldt vejr.

 

Vejret i Warszawa - sommer

Sommeren i Warszawa, fra juni til september, er normalt varm og fugtig. Den gennemsnitlige høje temperatur er omkring de lave 20'erne, med toppen i månederne juli og august men en gennemsnitlig høj temperatur på 23° C.

 

 

Om natten er det normalt betydeligt køligere, omkring 10° C. Om dagen kan temperaturen dog sagtens nå op til 30° C. De høje temperaturer siges at blive forværret af kraftige urbanisering, en overflod af beton holder temperaturer kunstigt høj.

September er meget køligere end de tidlige sommermåneder, med en gennemsnitlig høj temperatur på 18° C. Sommeren er den tid på året, hvor der falder mest regn i Warszawa med juni som måneden hvor der falder mest og med juli på en utrolig tæt andenplads. I gennemsnit falder der regn på lidt under halvdelen af de dage i hver måned, men bygerne har en tendens til ikke at vare længe. Solskinsniveauet er højest i juni med et gennemsnit på otte timers solskin om dagen, juli og august har syv timer om dagen, og september har fem.

Plac Zamkowy, Warszawa - The Castle Square, Warsaw, Poland. Foto: Jaroslaw Pacztarski/flickr.com

Vejret i Warszawa - efterår

Om efteråret i oktober og november, falder temperaturerne fra milde 18° C i september til kølige 13° C i oktober, og med kolde 6° C i november. Nattemperaturerne falder tilsvarende, og i november kommer de nær frysepunktet. Nedbørsniveauerne falder, men regn optræder stadig ret hyppigt. Sne begynder ofte at falde i november og frost er normalt fra tidligt på måneden. Solskinstimerne reduceres ganske drastisk til tre timer pr. dag i oktober, og en time om dagen i novemeber, så vær forberedt på nogle grå dage. Warszawa er smuk i efteråret, som dens mange parker viser i røde- og guldfarver.

 

Vejret i Warszawa - vinter

Vinteren er kold og varer fra december til februar. Den gennemsnitlige høje temperatur varierer mellem 1° C og -1° C. Nattemperaturen falder til under frysepunktet, som regel ned til omkring -5° C. Warsawa er også kendt for at kunne have perioder om vinteren med ekstrem kulde ned til ca -20° C.
Januar og februar er de tørreste måneder, omkring halvdelen af nedbøren falder i form af sne i lavere områder, og udelukkende som sne i bjergene. Solskinstimerne er fortsat lave med kun én time om dagen i gennemsnit i december og januar, stigende til to i februar.

Szczliwice, Warsaw, Masovian, Polen. Foto: Pawel Kabanski/flickr.com

Vejret i Warszawa - forår

Foråret i Polen, fra marts til maj, er mild og uforudsigelig. Den gennemsnitlige høje temperatur stiger fra 6° C i marts til behagelige 19° C i maj. Nætterne forbliver kolde, selv i maj kommer temperaturen ikke over ti grader. Regnmængden begynder at stige, sneen tør, og virkningen er en våd by. Ved maj er nedbøren næsten på sit højeste niveau.

Polens omskiftelige vejr skyldes, at mange modsatrettede vejrsystemer øver deres indflydelse fra forskellige retninger. De mange variable gør forudsigelser vanskelige at lave og overraskelser er en regelmæssig begivenhed. Warszawa lavtliggende områder og resten af områderne omkring Vistula-floden har rent faktisk lave niveauer af nedbør i forhold til resten af landet.