Azorerne

vejrviseren311

Azorerne er en portugisisk øgruppe, beliggende i Atlanterhavet, hele 1.360 kilometer fra Portugals fastland.
Azorerne består af i alt ni vulkanøer, fordelt over et område på 600 kvadratkilometer. Har du planer om at besøge alle de ni øer, er det altså en længere rejse, du skal ud på.
Den største af de ni øer er São Miguel, der er på 759 kvadratkilometer og huser cirka 138.000 indbyggere – det er over halvdelen af øgruppens totale indbyggertal!
Den mindste ø, Corvo, er med sine blot 17 kvadratkilometer på størrelse med danske Fejø, og er hjem til omkring 430 beboere.
Fordi øerne er spredt ud over så stort et område, kan det være svært at definere ét fælles klima, men overordnet set kaldes klimaet subtropisk takket være de milde temperature året rundt.

 

 

Lagoas de contrastes. Sete Cidades - Ilha de Sao Miguel, Azorerne. Foto: Eduardo Wallenstein/Flickr.com

Azorerne om sommeren

Sommeren, der på Azorerne spænder fra juli futil september måned, er behageligt varm, med gennemsnitstemperaturer på omkring 25 grader.
Nedbørstallene er generelt lavest på denne tid af året, men stiger gradvist desto tættere på efteråret, vi kommer, og kan være meget uforudsigelige.
I september falder der 84 millimeter regn – næsten dobbelt så meget, som i august! Nedbøren kommer ofte i forbindelse med tordenvejr og nordøstlige vinde, hvilket betyder at regnen falder kraftigst i de nordøstlige regioner samt i bjergene.
Deciderede orkaner er ikke fremmede på øen, men risikoen for disse er størst i august og september.

 

Azorerne om efteråret

Oktober og november ser behageligt varme dage, med gennemsnitstemperaturer på henholdsvis 21 og 18 grader. Dog er nattetimerne på denne tid af året noget koldere, mængden af nedbør stiger støt og solen synes at gemme sig bag skyerne længere og længere for hver dag, der går.
November er en af årets vådeste måneder, med et gennemsnitligt nedbørstal på hele 133 millimeter, fordelt over cirka halvdelen af månedens dage.

Church on Azores. Foto: Michael Caven/flickr
Azorerne om vinteren

Azorernes vinterperiode, der spænder fra december til marts, er meget mild sammenlignet med danske vejrforhold, men stadig ret grå og trist sammenlignet med resten af året.
Gennemsnitstemperaturerne svinger mellem 10 og 16 grader, og sne og frostvejr findes ikke lavlandet ved kysterne. Til trods for de forholdsvist høje vintertemperaturer, titter solen som regel ikke frem i mere end omkring 3 timer om dagen, og i december og januar regner det i op til 20 dage om måneden.
Kraftige vinde fra vest og sydvest koncentrerer nedbøren på disse sider af øerne, og kan ofte blive så voldsomme, at det bliver decideret farligt at færdes til søs.

 

Azorerne om foråret

I foråret, fra april til juni, forbedres vejrforholdene støt. Nedbørstallene falder løbende, og solen begynder igen at trænge igennem.
Temperaturerne forbliver dog kølige, og gennemsnitstemperaturerne kommer ikke over de 20 grader før vi når hen i slutningen af juni måned.

 

Video fra Azorerne (på engelsk)