Cypern

vejrviseren311

Vejret på CypernCypern har med sin placering i den østlige del af Middelhavet et solrigt og varmt middelhavsklima.

Cypern er med sin korte afstand til både Egypten og sydvestasien et af de lande i middelhavsområdet med det varmeste vejr.

Cypern er generelt meget solrigt året rundt, med omkring 6 solskinstimer om dagen hen over vinteren og op mod 13 dejlige solskinstimer dagligt i højsommeren.
Der er lidt regionale forskelle i vejret på Cypern, alt efter om man befinder sig ved kysten, inde i landet eller oppe i bjergene. Cypern har to bjergkæder; Trodos bjergene, der på sit højeste er 2.000m over havoverfladen  og udgør det meste af den sydlige del af Cypern, samt den lidt mindre bjerkæde Kyrenia, der går gennem det nord-centrale Cypern.

I bjergområdet kan temperaturen være lidt lavere end i den øvrige del af Cypern pga. højden.

I den efterfølgende del af denne artikel vil vi komme kort ind på vejrforholdene i henholdsvis kystområderne, inde i landet og oppe i bjergene, samt komme med en beskrivelse af vejret på Cypern måned for måned generelt set.

 

 

Find gode tilbud på hoteller på Cypern og book online!

 

Kysten

Vejret ved Cyperns kyst er varmt og solrigt henover sommeren, som et typisk middelhavsklima. Der er ikke den store variation i vejret på Cypern mellem nord og syd, vest har dog en tendens til at være en anelse køligere, da dette område er hårdere ramt af vinde.  Allerede i starten af maj begynder varmen at trænge sig på, og temperaturen sniger sig et godt stykker op i 20’erne.

Varmest er det på Cypern i juli og august, hvor de højeste dagtemperaturer i gennemsnit ligger på 29-31 grader, selvom det ikke er unormalt med enkelte dage og perioder hvor temperaturen når helt op over 40 grader. Regn hører til sjældenhederne henover sommeren på Cypern. Der kan dog være enkelte regndage i starten af og slutningen af sommeren, der går fra maj til september.

Vandtemperaturen på Cypern hører til noget af det højeste i middelhavsområdet i sommerhalvåret med et gennemsnit på 23-26 grader fra juni til september. Vinteren i kystområdet er med temperaturer ned til 14-17 grader i dagstimerne og 8-12 grader om natten, men stadig med mulighed for dage hvor temperaturen kravler op i 20’erne. Det er også i denne periode hvor Cypern får størstedelen af sin regn, idet december og januar er de to vådeste måneder i løbet af året. Cyperns kyst er også af og til ramt af nogle kraftige og voldsomme storme i vinterperioden.

 

Den centrale del

Den centrale del af Cypern er meget flad og består af sletteområder, mest kendt er Mesaoria-sletten der ligger mellem de to bjergkæder i nord og vest. Sletten er meget tør, og vækstbetingelser er meget ringe, derfor er der stort set ingen træer og andet grønt i den centrale af Cypern. Det er også i denne del af Cypern man finder hovedstaden Nicosia, der er kendt for sine hede somre.

Den gennemsnitlige max. temperatur ligger i de varmeste måneder juli og august på 34-36 grader, og det er meget almindeligt, at temperaturen nogle dage når op mellem 40-45 grader. Vintrene er en smule køligere i den centrale del af Cypern end ude ved kysterne, men dog stadig med dagtemperaturer mellem 13-16 grader og ca 8-10 grader om natten.

Det er også i denne periode, at den største mængde regn falder, den vådeste måned er januar med et gennemsnit på seks regnsvejsdage. Generelt får det centrale Cypern en lavere mængde nedbør end resten af Cypern. I løbet af sommeren fra maj til september er regnen tæt på ikke-eksisterende. Temperaturen her bliver ubehagelig høj, ofte et godt stykke over 40 grader.Kyrena Northern Cyprus. Foto: greenacre8/flickr

Bjergene

I bjergene er vejret på Cypern både køligere og mere vådt end på resten af øen. Dette gør bjergene mere ”grønne” end den centrale del af Cypern. Her ses flere steder tætte skove med fyr og cedertræ. Sommeren i bjergene er relativ tør, men her vil være dage med regn.

Den største mængde nedbør falder over Trodos bjergkæden, der årligt får omkring 1.100 mm imod Kyrenia bjergkæden der årligt får omkring 500 mm. I Troodos bjergkæden falder der i løbet af vinteren også store mængder sne. Nok til, at der i perioden fra januar til april åbner et skisportssted på bjergkædens højeste bjerg, Olympen.

 

Vejret på Cypern måned for måned

Her kan du læse en kort beskrivelse af vejret på Cypern måned for måned henover hele året.

Januar: Januar er sammen med februar de to koldeste måneder på Cypern. I de kystnære områder kan temperaturen nå helt ned på 7-8 grader og 5-6 grader inde i landet.  Mest normalt er dog dagtemperaturer på 12-16 grader. Der er stor sandsynlighed for regn. Januar er en af de mest regnfulde måneder på Cypern. Inde i landet er der også risiko for frost og hagl. I bjergene vil der falde sne og temperaturen vil sjældent nå over 5-6 grader. I bjergområdet kan der også være dage med minusgrader. Rejser du til Cypern i januar, så anbefales det at pakke en tynd vinterjakke og paraply med i kufferten.

Februar: Selvom februar er en af de koldeste måneder, opleves der af og til nogle overraskende varme dage i denne måned. Normalt vil dagstemperaturen max. nå 18 grader ved kysten og 16 inde i landet, i bjergene sjældent over 7 grader. Aftener og nætter kan i februar være en smule køligere end i december og januar. Nedbøren er en smule aftagende i februar, det er dog stadig en god ide at medbringe paraply og vinterjakke på rejsen til Cypern i februar.

Marts: Foråret er ved at være nået til Cypern. Vejret på Cypern bliver varmere og regnen er mindre end i vintermånederne. Dagene bliver længere med op mod 8 daglige solskinstimer. De højeste dagstemperaturer når 20 grader ved kysten og inde i landet, mens bjergene stadig må nøjes med 10 grader. Aftener og nætter kan stadig være meget kølige, ned til 10 grader ved kysten og 7 grader inde i landet. Er du til en aktiv ferie med vandreture er dette et perfekt tidspunkt, da alt er grønt og de vilde blomster blomstrer.

April: Foråret er for alvor i gang på Cypern. Aftener kan stadig være lidt kølige, helt ned til 11-13 grader ved kysten, 10 inde i landet og 6 grader i bjergene, mens dagtimerne i gennemsnit byder på temperaturer op mod 22-23 ved kysten, 24 inde i landet og 15 i bjergene. Her vil stadig være nogle få dage med regn, men regnen er meget lidt dominerende på Cypern i april. 

Maj: Vejret begynder at gå fra forår i starten af maj til sommer i udgangen af måneden. De gennemsnitlige max. temperaturer når 24 grader ved vestkysten, 27 grader ved sydkysten og 30 grader inde i landet og selv i bjergene er temperaturen nået 20-21 grader. Nætterne er også så småt ved at blive lune med 15 grader ved vestkysten og inde i landet, 16-17 grader på sydkysten og 11 grader i bjergene. Nedbøren er meget lav i maj på Cypern med kun 1-2 regndage i hele maj. Vandtemperaturen i maj er med sine 19-20 grader også ved at nå et niveau hvor badning i havet er muligt.

Juni: Sol og sommer over hele Cypern. Temperaturen fortsætter med at stige til op mod 28 grader i vest, 30 grader i syd, 34 inde i landet og 25 grader i bjergene. Det kan dog være nødvendigt med en tynd trøje til de sene aftentimer hvor temperaturen ligger omkring 18 grader i vest, 20 i syd, 19 inde i landet og 15 i bjergene.  Regn er stort set ikke-eksisterende. Med en vandtemperatur på Cypern i juni omkring 23-23 grader er der ikke længere nogen undskyldninger for ikke at få sig en forfriskende dukkert i havet.

Juli: Klar blå himmel, høje temperaturer, masser af solskin og høje vandtemperaturer er noget af det, der kendetegner vejret på Cypern i juli bedst. De højeste gennemsnitstemperaturer om dagen ligger på 30 grader på vestkysten, 33 grader på den østlige og sydkysten, 36-37 grader inde i landet og 28 grader i bjergene. Aftener og nætter er lune og temperaturen når sjældent under 20-22 ved kysterne og inde i landet. I bjergene kan temperaturen nå ned omkring 18 grader. Det dejlige blå hav omkring Cypern har også nået en behagelig vandtemperatur på 26 grader ved denne tid. Regn er ikke-eksisterende i juli på Cypern. Er du til sol, strand og vandsport er dette den ideelle tid at rejse til Cypern. Aphrodite's Rock, Alektora, Cypern. Foto: disparkys/Flickr

August: Dette er sammen med juli den varmeste periode på Cypern. Med op mod 12-13 solskinstimer fra en skyfri himmel, vandtemperaturer på op mod 27-28 grader, og dagstemperaturer som i juli, er dette det perfekte tidspunkt for en badeferie på Cypern.  Regn i august er som i juli, ikke-eksisterende.

September:  Stadig meget varmt og solrigt vejr på Cypern i september måned. De gennemsnitlige dagstemperaturer når omkring 29 grader på vestkysten, 31 på sydkysten, 34 inde i landet og 24 grader i bjergene. Nætterne begynder at blive en lille smule køligere end i juli og august, hvor de laveste temperaturer vil ligge på 19 for vestkysten og inde i landet, 20 grader ved sydkysten og helt ned til 15 grader i bjergene. Vandtemperaturen på Cypern i september er stadig høj med sine 26 grader i gennemsnit. Slutningen af september kan byde på en smule regn, men det er meget lidt.

Oktober: Det er blevet efterår på Cypern. Dagene er stadig varme, mens nætterne er begyndt at blive en smule kølige. Oktober er stadig en forholdsvis tør måned med et gennemsnit på 4-6 dage med regn alt efter regionen. Dagstemperaturerne vil nå op omrking 27 grader i vest, 28-29 grader i syd og øst samt inde i landet, mens der i bjergene højst vil være omkring de 20 grader. Nætterne når temperaturen på 16 grader i syd, 17-18 grader på vestkysten og inde i landet, mens bjergene når helt ned omkring 11 grader i nattetimerne. Vandtemperaturen er stadig med sine 24 grader høj og med mulighed for at bade i havet. Det anbefales at medbringe en trøje til aftentimerne ved denne årstid.

November: Det kan mærkes, at det er efterår, Temperaturen er nedadgående med max. temperaturer på 22-24 ved kysterne og inde i landet og max. 13 grader i bjergene. Nætterne er kolde, 13-14 ved kysten, 10 grader inde i landet, og i bjergene helt ned til 6-7 grader.  Vandtemperaturen er også på vej ned, men med et gennemsnit på 21 grader har du stadig mulighed for nogle forfriskende dukkerter. Regnen begynder også at tage til med et gennemsnit på 5-7 regnvejrsdage i løbet af måneden. 

December: Nu starter vinteren på Cypern. Vejret bliver mere omskifteligt. December og januar er de to vådeste måneder på Cypern med op mod 6-9 regnvejsdage, alt efter region. Temperaturen når i dagstimerne sjældent over 19 ved kysterne, 17 inde i landet og 8 grader i bjergene. Nætterne er kølige, helt ned 9-10 ved kysten, 7 grader inde i landet og 3 grader i bjergene, hvor frost heller ikke er ualmindelig.

 

Stemningsbilleder fra Cypern (på engelsk)

 

Rejseinspiration om Cypern

 

Få mere inspiration og læs mere om Cypern på Cyperns Turistråds hjemmeside (på dansk).