Færøerne er en lille ø-gruppe beliggende i det nordlige Atlanterhav, nogenlunde midt imellem Norge og Island.
Øerne har et sammenlagt areal på cirka 1.400 kvadratkilometer, og huser lige knap 50.000 indbyggere.
Færøerne er en delvist selvstyrende land i det danske Rigsfællesskab, og på mange måder nært beslægtet med Danmark.
Mange færinge tager til Danmark for at bo og studere, og på Færøerne sendes der både dansk TV og radio.
Dansk er, sammen med færøsk, nationalsprog, og der undervises i dansk i de færøske skoler, så mange færinge taler faktisk udemærket dansk – der tales dog primært færøsk færing og færing imellem.
Det færøske klima er klassificeret som maritimt sub-arktisk klima, hvor nogle områder oplever tundra-lignende forhold, mens andre, lavtliggende steder kan have meget milde forhold.
Klimaet er særligt påvirket af det Atlantiske Oceans varme strømme, og den store afstand fra varme luftstrømme. Dette betyder milde vintre og kølige somre, sammenlignet med hvad vi er vant til herhjemme.
Øerne er generelt blæsende, skyede og kølige året rundt, med mere end 260 årlige regnvejrsdage. Solskinsdage er sjældne, og kraftige vinde og hård regn kan mødes året rundt. Nedbørsmængden er mere eller mindre jævnt fordelt over hele året – her er ikke en våd eller tør periode.
Vejret er generelt meget omskifteligt, og mange udefrakommende bliver meget fascinerede over bogstaveligt talt at kunne opleve alle 4 årstider på den samme dag.
Det utilregnelige vejr er også grunden til, at øerne på engelsk kaldes The Land of Maybe – alle aftaler man indgår med en færing, siges at indeholde ordet ”måske”, da alt afhænger af vejret.
Vejret på Færøerne om sommeren
Gennemsnitstemperaturen i sommermånederne er noget lavere end vi er vant til herhjemme, men de ligger jævnt på omkring 10 grader.
Selvom det ikke ligefrem kan kaldes en tur til ”de varme lande” er Færøerne bestemt et besøg værd sidst i juli. Der fejres den nationale højtid Ólavsøka, der markerer helgenen Olafs død. Festlighederne finder sted i Tórshavn, og varer helt fra om aftenen den 28. juli til den 31. juli.
Alle dagene er helligdage, og de fleste fagforeningsmedlemmer har fri på disse dage. Den officielle fejring starter den 29. med åbningen af det færøske parlament: en tradition, der er over 900 år gammel.
Denne begynder med en gudstjeneste i Tórshavn Katedral, hvor all parlamentets medlemmer såvel som civile går i optog til katedralen. Efter gudstjenesten bevæger optoget sig tilbage til parlamentet, hvor åbningsceremonien afholdes.
Herefter skydes festlighederne igang med forskellige sportskonkurrencer, kunstudstillinger, koncerter og den famøse færøske kædedans, der finder sted i Sjónleikarhúsið ved midnatstid.
Vejret på Færøerne om efteråret
Vejret er som sagt meget omskifteligt på Færøerne, og efteråret er bestemt ingen undtagelse. Dog er der ét karakteristisk vejrfænomen, der er klart større chance for at opleve i efterårsmånederne end på andre tider af året: tåge.
Nærmere bestemt ekstremt tyk og koncentreret tåge. Det er langt fra ualmindeligt, at tågen ligger sig i bånd omkring fjeldene, og lader både højere og lavere beliggende steder forblive klare.
Vejret på Færøerne om vinteren
Den færøske vinter ligner meget den danske, men er faktisk som regel mildere, hvilket de færreste ved.
Gennemsnitstemperaturen ligger i vintermånederne på mellem 3 og 4 grader. Færingerne går utroligt meget op i deres kristne traditioner, og der bliver derfor gjort meget ud af juleoppyntningen i december måned.
Hvis du besøger Færøerne i vinterperioden, bør du dog være opmærksom på at enkelte færgeruter er nedlagt.
Vejret på Færøerne om foråret
Foråret er uden tvivl den bedste tid at besøge Færøerne på, hvis man kun eftersøger gode vejrforhold.
Risikoen for nedbør er mindst på denne tid, selvom den jo næsten er uundgåelig. Som nævnt tidligere er mange færinge bosat i Danmark, hvilket gør påsken til en meget travl rejsetid, da mange ser det som en lejlighed for at komme hjem til Færøerne og besøge familien.
Sørg derfor at være ude i god tid, hvis du vil have billige billetter i og omkring påskeferien.
Videoer om Færøerne