Gran Canaria

vejrviseren311

Vejret på Gran Canaria er året rundt behageligt med varme og solskin og med meget lidt variation mellem årstiderne.

Somrene er varme og tørre, mens vintrene er bare lidt køligere med spredte regnbyger. Gran Canaria er den tredjestørste af De Kanariske Øer, ofte kaldet "øerne med det evige forår" på grund af deres dejlige vejr og klima.

De Kanariske Øer ligger langt syd for fastlandet Spanien, tæt på vestkysten af Nordafrika.

Øernes sydlige placering, på samme breddegrad som Sahara, betyder, at vejret på Gran Canaria er meget varmere end fastlandet Spanien om vinteren.

Men øerne er generelt meget køligere end man kunne forvente på denne breddegrad på grund af det omgivende hav, den kølige Kanariske Strøm og de nordøstlige passatvinde.

 

 

Søger du en rejse til Gran Canaria? Klik her!
Find gode hoteller på Gran Canaria og book online her!

 

Vejrdata for Gran Canaria
 

Gran Canaria er en bjergrig ø af vulkansk oprindelse. De høje centrale bjerge skaber stor regional variation i klimaet.

De nordøstlige regioner er generelt køligere og vådere end sydvest, eftersom bjergene fanger passatvindene. Bjergene tvinger vinden til at falde, før den passerer over på den anden side.

Men temperaturforskellen er normalt kun et par grader. De højere luftlag i bjergene giver et alpint vejr på Gran Canaria med køligere temperaturer og højere nedbør året rundt.

Kontrasten i vejrforholdene er mest udtalt om vinteren, når der er tyk sne på Pico de las Nieves, men 20° C varme i Maspalomas klitter.

 

Vejret på Gran Canaria - sommer

Vejret om sommeren på Gran Canaria, fra maj til november, er varmt og solrigt. Den gennemsnitlige høje temperatur forbliver i midten af 20'erne, stigende til 26° C  fra august til oktober.

Ved begyndelsen af årstiden er temperaturen om natten omkring 17° C og i november er den gennemsnitlige lave temperatur 18° C, mens det i resten af resten af årstiden er normalt omkring 20° C om natten.

Just a walk in Gran Canaria. Foto: blinkingidiot/flickr.com

De nordøstlige passatvinde hjælper med at holde disse høje temperaturer behagelige i kystområderne på Gran Canaria, men de fleste vil være enige i, at temperaturer i midten af 20'erne giver et ideelt varmeniveau alligevel.

Den vestlige side af Gran Canaria kan undertiden blive påvirket af Siroccoen, en varm, tør vind, der stammer fra Sahara. Dette kan skubbe temperaturererne op i 30'erne, forårsage en diset himmel og endda skyer af støv og sand.

Nedbøren på Gran Canaria er meget lav i starten af årstiden og totalt fraværende fra juni til august.

Vejret på Gran Canaria i september fremviser ofte nogle voldsomme uvejr og tilfældige storme kan forventes i oktober og november. Solskinstimerne ligger på omkring ni timer om dagen i midten af årstiden.

Dette falder i oktober og november, men november kan stadig forvente seks timer om dagen. Havets temperatur topper i september og oktober ved 23° C, så det er altid varmt nok til at svømme.

 

Vinter

Vejret på Gran Canaria om vinteren, fra december til april, er behagelig varmt, men med kølige nætter. Den gennemsnitlige høje temperatur falder til omkring 22° C for hele årstiden, i januar bliver det en lille smule køligere til 21° C.

Den gennemsnitlige lave temperatur falder til 14° C i januar og februar; nætterne er generelt kølige i hele årstiden.

Der er ikke meget nedbør og den bliver mindre og mindre efterhånden som årstiden skrider frem, men køligt, fugtigt og blæsende vejr kan forekomme. Solskinstimerne er omkring seks timer om dagen.

Vandtemperaturen falder sjældent under 19° C. I bjergene falder der sne.

De forskellige typer vejr på Gran Canaria har skabt lige så forskelligartede landskaber. Du kan finde alt fra ørken til tropiske skove og fra palmelunde til alpine enge.

Takket være Gran Canarias nærhed til Nordafrika, kan øen blive påvirket af områdets vejrmønstre.

Selv om det er denne nærhed der er ansvarlig for øens misundelsesværdige varme klima, betyder det også, at støvstorme kan opstå som følge af stærk vind som blæser ind fra Sahara.

La Playa de Las Alcaravaneras, Las Palmas de Gran Canaria. Foto: Juan Ramos Rodriguez Sosa/flickr.com

Februar og marts på Gran Canaria er de to måneder, hvor støvstorme kan forekomme. H

vis du ser en sådan nærme sig, er det bedst at gå indenfor, da støvet kan irritere øjnene og påvirke vejrtrækningen, især hvis man lider af astma eller andre luftvejslidelser.

Sigtbarheden kan reduceres til 1.000 meter eller mindre. Det kan føre til flyforsinkelser og aflysninger.

Støvstormene forekommer sjældnere på den vestlige side af Gran Canaria, da bjergene generelt blokerer.

Ligesom støvstorme, kan varm og støvet luft i august invadere atmosfæren og forårsage at temperaturerne på Gran Canaria pludselig eskalerer.

Selv om de ikke varer ved længe, kan det være nyttigt at sikre, at din bolig har aircondition.

Luftforurening kan også være et problem om vinteren, når det ikke blæser så meget. Dette kan medføre problemer for dem, der lider af vejrtrækningsproblemer.

Kystområderne på Gran Canaria er nok der, hvor der er optimale vejrforhold året rundt.

Her er masser af sol og varmt vejr, og der falder ikke meget regn.

Kraftige regnskyl er sjældne i området, de fleste falder i bjergene.

 

Video om Gran Canaria (engelsk tekst)

 

Se vejret på sydkysten af Gran Canaria. Playa del Ingles og Maspalomas

 

Rejseinspiration om Gran Canaria

 

Læs mere om Gran Canaria her:
Den officielle turist hjemmeside (engelsk)
Dansk Wikipedia om Gran Canaria

Se også vores vejrartikler om de øvrige Kanariske Øer : El Hierro, Fuerteventura, La GomeraLa Palma, Lanzarote og Tenerife