Island

vejrviseren311

Island er en nordeuropæisk østat beliggende i det nordlige Atlanterhav.

Island har et areal på omkring 103.000 kvadratkilometer, og et indbyggertal på knap 322.000 – dette gør Island til Europas tyndest befolkede land.

Islands klima er koldt og oceanisk nær det sydlige kystområde, og næsten tundra-lignende i midten af landet.

Øens beliggenhed midt i den nordatlantiske strøm gør dens klima en del mere tempereret end man ville regne med på disse breddegrader.

Det islandske vejr er, mildheden il trods, berømt og berygtet for dets uforudsigelighed.

 

 

Island om sommeren

Den gennemsnitlige sommertemperatur når på den sydlige del af øen op omkring 10 til 13 grader, men under særligt varme somre er temperaturer mellem 20 og 25 grader ikke usædvanlige.

Den højeste temperatur nogensinde registreret var på 30,5 grader – men det var i 1939, og du bør nok ikke sætte næsen op efter så høje temperaturer, hvis du besøger Island.

Iceland. Foto: Moyan Brenn/flickr

I sommerhalvåret kan du få lov at opleve midnatssolen, hvor solen aldrig går ned, men blot rammer horisonten, for så at stige igen. For at få den fulde oplevelse af dette naturfænomen, anbefales det at du tager en tur til øen Grimsey, der ligger ud for Islands nordlige kyst.

Selv hvis du ikke tager dertil, vil du stadig kunne opleve omkring 2 ugers konstant dagslys døgnet rundt, uanset hvor på Island, du befinder dig.

Den 17. juni markeres Islands løsrivelse fra Danmark i 1944 med optog, gadeteatere og fællesdans i de islandske byers gader – en meget speciel oplevelse som dansker.

Iceland. Foto: Moyan Brenn/flickr

 Island om efteråret

I efterårsmånederne forbliver dagene lange, og temperaturerne er fortsat medgørlige. I september måned begynder man at kunne se de famøse nordlys på nattehimmelen – og dette storslåede naturfænomen fortsætter helt til slutningen af vinteren.

I september svinger temperaturerne mellem 6 og 8 grader, men kan i nattetimerne ramme frysepunktet, hvilket du bør være forberedt på hvis din ferie består af camping eller backpacking.

Islands natur er på dette tidspunkt stadig grøn, men bevæger sig i slutningen af måneden hen mod smukke, brunlig efterårsfarver. I oktober bliver overgangen til vinteren mere tydelig. Temperaturerne falder til mellem 3 og 7 grader, og de iskolde nætter varer helt fra omkring 18:30 til klokken 8 næste morgen.

På denne tid er flere af landets hoteller og bjerghytter lukket af for lavsæsonen, mange busruter er blevet lukket og nogle veje vil også være lukkede.

Outback, Iceland. Foto: Fred Mancosu/flickr

 Island om vinteren

Den islandske vinter er forholdsvist mild for øens beliggenhed. Lavtliggende områder har en gennemsnitstemperatur, der ligger lige omkring frysepunktet, mens der i højere beliggende områder er omkring -10 grader.

Ved den nordlige kyst bliver der ofte helt ned til 25 minusgrader. Den laveste temperatur nogensinde målt på Island, er -39,7 grader.

 
Island om foråret

April måned er kendetegnet ved jævnt stigende temperaturer: den daglige maksimumstemperatur stiger i løbet af måneden fra 4 til omkring 7 grader, og falder kun til frysepunktet én ud af ti dage. Foråret er også den tid på året, hvor dagene for alvor bliver længere – i løbet af en meget kort periode, bliver dagene hele 3 timer og 13 minutter længere!

 

Video om Island (på engelsk)