Santorini

vejrviseren311

Santorini er en lille ø, beliggende i det sydlige græske øhav, cirka 200 kilometer sydøst for det græske fastland.

Øens landareal er på blot 90 km2 – altså på størrelse med danske Ærø. Santorini er hjem for cirka 15.000 grækere.

Øen er et af de eneste steder i Europa, der på grund af sin beliggenhed  oplever et ørkenklima, hvilket betyder at Santorini kun oplever to årstider. Sommeren, med varmt og tørt vejr, spænder fra marts til oktober måned, og vinteren, hvor temperaturerne er mildere og vejret er vådere, ligger fra november til februar.

 

 

Vejret på Santorini - sommer

Sommeren på Santorini er lang – meget lang! Dette betyder dog ikke at temperaturerne er lige høje i løbet af sommerhalvåret, og netop af den grund er det vigtigt at man får sat sig ind i vejrforholdene inden man beslutter et afrejsetidspunkt.

I marts måned – den, der ifølge indbyggerne, er den første sommermåned – ligger gennemsnitstemperaturen forholdsvist lavt på omkring 13 grader, hvorimod den stiger til op mod 29 grader i juli og august måned. De seneste år er endnu højere temperaturer dog ikke uhørt i højsommermånederne – faktisk blev der i juni måned forrige år registreret en rekordbrydende temperatur på hele 40 grader!

 

Santorini. Foto: Edward Dalmulder/flickr

På trods af at Santorini bliver meget varm i juli og august, er der faktisk betydeligt køligere end på nogle af øens modparter i Middelhavet, hvilket gør den til et populært valg blandt turister: faktisk er øen et af de mest populære turistmål i hele verden. Dette betyder at rejsepriserne ofte stiger voldsomt i industriferien, og vi anbefaler derfor at du rejser i maj, juni eller sidst i august – på den måde undgår du ikke alene at blive overrendt af turister, men kommer også uden om de allerhøjeste, for mange næsten ubehagelige temperaturer.

Santorini er generelt meget tør om sommeren – faktisk falder der sjældent noget regn overhovedet i juli og august måned! I begyndelsen af sommerperioden, altså i marts og april, vil der typisk regne lidt mere, men ikke nær så meget som herhjemme. Badevandstemperaturen ligger på omkring 16 grader i marts måned – altså for mange en anelse for koldt til en svømmetur,  men hen mod juli og august stiger badevandstemperaturen til op mod 25 grader! I sommerperioden nyder besøgende på Santorini godt af mellem 9 og 13 solskinstimer om dagen.

 

Vejret på Santorini - vinter

Sammenligner man med sommerperioden, forvandler alle de græske øer sig fuldstændigt i vinterhalvåret. Mange af øerne lukker helt ned i denne tid, og mange af færgerne mellem øerne afgår sjældnere, eller stopper helt med at sejle. Dette skyldes bestemt ikke ringe vejrforhold, men primært at efterspørgslen fra turister falder drastisk.

Santorini Panorama. Foto: Antonio Castagna/flickr

Temperaturerne i vinterperioden, der spænder fra november til februar, ligger stabilt på mellem 12 og 16 grader – altså er der langt fra varmt på denne tid af året, men bestemt mildere end det vejr, vi typisk møder herhjemme.

Selvom øen ikke udsættes for kraftige regnskyl på nogle tidspunkter af året, er december og januar typisk årets vådeste måneder. Her risikerer man mellem 10 og 12 regnvejrsdage per måned, med cirka 72 millimeters nedbør i alt per måned.

Overordnet set er vejrforholdene i vinterperioden en anelse mere uforudsigelige end i sommertiden, men himlen forbliver blå og vejret mildt langt det meste af tiden.

I vintermånederne kan du regne med mellem 6 og 8 solskinstimer om dagen, og selvom det er næsten halvt så mange som i sommerperioden, er der på den tid rig mulighed for at udforske Santorini, og måske endda solbade en smule, hvis temperaturerne er til det.

 

Video om Santorini