Sri Lanka

vejrviseren311

Sri Lanka er en østat beliggende sydøst for Indien, der består af den store hovedø Sri Lanka, samt en masse både beboede og ubeboede småøer.

Tilsammen har Sri Lanka og dens omkringliggende øer et areal på 65.610 kvadratkilometer og et indbyggertal på hele 20 millioner.

Selvom Sri Lanka er et forholdsvist lille land, er klimaet temmeligt kompliceret. Dette skyldes at landet er påvirket af hele to separate monsuner i løbet af året. Dette betyder dog også, at der er mulighed for godt vejr ét eller andet sted på øen året rundt.


Selvom vi herunder tegner et billede af, hvordan vejrforholdene generelt forholder sig på Sri Lanka, er det værd at have in mente, at omstændighederne kan ændre sig betydeligt fra år til år, og at de store globale klimaforandringer, vi møder i tiden, allerede har haft stor påvirkning på Sri Lankas i forvejen komplekse vejrmønstre.

Sri Lankas position tæt ved ækvator betyder, at temperaturerne forbliver ret konstante hele året.

Bentota Beach. Foto: Hafiz Issadeen/flickr
Kyststrækningerne og de lavtliggende områder nyder en gennemsnitlig dagstemperatur på mellem 26 og 30 grader, men temperaturen kan sagtens snige sig langt over de 30 grader på dagens varmeste tidspunkt.
Desto højere luftlag, man bevæger sig op i, desto køligere bliver det selvsagt.
I storbyen Kandy ligger gennemsnitstemperaturen på mellem 18 og 22 grader, og i Nuwara Eliya samt andre højtliggende dele af øen, ligger den helt nede omkring 14-17 grader.
I nattetimerne kan temperaturen i disse dele af landet snige sig helt ned omkring frysepunktet.
Luftfugtigheden er høj i hele landet; i visse perioder stiger den helt til 90 procent på den sydvestlige side, imens den ligger mellem 60 og 80 procent på resten af øen.

 

Sri Lanka om sommeren

Yala monsunen driver ind over de sydlige og vestlige kyster fra maj til august måned. Her er vejret altså selvsagt bedst i de nordlige og østlige dele af landet.
Yala monsunen er dog kraftigst i maj og juni. Overordnet set er maj årets vådeste måned, med et nedbørstal på hele 370 millimeter.

Spice shop in Kandy Market. Foto: McKay Savage/flickr
Sri Lanka om efteråret

Imellem de to monsuner er der i efteråret en periode med meget omskifteligt og uforudsigeligt vejr.
Her kan du, uanset hvor på øen du befinder dig, risikere at møde kraftige regnskyl og tordenvejr.

 

Sri Lanka om vinteren

Maha monsunen, den mindre voldsomme af de to monsuner, rammer de østlige og nordlige dele af øen fra november frem til slutningen af februar.
Selvom Maha’en er mildere end Yala’en, gør den stadig november og december til to af årets vådeste måneder, med gennemsnitlige nedbørstal på henholdsvis 340 og 312 millimeter.
I disse måneder er vejret bedst i bjergene midt i landet, samt ved de vestlige og sydlige kyster. Dette ses også på de stigende priser og den øgede mængde af tilrejsende turister.

Temple of the Tooth, Kandy. Foto: Koshy Koshy/flickr

Sri Lanka om foråret

Marts og april er som regel de måneder, hvor chancen for godt vejr over hele landet er størst. 

Vær dog opmærksom på, at de offentlige transportmidler ofte bliver overfyldte midt i april, da det er her, Sri Lankas beboere fejrer nytår.
Dette gør dog ikke foråret til et skidt tidspunkt at besøge øen på – faktisk er foråret optimalt til en vandreferie uden fastlagte aftaler og bookinger.

 

Video om Sri Lanka