Zanzibar

vejrviseren311

Zanzibar er den officielle betegnelse for den lille ø-gruppe, der ligger øst for Tanzanias kyst i Afrika. Zanzibar består at to større øer – Unguja i syd og Pemba i nord – samt en masse småøer.

I daglig tale dækker navnet Zanzibar dog kun hovedøen Unguja, hvilket kan skabe stor forvirring når der skal bookes en rejse dertil. For at undgå ubehagelige overraskelser, bør du være opmærksom på, hvilken ø, rejsebureauet referer til, når de skriver ”Zanzibar” – som regel menes der Unguja, men er du i tvivl, så spørg!

Zanzibar har et tropisk klima med 4 meget forskellige årstider; en lang, tør periode i sommermånederne; en kort, våd periode i efteråret; en kort, tør tid i vinteren og en lang, ekstremt regnfuld periode i foråret.

 

 

Klimaet på Zanzibar skyldes beliggenheden tæt ved ækvator og placeringen i Det Indiske Ocean. Det er også beliggenheden i havet der gør, at Zanzibar er betydeligt køligere end fastlandet Tanzania.    

Seaweed Collector, Zanzibar. Foto: Rod Waddington/flickr
 

Vejret på Zanzibar - sommer

Den førnævnte lange, tørre sæson ligger fra juni til september måned, hvor der er minimal nedbør og gennemsnitstemperaturer omkring 25 grader.

Selv om natten falder temperaturerne ikke synderligt, og den konstante varme kan for nogen virke en anelse overvældende. Heldigvis er det meget almindeligt at have aircondition på hotellerne i området.

Zanzibar har omkring 7-8 solskinstimer om dagen året rundt, og i sommerperioden er der faktisk færre besøgende på øerne end i eksempelvis vintermånederne.

 

Vejret på Zanzibar - efterår

I perioden fra oktober til december er Zanzibars vejr præget af mange korte byger, der af de lokale kaldes mwaka.

Temperaturerne stiger ofte til over 30 grader, hvilket skyldes den øgede luftfugtighed. Du vil stadig møde en del turister på denne tid af året, for selvom vejret er meget uforudsigeligt, er solskinsperioder uundgåelige.

Vær dog opmærksom på, at den muslimske festival Ramadan ofte falder omkring december, og at mange lokale restauranter og butikker lukker i dagtimerne i den anledning.

Fishermen, Zanzibar. Foto: Rod Waddington/flickr
 

Vejret på Zanzibar - vinter

Januar og februar er faktisk de mest populære måneder at besøge Zanzibar i. Temperaturerne ligger i gennemsnit helt oppe omkring 29 grader, og selvom der er en minimal risiko for nedbør, forbliver luftfugtigheden høj.

En sjælden gang imellem kan der blive endnu varmere på Zanzibar – i 2012 blev der målt en rekordhøj temperatur på 39 grader på Zanzibar i januar måned. Så høje temperaturer forekommer dog sjældent.

Sunset, Zanzibar. Foto: Rod Waddington/flickr
 

Vejret på Zanzibar - forår

I månederne fra marts til maj, falder der monsunregn - det vil sige lange, ekstremt kraftige regnskyl, der let kan vare i flere dage.

Af selvsamme grund anbefales det ikke at man besøger øerne på denne tid af året. Selvom priserne for indkvartering på øerne falder drastisk i disse måneder, vil det næppe være besparelsen værd, da langt det meste af ferien vil gå med at søge ly for regnen.

 

Video om Zanzibar