Balaton-søen

vejrviseren311

Balatonsøen er en enorm ferskvandssø, beliggende i ungarns Transdanubia-region. Søen er med sit areal på hele 592 kvadratkilometer den største i Centraleuropa, og utvivlsomt et af Ungarns største turistmål.

Balatonsøen kaldes også Ungarns Hav, da den er det tætteste, ungarerne kommer på adgang til havet. Balatonsøen påvirker de lokale nedbørstal, og området omkring søen modtager årligt mellem 50 og 70 millimeter mere regn end resten af Ungarn.

Dette resulterer i flere overskyede dage og mindre ekstreme temperaturer.

Bjergregionerne ved den nordlige kyst er kendt for blandt andet sine vine, mens der på den flade, sydlige kyst ligger en masse store feriebyer.

 

 

De største feriesteder rundt om søen er Siófok, Keszthely, og Balatonfüred. Zamárdi, en fjerde resort-by på den sydlige kystside, har siden 2007 været lokation for den elektroniske musikfestival Belaton Sound.

Byen Balatonkenese har været værtsby for flere store gastronomiske events, og Siófok er kendt for at tiltrække særligt unge turister, på grund af byens vilde natteliv. I Keszthely finder man det smukke Festetics Palads, og Balatonfüred er en historisk badeby, der er hjem for det årlige Anna Bal.

Balatonsøen. Foto: Flore S. Barbato/flickr

 
Balatonsøen om sommeren

Om sommeren rammes området skiftevis af længere periode med varmt vejr og gennemsnitstemperaturer på mellem 32 og 35 grader, og kortere kølige og våde perioder, takket være vestfrakommende koldfronter.

I de kølige sommerperioder ligger gennemsnitstemperaturen dog stadig oppe mellem 18 og 25 grader. Luftfugtigheden er normalt lav om sommeren, men svinger naturligvis i takt med de varierende vejrforhold.

Nattetemperaturerne er behagelige, særligt i de mindre omkringliggende byområder. Tordenstorme er ikke ualmindelige, og kan sommetider blive meget voldsomme og have silende nedbør med sig.

Balatonsøen er et optimalt sommerferiemål, da den gennemsnitlige badevandstemperatur i sommermånederne ligger helt oppe på 25 grader. Dette kan dog også ses på den voldsomme tilstrømning af både ungarske og udenlandske turister. Højsæsonen spænder over hele sommeren, fra juni til slutningen af august.

Lake Balaton at Révfülöp. Foto: Heather Cowper/flickr

 
Balatonsøen om efteråret

Maksimumstemperaturerne forbliver gerne over de 20 grader helt indtil slutningen af oktober, men generelt bliver vejret gradvist koldere i efterårsmånederne.

Den første frost rammer typisk området i slutningen af oktober eller starten af november. Sammenlagt falder temperaturerne drastisk med hele 10 grader i november måned alene, hvor du også kan risikere at møde voldsomme regnskyl.

 
Balatonsøen om vinteren

Vintervejret er både varierende og meget uforudsigeligt. Vestlige vinde tager i starten af vinteren mild havluft ind over området, og giver en gennemsnitstemperatur på mellem 5 og 10 grader.

Senere kan kolde vinde fra Middelhavet bringe voldsomme snestorme med sig. Faktisk kan vejret blive så voldsomt, at der falder helt op til en halv meter sne på et enkelt døgn! Balatonsøen fryser som regel over i vintermånederne, og er derfor stadig et populært mål for de turister, der har interesse i isfiskeri eller skøjteløb.

Night falling on Balaton Lake. Foto: Xavier Tredjeu/flickr

 
Balatonsøen om foråret

Foråret er karakteriseret ved masser af solskin og spredte regnbyger. Temperaturen begynder at stige mærkbart i april måned, med maksimumstemperaturer på helt op til 25 grader i slutningen af måneden.

Man kan dog risikere korte, isnende kolde perioder med helt ned til 0 grader helt frem til midten af maj måned.

 

Video om Balaton-søen (på engelsk)