Gardasøen

vejrviseren311

Italiens største sø er Gardasøen. Denne enorme sø ligger i regionen Lombardiet i det nordlige Italien, 100 km fra Milano og 130 km fra Venedig. Den ligger ved foden af Alperne i en misundelsesværdig beliggenhed og maleriske omgivelser. Gardasøen er året rundt et favorit feriemål.

Søen og dens kyster er delt mellem de tre italienske provinser Verona mod sydøst, Brescia mod sydvest og Trento mod nord. Der er forskellige byer og landsbyer spredt rundt ved kysten, og utallige historiske seværdigheder at besøge - som alle kan nydes i et smukt middelhavsklima.

I det hele taget er vejret behageligt hele året rundt ved Gardasøen. Søen fungerer som et solpanel, der lagrer varme hele året, der frigives langsomt igennem vinteren og foråret som gør vejret meget mere mildt end man kunne forvente på disse breddegrader. 

 

 

Find gode tilbud på hoteller ved Gardasøen og book online!

 

Vejret ved Gardasøen - sommer

Om sommeren kan temperaturerme blive ubehagelig høje - men kølige briser modererer dagligt betingelserne. Sommeren har daglige gennemsnitstemperaturer på 28 og 29 grader i august og juli, og temperaturen kan ofte hæve sig over 30 grader i dagevis. Vandtemperaturen holder sig på 19-22 grader gennem hele sommeren - perfekt til en kølende dukkert. Søen er smuk og ren, og du kan deltage i forskellige former for vandsport, der tilbydes på bredden. Hvis svømning er på dagsordenen, findes de bedste dele i den sydlige del af søen og i de lavvandede mere beskyttede områder - her vil du opleve at vandet er meget varmere.

Gardasøen er mest populær i sommermånederne, fra juni til september er vandet varmt nok til at svømme i, dagene er lange og temperaturerne er varme - dog kan vinteren også være et godt tidspunkt at besøge Gardasøen, ikke alene kan du få mest muligt ud af lavsæsonen i form af billigere priser og færre turister, det giver dig også mulighed for at opleve nogle af de andre ting regionen har at tilbyde, som ellers kan gå ubemærket hen, når du bruger din tid i solen i sommermånederne.

Bjergene og søen har tilsammen skabt det perfekte landskab for udendørs sport. Gardasøen er berømt for sin windsurfing og er også populær for sejlsport, mountain biking, vandreture og klatring. Vinteren er et godt tidspunkt at blive involveret i den slags sport da sommervarmen kan være meget udmattende, hvis din sport er mere energisk end solbadning.

Lago di Garda. Foto: Alfonso Salgeiro Lora/flickr.com

Vejret ved Gardasøen - vinter

De lave nedbørsmængder om vinteren og kølende vinde betyder også, at sigtbarheden på tværs af søerne som regel er krystalklart og himlen er ofte fejlfrit blåfarvet, plettet med kun et par hvide skyer. Selvom du ikke vil være i stand til at svømme om vinteren (søen er fyldt med koldt vand, der løber ned fra bjergene, efter at sneen er smeltet) kan du vandre i de smukke brostens belagte gader og udforske de historiske byer.

Den daglige temperatur hele vinteren er 8 grader i december og februar, og minimale seks grader i januar. De daglige solskinstimer falder til omkring 4 timer, og dagene er ganske lidt kortere end i sommermånederne, men der er stadig masser af lyse, solrige timer hver dag.

Lake Garda - Harbour of Limone at night. Foto: Michael Bertulat/flickr.com

Vejret ved Gardasøen - forår og efterår

Nedbøren er på sit maksimum i løbet af foråret og det sene efterår, så pak en regnfrakke, hvis besøget falder i denne periode. Sne falder lejlighedsvis i løbet af vinteren, og der kan naturligvis opleves mere snefald når man bevæger sig op i bjergene.

 

Vindsurfing

Hvis du er en windsurfing entusiast er Gardasøen et perfekt sted for dig. For at få den bedste vind er du dog nødt til at stå tidligt op. Vindene fra nord - Peller - blæser fra tidlig morgen til omkring kl. 9 om formiddagen og er den bedste og stærkeste vind til windsurfing. Hvis du kommer for sent op til at drage fordel af de nordlige morgenvinde kan du i stedet prøve kræfter med de sydlige vinde - Ora -som blæser gennem søen fra midt på eftermiddagen og fortsætter indtil omkring 18.00. Ora er ikke så stærk som Peller, selvom det er en stor vind for dem, der bare skal lære at windsurfe.

I de nordlige dele af søen findes de bedste windsurfing steder. Trekanten skabt af de nordlige landsbyer Malcesine, Torbole og Limone betragtes som et af de bedste windsurfing steder i verden. De gunstige vindforhold er forårsaget af tragteffekten fra bjergenes dale, og forskellen i temperatur mellem de højere luftlag over de omkringliggende bjerge og søen i dalen.

  

Video om Gardasøen (på engelsk)

 

Rejseinspiration om Gardasøen