MarokkoMarokko er på størrelse med Frankrig og har kystlinje til Atlanterhavet og Middelhavet.

Landet ligger øverst, nordvest på det afrikanske kontinent. De kystnære områder har generelt et middelhavsklima. Men bevæger man sig længere ind i landet bliver betingelserne mere ekstreme og højdeforskelle spiller en rolle i de omskiftelige vejrforhold.

Landet er stort set delt i tre forskellige regioner: et smalt kystbælte, som er hjemsted for et typisk middelhavsklima med milde vintre og varme somre.

Det indre område, som består af Atlasbjergene og plateauer, og de sydlige områder, hvor Sahara udvider sig til kysten og udviser tørre ørkenbetingelser.


 

Marokko deler sin østlige grænse med Algeriet. Betingelserne her er de samme som dem på den anden side af grænsen. Bevæger man sig fra nord til syd ændrer betingelserne sig drastisk, hvilket også er tilfældet, hvis man bevæger sig inde i landet - fra vest til øst - væk fra kysten.

 

De nordlige områder / middelhavskysten

I det allernordligste Marokko langs Middelhavskysten (tæt på Spanien) er vejret typisk middelhavsklima. Byerne Tanger og Tetouan er perfekte eksempler på dette, de har hver især lange behagelige somre, som starter i midten af maj og fortsætter lige igennem indtil udgangen af september, og kortere vintre hvor regionen har det meste af sin årlige nedbør.

Tetouan ligger 60 kilometer øst for Tanger og ligger ved foden af Rif bjergene, midt i et frugtplantage bælte. De fleste lokale vil mene, at Tetouan er mere malerisk end Tanger, men begge byer har et behageligt klima. De enorme Rif bjerge ligger tårnhøje bag Tetouan og udgør en fantastisk udsigt.

I dette område er gennemsnitstemperaturen om sommeren i midten af 20'erne, med daglige maksimumtemperaturer op mod de 30 grader. I foråret og efteråret er de daglige gennemsnitstemperaturer omkring 20-25 grader, og de ​​daglige minimumstemperaturer falder sjældent til under 10° C. Om vinteren er de daglige maksimumtemperaturer på 16-17° C - og det er også om vinteren at det meste af årets nedbør falder.

Temperaturerne gennem året for Tanger, er næsten identiske med dem i Tetouan.

Old kasbah in the Sahara desert. Foto: Tusken91/flickr.com


De nordvestlige områder / atlanterhavskysten

Vejret på Marokkos atlanterhavskyst mod vest, er påvirket af Atlanterhavet, mere specifikt den Kanariske Strøm, der bringer koldt vand ind i området. På den nordvestlige kyst er vejret typisk middelhavsklima, selv om de koldere vande har en modererende effekt på klimaet, det er køligere, vådere og mere blæsende. Om sommeren er dette ofte at foretrække, frem for den brændende hede på nordkysten.

Det nordvestlige Marokko ligger i området for de atlantiske lavtryk, hvilket betyder, at om vinteren er det ikke ualmindeligt at opleve flere dage med meget kraftig regn. Men Marokko er et ørkenland og nedbøren er aldrig særlig høj og falder mest i korte byger. Det er mere sandsynligt at opleve en sandstorm end et regnvejr.

Bevæger man sig videre sydpå nedad vestkysten, kommer man til Marokkos hovedstad Rabat, og længere mod syd er byen Casablanca. Rabat ligger ved Atlanterhavet og har behageligt vejr året rundt.

I juni og september er de daglige gennemsnitstemperaturer på 20° C og 22° C. I henholdsvis juli og august (de varmeste måneder) er de daglige gennemsnitstemperaturer på 23° C. Afkølende vinde fra Atlanterhavet om aftenen bringer temperaturen ned til behagelige 15° C til 16° C.

Om vinteren falder temperaturen sjældent under 8° C i Rabat og Casablanca. Dagens gennemsnitlige høje temperaturer ligger på omkring 17° C til 18° C, og gør denne region til et populært vinterrejsemål. Forår og efterår ligger de gennemsnitlige høje temperaturer på omkring 20° C til 22° C.

Atlanterhavskysten har meget koldere vand end den nordlige middelhavskyst. Og jo længere sydpå nedad kysten man bevæger sig, jo mere uroligt bliver vandet. Det er et resultat af de atlantiske lavtryk.

Marrakesch. Foto: Martin Fisch/flickr.com

De sydvestlige områder / Sahara ørkenen

Bevæger man sig videre sydpå begynder vejret at blive varmere, især jo tættere man kommer til Sahara-ørkenen og mod Vestsahara. Klimaet i denne region kan udvise bizarre mønstre på tidspunkter som når den varme luft fra ørkenen rammer den kolde luft fra Atlanterhavet. Som et resultat kan der ofte være dis og tåge langs kysten.

Agadir er en ferieby, der ligger på midten af den marokkanske atlanterhavskyst. Her er de gennemsnitlige temperaturer i 20'erne året rundt, hvilket gør det til et meget populært turistmål. Byen var engang ødelagt helt af et kraftigt jordskælv, men blev genopbygget omkring tre kilometer syd for den oprindelige lokation. Her er ingen gammel arkitektur mere, de fleste af bygningerne er moderne og der en masse resorts og hoteller, hvilket gør, at det føles som en til formålet bygget ferieby med smukke strande.

Langt mod syd er betingelserne langt mere tørre og ørkenagtige, især i området ved den sydligste ørkenby Tan Tan. Her rammer Sahara Marokko og når helt ud til havet. Temperaturer her er varme året rundt, kun lidt afkølet med havbriser fra Atlanterhavet.

 

Vejret i Marokko - de indre områder

Som tidligere nævnt kan forholdene være ganske barske i det indre af landet. I det marokkanske Sahara, kan temperaturerne nå reelle ekstremer. I sommeren er det meget almindeligt for dagtemperaturer at nå 40-45 grader, mens nætterne er varme med temperaturer omkring 20° C. Om vinteren i dagtimerne er de høje temperaturer på 20-25 grader. Nattemperaturerne når somme tider under frysepunktet.

Marrakech ligger inde i landet i Marokko. Om vinteren er den gennemsnitlige temperatur 21° C, om sommeren er den gennemsnitlige høje temperatur 38° C. Marrakech er et fantastisk sted at besøge udenfor sommermånederne, men mellem juni og september vil de fleste finde det for varmt.

Det nordlige Marokko har behageligt vejr og klima året rundt. I det indre Marokko og i Sahara-områderne bør man forsøge at undgå sommermånederne.