Agadir

vejrviseren311

Agadir er en by beliggende i det sydvestlige Marokko, ud til Atlanterhavet, og i umiddelbar nærhed af foden af Atlasbjergene.

Agadir ligger lige nord for mundingen af Soussefloden. Her er en fantastisk hvid sandstrand, der er omgivet af eukalyptus, timian og tamarind-træer.

Klimaet i Agadir er typisk middelhavsklima. Denne klimatype er karakteriseret ved lange, varme somre og milde, regnfulde vintre.

Men somrene er mildere, vintrene meget, meget varmere og nedbøren lidt lavere i Agadir end i de europæiske middelhavsbyer.

Disse vejrforhold opstår på grund af placeringen i Afrika og nærheden til Atlanterhavet. Kommer man længere ind i landet fra kysten, bliver klimaet mere ekstremt. 

Generelt registrerer Marokko størstedelen af sit nedbør i de kystnære områder fra november til marts. Hele landet er overvejende tørt med høje temperaturer om sommeren med et meget køligere klima i de højere luftlag i bjergene.

 

Vejret i Agadir - sommer

Sommer, mellem maj og november, er varm og tør med temperaturer der topper ved 26° C fra juli til september. Nedbør er næppe værd at nævne, men der kommer lidt i oktober. Regnbyger er korte og sjældne. Atlanterhavet er meget køligere end  Middelhavet og opnår kun en maksimal vandtemperatur på 21° C i august og september. Det er stadig varmt nok til svømning i hele årstiden, og det kølige vand giver en pause fra varmen. Temperaturer som nærmer sig 40'erne kan undertiden blive blæst ind af vinden fra Sahara. Disse hedebølger kan også være ledsaget af høje vindhastigheder og endda sandstorme.

Sand dunes in Agadir. Foto: Joao Maximo/flickr.com

Vejret i Agadir - vinter

Vinteren i Agadir, fra december til april, er varm med kolde nætter og de spredte byger. Den gennemsnitlige høje temperaturer falder generelt ikke til under 20° C, men pga. den lave luftfugtighed bliver nætterne meget kolde, sædvanligvis under 10° C. Januar er den koldeste måned med en gennemsnitlig høj temperatur på 20° C og en gennemsnitlig lav temperatur på 8° C. Temperaturen kan dog falde til under frysepunktet. Nedbør er på sit højeste i starten af årstiden, men nedbørsmængden er stadig kun på 52 mm for december. Regner falder sædvanligvis i korte, kraftige byger. Antallet af solskinstimer er fortsat godt, men hvis du forsøger at solbade kan du opleve at det først bliver varmt nok midt på dagen.

Agadir er i modsætning til andre marokkanske byer et resultat af et jordskælv, der fandt sted den 29. februar 1960 og som reelt ødelagde hele byen. Det var den mest ødelæggende og dødbringende jordskælv i Marokkos historie. Jordskælvet målte 5,7 på Richter-skalaen, dræbte en tredjedel af Agadir befolkning og efterlod 35.000 mennesker hjemløse. Byen blev derefter fuldstændig genopbygget tre kilometer syd for den oprindelige placering.

Nogle af verdens mest berømte arkitekter var involveret i denne ombygning. Agadir er nu en moderne by luksushoteller, golfbaner og højhuse. Agadir er en hvid by, der huser smukke haver, skulpturelle bygninger, et topmoderne lufthavn, hvide strande og en masse turisme.