Istanbul

vejrviseren311

Istanbul er beliggende i Marmara-regionen der dækker det nordvestlige hjørne af Tyrkiet.

Istanbul byder udover sit behagelige vejr og klima også på et utal af kulturelle og historiske oplevelser, så sent som i 2010 blev Istanbul kåret som Europas kultur hovedstad, der overgår London på antallet af seværdigheder.

Istanbul ligger på begge sider af Bosporusstrædet, med Sortehavet på den ene side og Middelhavet på den anden. 

Vejret i Istanbul bærer præg af påvirkninger fra både det varme Middelhav og fra det køligere Sortehav, hvilket gør at der kan være store vejrskift i Istanbul i løbet af dagen og alt efter hvilken del af Istanbul du befinder dig i.

Typisk er vejret i den nordlige del af Istanbul, der er størst påvirket af Sortehavet, mere vådt end i den sydlige del, der er stærkest påvirket af vejr og vinde fra Middelhavet. Beliggenheden imellem de to have gør også, at Istanbul er en ret blæsende by. 

 

 

I vinterhalvåret er det ikke unormalt, at der er højt solskin i den ene del af byens mens der i den anden ende falder lidt sne. Istanbul har en relativ høj luftfugtighed hele året, hvilket gør at temperaturen reelt kan føles varmere eller koldere end den egentlig er. Specielt i formiddagstimerne kan luftfugtigheden være høj og nå op mod 80 %, hvilket medfører at der ofte kan være lidt tåget i morgen- og formiddagstimerne. 

  

Vejret i Istanbul – sommer

Sommeren i Istanbul fra juni til midt september er varm og fugtig. Sommeren i Istanbul er en smule atypisk fra det almindelig middelhavsklima, da her er flere nedbørsdage og der tørrer aldrig helt ud. Vejret i Istanbul i juni er med stigende temperaturer op mod 25 grader i dagtimerne og ned til 17-18 grader i aften- og nattetimerne. Regnen er meget begrænset med et gennemsnit på 6 dage med nedbør i løbet af måneden.

Vandtemperaturen er også nået op over 20 grader, hvilket gør det muligt at kombinere storbyferien med et par dage ved stranden med en forfriskende dukkert. Juli og august er de to varmeste og tørreste måneder i løbet af året. I disse måneder er vejret i Istanbul med en dagstemperatur der i gennemsnit når op mod 28 grader og ned til 20-22 grader i aften- og nattetimerne. Det er dog ikke ualmindeligt at temperaturen nogle dage vil nå op over 30 grader. Selvom juli og august er de tørreste måneder vil der med 5-6 nedbørsdage i både juli og august være nogle få dage med regnbyger.

Du kan også i juli og august glæde dig over en vandtemperatur omkring 23-24 grader, så du har mulighed for at få dig en tiltrængt dukkert når storbyheden bliver for trykkende.  

 

Vejret i Istanbul – efterår

Efteråret i Istanbul fra september til oktober er normalt meget mildt, og en behagelig tid at besøge byen. Vejret begynder i efteråret at blive en smule mere skiftende og du må forvente en ferie med en god blanding af høj sol, overskyet og måske et par dage med regn. 

Vejret i Istanbul i september er med dagtemperaturer op mod 22-23 grader mens du kan forvente ned til 15-17 grader om natten. September er stadigvæk forholdsvis tør med et gennemsnit på 6 regnvejrsdage i løbet af måneden. Vejret i Istanbul kan dog begynde at blive en smule koldt og fugtigt hen mod slutningen af oktober hvor de højeste dagstemperaturer vil ligger omkring 19 grader, med helt ned til 13 grader i aften- og nattetimerne. Samtidig må der forventes en smule regn med et gennemsnit på 11 regnvejrsdage i oktober.

Vandtemperaturen ligger i september stadig højt med et gennemsnit på 22-23 grader, mens det er en del køligere i oktober med kun omkring 19 grader.The famous Ortaköy Mosque in Istanbul. Foto: Kivans Nic/flickr

Vejret i Istanbul – vinter

Vinteren I Istanbul fra november til marts er kold og regnfuld. December og januar er de to vådeste og koldeste måneder i løbet af året. I disse måneder er vejret i Istanbul med en temperatur på 8-10 grader i dagtimerne og helt ned til 3-5 grader om natten. Der kan også forekomme dage med minusgrader og sne. Op mod 1/3 del af årets nedbør falder i disse to måneder der hver i gennemsnit har 17-18 regnvejrsdage.

Fordelen ved at besøge Istanbul på denne årstid er, at du ofte kan finde en rejse til en lav pris og byen er ikke så turistet på denne årstid. I den sydøstlige del af byen der ligger ud mod Middelhavet er der ofte en smule bedre vejr med knap så mange regnvejrsdage.

 

Vejret i Istanbul – forår

Mange mener at foråret er den bedste tid at besøge Istanbul. I foråret der strækker sig fra slutningen af marts til maj vil temperaturen ligge mellem 15-22 grader. Samtidig er det også i foråret hvor alle byens haver og parker begynder at blomstre. I april måned begynder vejret i Istanbul igen at blive varmere og knap så regnfuld. April måned har gennemsnits dagtemperaturer op mod 15-16 grader, stadig med kølige nætter helt ned til 7-8 grader. 

Vejret i Istanbul i maj er normalt med en dagstemperatur omkring 20 grader med 22-23 grader når temperaturen når sit højeste. Aftener og nætter er dog stadig kølige med ned til 12-14 grader. Både i april og maj må det forventes at der kan kommer nogle få regnbyger, specielt i den nordlige del af Istanbul.

 

Video om Istanbul (på engelsk)