Jordan

vejrviseren311

jordan flagI Jordan er der varmt året rundt, og derfor er Jordan også et oplagt vinter rejsemål, med en dagtemperatur på omkring 20 grader.

Vejret i Jordan kan være meget forskelligt alt efter hvor i landet du befinder dig. Generelt opleves et ørkenklima i de største dele af landet. Somrene er lange og tørre, og med en ulidelig varme. I den korte vinterperiode falder temperaturen og mængden af nedbør stiger.

Jordan er tæt på at være en indlandsstat, og har kun en meget kort kystlinje i landets sydvestlige hjørne, hvor den populære ferie- og badeby Aqaba ligger. Udover Aqaba er Jordan også kendt for den eventyrlige by Petra, du måske kan huske fra Indiana Jones.

Størstedelen af landet ligger på et plateau i 700-1.000 m højde med enkelte bjerge og dale. Den mest bemærkelsesværdige topografi finder man omkring Rift Valley der strækker sig langs den vestlige side af landet.

Der er store klimatiske forskellige i Jorden, hvilket skyldes forskellige højdelag og nærheden til havet og vejret i Jordan kan være meget forskelligt fra region til region.

 

 

Vejret i  Jordan – sommer

I sommeren-  fra maj til oktober - er der varmt, uanset hvor du befinder dig i landet. Temperaturen i dagtimerne spænder fra 25-30 grader i Jeriko, 30-35 grader i Amman til op over 40 grader i badebyen Aqaba. I nattetimerne er der køligere, men stadig meget normalt med en temperatur over 20 grader, hvilket gør aircondition på hotellet uundværlig.

I sommersæsonen er vejret i Jordan meget tørt, og den begrænsede mængde regn landet får er for det meste i den nordvestlige del af Jordan. Heldigvis er sommerens lave luftfugtighed med til at gøre den ellers ulidelige sommervarme en smule mere behagelig.

I perioden juni til september er Jordan undertiden ramt af en masse meget tør luft fra nord, også kendt som ”shammal”. Denne ekstreme tørke, kan tvinge temperaturen endnu højere op.

Billede ved Petra, Jordan. Foto: Dennis Jarvis/flickr

Vejret i Jordan – vinter

I vinteren - fra november til april er - temperaturen faldende. De største temperaturudsving mellem sommer og vinter finder man i de nord-østlige regioner. I de lavest liggende dal-områder samt ved Aqaba bugten er temperaturen i dagtimerne 20-22 grader, med ned til 10 grader i nattetimerne. Frost og sne er meget sjældent. Øst for Rift Valley i de lidt højere områder kan dagtemperaturen nå helt ned omkring 10 grader, med en temperatur under frysepunktet i nattetimerne, af og til med snevejr. Selv i hovedstanden Amman er det ikke ualmindeligt at der i løbet af vinteren vil være dage med snevejr.

I vinterhalvåret, der også betegnes som ”regntiden”, opleves der regnfald i de fleste af landets regioner med fugtig luft fra blæst ind fra Middelhavet. Regnen er dog meget begrænset og opleves oftest som nogle korte kraftige byger. Den største mængde nedbør falder i de vestlige egne af landet, mens den østlige del er mere tørt.

I starten af vinterperioden rammes Jordan ofte af ”Khamsin” der ligesom ”Shammal” er en tør vind. Denne vind kan hæve temperaturen med op mod 10-15 grader imens det står på.

Uanset hvor du rejser til i Jordan anbefales det at have varmt tøj med på rejsen, da der kan blive ret koldt om natten i de regioner hvor der ellers er høj solskin og varmt vejr i dagtimerne.