Polen

vejrviseren311

 

PolandPolen har et tempereret klima, der spænder fra kystklima til fastlandsklima med alpint klima i bjergene.

Generelt har Polen alle fire årstider med varme somre og kolde vintre. På grund af sin størrelse, topografi og Østersøen, er der mange regionale forskelle.

Polen ligger i Østeuropa, nord for Tjekkiet og Slovakiet, øst for Tyskland, vest for Ukraine og Hviderusland og har en kystlinie mod nord til Østersøen.

Polen er hovedsageligt dækket af lavtliggende sletter, men i sydvest og øst findes bjergkæder, bl.a. Tatra bjergene i bjergkæden Karpaterne er den højeste, med tinder over 2.600 m.

Snedækket varer her i op til 100 dage om året, hvilket gør området til et vintersportcenter.

 

 

Se også vejret i Krakow

Se også vejret i Warszawa

 

I de lavtliggende områder af Polen er den største faktor, som påvirker vejrforholdene Polens nærhed til Østersøen. I områder tæt på Østersøen er der mildere temperaturer året rundt, mens indre områder i Polen oplever vejret mere ekstremt i flere udtalte årstider.

Mod øst og mod syd i Polen er der generelt meget koldere med ekstreme vintre. De værste forhold opstår, når de kraftige vinde blæser fra øst, hvilket bringer kraftige regnskyl og stærke vinde og meget koldere temperaturer.

Wroclaw - Plac Grunwaldzki. Foto: Olgierd Pstrykotwórca/flickr.com

Nedbøren er generelt højest i sommermånederne. I vintermånederne falder det meste af nedbøren som sne. I den nordlige del af Polen vil sneen falde i ca. 40 dage om året, og kan nå op til 60 dage i Polens sydlige dele. Den registrerede nedbør er ret lav med et gennemsnitligt årligt niveau på mellem 500 og 650 mm.

Om sommeren i Polen er den gennemsnitlige temperatur på omkring 20° C til 27° C. Vintrene kan være bidende kolde. I den nordlige del af Polen er den gennemsnitlige vintertemperatur på 3° C og i den sydlige del af Polen falder gennemsnittet til -8° C. I dele af det sydlige Polen, på afstand fra den modererende indflydelse fra kysten, kan sommertemperaturer rent faktisk komme over 30° C. Byen Tarnow har en gennemsnitlig sommer højeste temperatur på 30° C.

Warszawa er Polens største by, og også dens hovedstad, beliggende ved Vistula-floden, omkring 370 km fra Østersøen og bjergkæden Kartaterne. Vejret i Warszawa kan bedst beskrives som fugtigt kontinentalt. Om vinteren er den gennemsnitlige lave temperatur -5 ° C og om sommeren er den gennemsnitlige høje temperatur på 31° C. Nedbørsmængden i Warszawa er på omkring 680 mm hen over året. Juni til august er den vådeste tid af året, med gennemsnitlige månedlige nedbør på 60-70 mm, sammenlignet med 20 til 30 mm i december og januar.

House of Winter - Karpaterne - Polen. Foto: Rising Damp/flickr.com

Krakow ligger i den sydlige del af Polen, hvor koldere temperaturer hersker året rundt. Krakow har mellem 23 og 58 dage med temperaturer under frysepunktet hele året. I sommeren er byen ramt af de vestlige vinde, som medbringer regn og tordenvejr. Omvendt, om vinteren blæser de østlige vinde, som giver klar himmel og reducerer nedbøren. Januar er den koldeste måned, hvor den gennemsnitlige lave temperatur falder til -7° C og den gennemsnitlige høje temperatur til -1° C. Temperaturerne stiger gradvist og når et gennemsnitligt højdepunkt på 23° C gennem juli og august. Nedbøren er betydeligt højere i Krakow når der sammenlignes med Warszawa, juli og august har hver især gennemsnitlige månedlige nedbør på 80 til 100 mm.

Den bedste tid på året at besøge Polen er i sommermånederne, de daglige solskinstimer er højere, dagene er længere og, selvfølgelig, det er varmere.

Kystlinjen i Polen er over 528 km lang og er stort set glat og lige, bare et par små laguner og vige. 28% af Polen er dækket af skov og over 50% af jorden dyrkes til landbrugsformål. Langs Polens vestlige grænse løber et af landets længste vandløb - floden Odra, der ligesom den anden store flod, Vistula-floden, gennemløber hele landet og strømmer ind i Østersøen.