Portugal

vejrviseren311

PortugalPortugal kan klimatisk deles op i tre vigtige regioner: nord, syd og øerne.

I kystområderne ses en variation af Middelhavsklima-typen.

Den nordlige del af Portugal har køligere temperaturer end i syd og der falder betydeligt mere regn. Mod øst og den spanske grænse bliver vintrene længere og somrene varmere.

Klimaet langs den 700 km kyststrækning er overvejende påvirket af strømninger og vinde i Atlanterhavet. Det er især tilfældet i den nordvestlige del af landet, hvor et mildt, regnfuldt klima forekommer.

Som regel er der en tendens til, at man sydpå vil finde stigende temperaturer og solskinstimer, mens nedbøren falder. Kystområderne har et klima som er kendetegnet ved en varm sommer der bliver dæmpet af den køle havbrise ogmilde vintre der nyder godt af varmen fra havet.

Altura - Algarve.  Foto: Rui Ornelas

Det nordlige Portugal

Det nordlige Portugal er bjergrigt med centrale bjerge og plateauer der nogle steder rejser sig over 1.900 m, har en  indflydelse på Portugals klima. Jo højere man kommer op fra havoverfladen er der en køligere temperatur og højere nedbør.

Bjergene skaber en barriere for de atlantiske vinde, som resulterer i kølig luft og regn på nordsiden af bjergene. Temperaturerne ved kysten er høje om sommeren og milde om vinteren. Efter den tørre sommer kommer der nedbør og vinteren er våd. Kystområderne i det vestlige Portugal har meget mere nedbør end "ægte"  Middelhavsområder på alle tider af året.

I det nordøstlige Portugal finder man De Cantabrisiske Bjerge, en bjergkæde, der strækker sig fra øst til vest. I området finder du Bragança , som er en lille by, 22 km fra den spanske grænse, i en højde af 700 m. Klimaet her er primært påvirket af højden og de 200 km fra kysten. Byen og den omkringliggende region oplever lange strenge vintre og kortere, varme somre.

På grund af sin høje beliggenhed, er sne i området en regelmæssig begivenhed. Januar har temperaturer omkring 6º C, mens der i højsommeren er temperaturer på omkring 28º C. Varmerekorden i byen er blevet målt til 40° C. Det er et eksempel på de ekstreme temperaturer der kan opstå, når en by ikke er påvirket af kystnære påvirkninger.

Portugal Beja Sunshine. Foto: Francisco Antunes/flickr.com

Vintrene kan ofte være hårde med temperaturer ned til -15 ºC. Den samlede årlige nedbør i området er i gennemsnit 750 mm, og området har i gennemsnit 128 regnvejrsdage om året, og 23 dage med sne. Selvom området normalt er forholdsvis vådt, havde Portugal i 2005 et særdeles tørt år og Bragança led af vandmangel og ødelæggende skovbrande i landområderne.

Længere sydpå ligger Serra da Estrela, som er den højeste bjergkæde i Portugal. Dens højeste top har en højde på 1.993 m. Sne er hyppig ogligger tungt her i hele vinteren.

Vestpå mod Atlanterhavskysten finder man Porto, Portugals næststørste by. Portos klima er et typisk middelhavsklima med en udvidet, varm sommer og en mild vinter. Nedbøren er lav i højsommeren, men ganske høj på andre tidspunkter.

Fra juni til september er gennemsnitstemperaturerne i 20'erne med juli og august som de varmeste måneder, her når temperaturen op på gennemsnitlige 25° C. Porto kan opleve hedebølger med temperaturer på 40° C; disse hedebølger varer generelt ca. 5 til 10 dage, og luftfugtigheden er forholdsvis lav i hele denne periode.

Yellow Field. Foto: Francesco Antunes/flickr.com

Vinteren i Porto har temperaturer typisk mellem 5° C i løbet af morgenen og 16° C i løbet af eftermiddagen, men det er ikke helt ualmindeligt, at temperaturen bevæger sig lige under frysepunktet om natten. I gennemsnit har vintermånederne fra december til februar gennemsnitlige maksimumtemperaturer på 13° C til 14° C og en gennemsnitlig laveste temperatur på 5 ° C.

 

Det sydlige Portugal

Klimaet i Portugal bliver varmere og tørrere jo længere man kommer sydpå. Dette skyldes effekten af de centrale bjerge og de nordlige vinde, og de påvirkninger som kommer fra Afrika og Middelhavet. Højere temperaturer er resultatet af vejrsystemer der kommer fra Middelhavet og fra Afrika, sidstnævnte bringer også tørke. Med nordenvinden fanget i nord, forbliver syd tørrere og varmere.

I Portugals hovedstad Lissabon, opleves et ret typisk middelhavsklima. Lissabons klima er mildt, tempereret og varmt, på solrige forårsdage og i sommermånederne når temperaturen ofte op over 30° C. Vinteren derimod, er våd og blæsende med en gennemsnitlig temperatur på omkring 10º C.

Temperaturerne begynder at falde omkring efteråret, men selv i de køligere måneder fra oktober til april, er der ofte strålende solskinsvejr. Men som et resultat af dets nærhed til havet, kan tilstedeværelsen af tåge og regn sommetider gøre, at Lissabon føles køligere end inde i landet. Det er sjældent, at temperaturen falder under frysepunktet og endda december og januar har gennemsnitlige minimumstemperaturer på 8° C og 9° C.

I det sydvestlige område af Portugal ligger landets mest værdsatte turistdestination, Algarvekysten. Algarve er den mest solrige, tørreste og varmeste del af landet. Temperaturerne når ikke de helt ubehagelige højder pga. afkølingen fra de atlantiske vinde. Regionen modtager minimal regn, i gennemsnit 500 mm årligt som falder på 50 dage om året.

Harbour at Sunset. Foto: Francesco Antunes/flickr.com

I Algarve regionen findes de populære destinationer som Lagos, Praia da Luz, Sagres og Faro - Algarves hovedstad. Der er mange mindre byer som ligger tæt på Algarves berømte strande og er ideel til en udflugtsdag.

Sagres er det sydligste punkt i både Portugal og Europa. Det ligger i det sydvestlige Alentejo og inde i Costa Vicentina Naturparken og er kendt for at have sit helt eget mikroklima. I Sagres der er meget lidt vegetation, jorden består primært af sten med næsten ingen jord. Men hvis man bevæger sig nordpå fra byen, bliver vegetationen mere interessant, og kan kan finde sorter af vilde orkideer. Sagres mikroklima betyder, at der er gennemsnitligt 300 solskinsdage om året og meget milde vintre.

Længere østpå finder man den pulserende kystby Lagos som ligesom det meste af det sydlige Portugal er en populær destination året rundt. I vintermånederne ligger gennemsnitstemperaturen fra 9° C til 11° C, med meget lidt nedbør. Forårs-og efterårsmånederne oplever temperaturer omkring 14° C til 18° C.

Sommeren i Lagos og tilstødende områder kan være meget varm. Det er ikke ualmindeligt, at temperaturen når over 35° C, men generelt ligger den omkring de høje 20'erne og lave 30'erne. De varme dage bliver kølet af af den kølige havbrise. Hvis du er heldig, vil vinden blæse henover byen og gøre ophold på terrasser og strande mere komfortabelt.