Storbritannien

vejrviseren311

Vejret i StorbritannienDet forenede Kongerige Storbritannien består af England, Skotland, Wales og Nordirland.

Her er et tempereret kystklima med alle fire årstider, men ikke ekstreme temperaturer. Generelt kan det britiske klima betragtes som mildt.

Da Storbritannien består af et forholdsvis lille landområde, er der ikke stor regional variation. Men der er en række mikroklimaer. Regn- og temperatur-variationer opstår primært ved højdeforskelle, nærhed til Atlanterhavet, og i mindre omfang, breddegrad.

Det er generelt varmere i syd end i nord. Som helhed er Storbritannien berygtet for sit omskiftelige vejr, overskyet himmel og vedvarende regn. Takket være Den Nordatlantiske Strøm og Golfstrømmen, der bevæger sig langs vestkysten, er der mildere temperaturer end forventet på denne breddegrad.

Til gengæld har disse strømme også stor inflydelse på regnen og den uberegnelige karakter af vejret.

River Oich at Loch Ness - Fort Augustus - Scotland. Foto: conner395/Flickr.com

De østvendte områder deler kyst med Vesterhavet, som er betydeligt koldere end Atlanterhavet, eftersom Vesterhavet her møder den kolde landmasse af Europa og ikke er opvarmet af Golfstrømmen.

Nedbøren over hele Storbritannien er faktisk ikke særlig høj i volumen, hvis man sammenligner de subtropiske og tropiske steder, men det har tendens til at regne hyppigt hele året rundt. På grund af vestlig retning af vindene, der kommer ind fra Atlanterhavet, er områderne på vestkysten vådere end på østkysten. Dette ses helt klart ved at sammenligne nedbør i Cardiff, der ligger mod vest i Wales, med London - hovedstaden i England i den østlige del af England.

Mens hver by har vedvarende regn over året, har Cardiff betydeligt højere gennemsnitlig nedbør end London. Den gennemsnitlige nedbør hen over året i London sidder på omkring 40-60 mm pr. måned, mens Cardiff har i gennemsnit 60-100 mm.

Forskellen er særlig udtalt i Skotland hvor østkysten ligger i regnenskyggen af det vestlige højland. Skotlands vestkyst har 265 dage med regn hen over året, mens den sydøstlige kun har 170 dage med regn.

Mange besøgende til London og Storbritannien som helhed, er overrasket over de mange lyse timer om dagen i højsommeren, og rystet over deres kortfattethed om vinteren. På grund af sin nordlige bredde, er sommerdagene lange og vinterdagene er korte. I det nordlige Skotland i højsommeren er der dage som har 18 timers sollys, og solen går ikke helt ned om natten, men efterlader et langvarigt tusmørke - svarende til "midnatssolen" i det nordlige Norge, Sverige og Finland.

Whitby Abbey Sunset, Whitby, England. Foto: James Whitesmith/Flickr.com

Svømning i havet omkring Storbritannien kræver en hel del mod, på trods af den opvarmende effekt af Golfstrømmen. Det er betydeligt varmere i det sydligste end det allernordligste, men selv i syd er temperaturerne mere forfriskende end behagelige. Nordsøen er koldere end det nordlige Atlanterhav, så det bevirker også en tendens til at være varmere i vest end i øst.

Den gennemsnitlige vandtemperatur i Nordatlanten ud for kysten ved Kirkwall i det nordlige Skotland når et toppunkt på 13° C i august, og helt ned på 7° C i februar. Den gennemsnitlige vandtemperatur i Nordsøen omkring Newcastle, på Englands nordøstlige kyst, topper ved 15° C i august og kommer ned på 6° C i februar. Den gennemsnitlige vandtemperatur i Den engelske Kanal i Brighton på sydkysten topper ved 17° C i august, og får sit koldeste minimum på 8° C i februar.

Læs mere om England

Læs mere om Skotland

Læs mere om Wales

Læs mere om Nordirland

Læs mere om London