Sverige

vejrviseren311

Vejret i SverigeSverige ligger i Skandinavien og har kystlinje til Nordsøen, Østersøen og Den Botniske Bugt.

De skandinaviske bjerge skaber en naturlig grænse mellem Sverige og Norge mod nord og vest. Sveriges nordøstlige grænse er med Finland.

På grund af Sveriges nordlige beliggenhed og forskelligartede topografi, er vejr og klima behæftet med stor regional variation. For det meste har Sverige et tempereret klima med milde temperaturer i alle fire årstider og er varmere end andre områder på tilsvarende breddegrader.

Men mildere temperaturer findes nær kysten, mens der længere mod nord, tættere på Polarcirklen, er sub-arktiske vilkår.

 

 

Enorme forskelle i dagslængden

Himlen er ofte overskyet selvom nedbør i form af regn er moderat lav hele året de fleste steder. Som i andre lande med områder langt mod nord, såsom dets naboer Norge og Finland, oplever Sverige enorme forskelle i daglængden fra sommer til vinter. Sverige har fået tilnavnet "Midnatsolens land'. Daglængderne er mere ekstreme mod nord. I de nordlige områder kan man også opleve de arktiske fænomener nordlyset eller Aurora Borealis. Sveriges vejr og klima er meget lig det i Finland.

Sydsverige har et maritimt klima. Næsten helt omgivet af vandet og påvirket af Golfstrømmen har denne region meget mildere temperaturer end man kunne forvente på denne breddegrad. Dette har faktisk en effekt på hele landet, ligesom den varme fremherskende vestenvind. Selv inden for denne region er der variation: det er mildere mod syd på grund af den halvø-lignende formation af den sydlige spids i havet, det er vådere i vest på grund af den vestlige retning af vinden.

Sommermånederne er det bedste tidspunkt at besøge regionen på grund af de lange lyse timer og varme temperaturer. Højsæsonen i sommermånederne har dagslys i op til til sytten timer, mens vintermåneder har dage med kun syv timers dagslys. Om vinteren, falder nedbøren generelt som sne.

Midsummer in Stockholm Archipelago. Foto: Per Ola Wiberg/flickr.com

Malmø, langt mod syd, har et lavt gennemsnit på -3° C i februar, og en gennemsnitlig høj temperatur på 20° C i toppen af sommeren i juli og august. Nedbør varierer meget lidt med 65 mm i den vådeste måned november har lignende temperaturer, men med køligere nætter og om vinteren gennemsnitlige lave temperaturer ned til -4° C. Oktober er Göteborgs vådeste måned med 88 mm nedbør, mens februar er den tørreste med 41 mm.

Lidt længere mod nord på østkysten mod Østersøen, oplever hovedstaden Stockholm en varm sommer med gennemsnitlig høje temperaturer på 22° C i juli, mens det bliver ned til -5° C om vinteren. Juli, Stockholms vådeste måned, oplever 64 mm regn, mens dens tørreste måned, marts, kun får 24 mm.

 

Fugtigt klima og koldere somre i Midtsverige

Midtsverige har et fugtigt kontinentalt klima. Tropisk luft fra syd kæmper med den arktiske luft fra nord, og dette resulterer i store sæsonbetonede forskelle, og generelt omskiftelige vejrforhold. Denne region har lavere nedbørsniveauer eftersom de skandinaviske bjerge virker som en barriere for den nordlige og nordvestlige vind, der får skyer til at dannes og regn til at falde på læsiden af bjergene. Overskyede dage er normen. Vintermånederne har regelmæssigt sne, der bliver liggende og ikke tøer op indtil foråret. Regionen har koldere somre end man kunne forvente af et kontinentalt klima.

Sommerens gennemsnitlige temperaturer i juli er 19° C, mens vinterens gennemsnitlige lave temperaturer i januar er -12° C. Nattemperaturer er kolde hele året og frost kan faktisk optræde når som helst. Östersund har 81 mm nedbør i den vådeste måned juli, mens februar, den tørreste måned, oplever 25 mm. Umeå, længere mod nord på østkysten ved Den Botniske Bugt, ligger lavere og tæt på havet - derfor er vejrforholdene faktisk meget ens.

The quarry in Stenhamra. Foto: Per Ola Wiberg/flickr.com

Sub-arktisk klima i det nordligste Sverige

Det nordligste Sverige er sub-arktisk. Spidsen af landet ligger inden for Polarcirklen. Væk fra de modererende effekter af havet og påvirket af polar-vinde, oplever regionen lange, kolde vintre og korte, kølige somre. Sne kan falde på alle tider af året og ligger tungt om vinteren. Områder ved kysten af Den Botniske Bugt oplever meget varmere temperaturer og ingen sne i sommertiden.

I sommeren i juli er der dagslys konstant, mens der i vinteren i december er mørkt døgnet rundt. Luleå, i øst på kysten, har gennemsnitlige sommertemperaturer på 20° C og gennemsnitlige lave vintertemperaturer på -13° C. Mod nordvest, i Kiruna, hvor det berømte ishotel ligger, er den højeste gennemsnitlige temperatur 17° C, og den laveste gennemsnitlige temperatur er -21° C. Fra marts til november kommer den gennemsnitlige høje temperatur ikke over frysepunktet i hele området.

 

Kystområderne er varmere og tørrere

Vejret i Sverige er overskyet og køligt, men varmere end andre områder på samme breddegrad, som for eksempel Alaska. Dette skyldes de skandinaviske bjerge, de omkringliggende farvande og maritime og kontinentale vinde. Mod nord er der lave temperaturer og de ekstreme daglængder vinter og sommer.

Varme vinde og -havstrømme gør landet, især kystområderne, varmere end man kunne forvente. Bjergene blokerer for fugtig luft, og holder området mere tørt end ellers forventet.

Nordlyset og midnatssolen tiltrækker turister selv i årets mørkeste måneder. Sveriges ekstreme nordlige klima tiltrækker skiløbere og snowboardere som suser ned af desneklædte bjerge. De kringlede fjorde og frodige grønne bakker er fantastiske i sommersolen og de lange dagslængder gør dem behagelige at opleve i længere tid.

 

Video om Svensk Lapland (på engelsk)