Tjekkiet

vejrviseren311

Vejret i TjekkietTjekkiet ligger i en tempereret klimazone. Dette giver landet milde og fugtige somre, efterfulgt af en kold, våd og overskyet vinter med snefald. I Bjergområderne er der derfor også flere gode skisportssteder.

Tjekkiet er en indlandsstat i Centraleuropa omgivet af Polen, Tyskland, Østrig og Slovakiet. Landet er delt op i to gamle provinser, Bohemia (Bøhmen)  der dækker den vestlige del af landet og Moravia der dækker den østlige del af landet.  Tjekkiet er dækket af store dele skov og bjerge i nord og øst, mens den sydlige del af landet består af højslette.

De mange floder, herunder Elben og Maldau, der løber gennem landet, er med til at skabe dette flotte grønne og frodige land. Selvom landet har et varieret terræn med både bjerge og lavtliggende områder, er dets isolerede position langt væk fra havet, årsag til, at der ikke er de store udsving i vejr og klima i landet. 

Vi har dog i denne artikel valgt at beskrive vejret for både Bøhmen og for Moravia provinsen.

Sommeren er den varmeste periode, men samtidig også den periode hvor landet får den største mængde regn. Vinteren er kold, i byerne når temperaturen ofte ned omkring minus 5 grader, og i bjergområder helt ned omkring 10-15 minusgrader.

I bjergområder har landet i gennemsnit over 100 dage med sne, hvilket er med til at gøre Tjekkiet til et mere og mere populært feriemål for skiferie.

Foråret er ofte meget vådt, nogle gange med så kraftigt regnfald, at det skabe oversvømmelser i dele af landet. Efteråret kan være meget uforudsigeligt, der kan være perioder med masser af regn, men også dage med højt solskin og en temperatur omkring 20 grader.

 

 

Vejret i Tjekkiet – Bøhmen

Den ældgamle provins Bøhmen ligger i den vestlige del af Tjekkiet og dækker omkring 2/3 af landets samlede areal. I Bøhmen-provinsen finder du mange af de mest populære turist- og feriemål, som f.eks. landets smukke hovedstad Prag.

Bøhmen er et lavtliggende område omgivet af lavtliggende bjerge med floderne Elben og Vltara der fungerer som et ”dræn” for området. Sommeren i Bøhmen er med en dagtemperatur omkring 18-25 grader og ned til omkring 10-13 grader i aften- og nattetimerne. Der kan være perioder med hedebølger hvor temperaturen kan nå helt omkring 30 grader.

Regn er meget almindelig i sommermånederne, men ofte er en dag med regn efterfulgt af et par dage med høj solskin.

Vinteren er kold med en temperatur svingende fra omkring minus 3 grader til plus 5 grader. Provinsen har i gennemsnit 5-6 dage med sne for hver måned i vinterperioden. Det er et smukt syn at være i Prag i en periode med sne, og opleve den historiske by dækket af et tyndt lag sne.

I forår og efterår kan vejret være noget ustadigt med et mix imellem regn og solskin. Fælles for begge årstider er, at du kan være heldig at ramme en uge med 7 dages uafbrudt sol, men også uheldig at få 7 dage med gråt og trist vejr. Mest sandsynligt er dog at du vil få lidt af hvert.
Dancing House, Prag. Foto: szeke/flickr

Vejret i Tjekkiet – Moravia

Landets anden provins Moravia dækker den østlige del af Tjekkiet. Moravia har et mere kuperet terræn end Bøhmen, og temperaturen her har en tendens til at være en smule lavere i Moravia end i Bøhmen pga. kolde vinde der strømmer ind over landet fra øst.

Generelt er der ikke den store forskel i vejr og klima i Tjekkiet imellem de 2 provinser, udover at gennemsnitstemperaturen igennem hele året er et par grader lavere i Moravia-provinsen. Sommertemperaturen ligger derfor imellem 18-23 grader i dagtimerne, med ned til 10-12 grader i aften og nattetimerne.

Området i øst får også lidt mere sne med et gennemsnit på 8 dage med snevejr for hver af vintermånederne og temperaturen om vinteren vil normalt svinge fra minus 5 grader til + 3 grader. I de høje bjergområder når temperaturen ned til omkring 10-15 minusgrader, med perioder hvor temperaturen når helt ned til minus 30 grader.

 

Hvornår er det bedst at rejse til Tjekkiet ?

For de fleste destinationer i Tjekkiet er maj og september den bedste tid at besøge landet. Her er vejret normalvis mildt og der er ikke så mange turister i landet. April og maj er også et oplagt tidspunkt, her må du dog være forberedt på at der kan være en del regn, til gengæld er skaren af turister endnu mindre og du kan ofte finde et godt hoteltilbud.

Ligesom herhjemme og resten af Europa, holder de fleste tjekker ferie i juli og august, hvilket sender både hotelpriser og camping-priser i vejret i højsommeren. Tjekkiet er dog et skønt land i de varmeste sommermåneder, og kan du leve med store mængder af turister og høje priser, kan det også kun anbefales at besøge landet i denne tid.