Tyskland

vejrviseren311

 

Vejret i TysklandStørstedelen af Tyskland har et tempereret klima, hvor fugtige vestenvinde sejrer.

Tysklands areal er 357.021 kvadratkilometer, så det har selvfølgelig en ret bred vifte af klimatiske forhold.

Tyskland er også kendt for at have variable daglige vejrforhold, så kom forberedt med solbriller samt en regnfrakke, når du besøger landet.

Tyskland grænser mod nord til Nordsøen og Østersøen, Polen og Tjekkiet i øst, mod syd til Østrig og Schweiz, og mod vest til Frankrig, Luxembourg, Belgien og Holland.

 

Efterår i Dalheim-Rödgen - North Rhine-Westphalia. Foto: Bert Kaufmann/flickr.com

Dets nærhed til Atlanterhavet, Nordsøen og Østersøen betyder, at klimaet er modereret af Den Nordatlantiske strøm, især i den nordlige del af landet. Den Nordatlantiske Strøm er en del af den magtfulde Golfstrøm, som bringer varmere vand til regionen. Derfor, i nord og nordvest i Tyskland, udviser klimaet påvirkninger fra havforholdene med et lille temperaturområde og høje nedbørsmængder. Vintre i den nordlige og nordvestlige del af landet er milde og somrene har tendens til at være varme, men ikke for varmt. Temperaturerne kan dog snige sig over 30° C i højsommeren.

Nordtyskland består generelt af lavland og flade sletter. I det centrale og sydlige Tyskland bliver terrænet mere bakket og bjergrigt mod Alperne mod den østrigske grænse. Bevæger man sig længere ind i landet, bliver vejrforholdene lidt mere ekstreme i takt med at man kommer længere væk fra kystens modererende indflydelse af de kystnære vind- og strømforhold. Derfor stiger temperaturen mere om sommeren og falder lavere om vinteren. I det sydlige Tyskland betyder den stigende højde, at temperaturerne er køligere hele året. Somrene er køligere og vintrene barskere med frosttemperaturer, kraftige snefald og bidende vind.

Schloss Schwerin. Foto: Harald Hoyer/flickr.com

I det østlige Tyskland er vejrforholdene mere karakteristiske for et kontinentalt klima. I de større byer som Berlin og München, kan vintrene være meget kolde og somrene varme, især jo længere ind i landet man kommer. Berlin'S bebyggede centrum skaber et mikroklima, der kaldes "Urban Heat", med varme, der ophobes i byens bygninger, hvilket resulterer i, at temperaturer kan være op til 4° C højere i byen end i de omkringliggende områder.