USA

vejrviseren311

Vejret i USAPå grund af sin enorme størrelse og geografiske mangfoldighed, har USA forskellige klimaer forskellige steder i landet.

De sydlige og vestlige regioner her en tendens til at være varmere og tørrere mens der i nord og øst er mere tempereret med koldere vintre.

Vejret i kystområderne er naturligt mildere end i fastlandsområderne. Bjergområderne er i stigende højder koldere og får mere nedbør.

USA kan deles op i forskellige klimatiske regioner, der strækker sig i bånd over hele landet.

I denne artikel vil vi beskæftige os med vejret i følgende geografiske områder:

Syd: Arkansas, Louisiana, Kentucky, Tennessee, Mississippi, Alabama, West Virginia, Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia og Florida.

Vest: Washington, Oregon, Californien, Idaho, Utah og Nevada.

Sydvest: Arizona, New Mexico, Texas og Oklahoma.

Det centrale USA: Montana, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Colorado, Nebraska og Kansas.

Midtvesten: Minnesota, Iowa, Missouri, Wisconsin, Illinois, Michigan, Indiana og Ohio.

Nordøst: Vermont, New Hampshire, Maine, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware, Maryland og District of Columbia.

 

Det sydlige USA

De sydlige stater har typisk varme somre med milde vintre. Hele området er udsat for tordenvejr og kystregionerne er undertiden ramt af orkaner.

Vejret i Arkansas, Kentucky, Tennessee, West Virginia,
Virginia og North Carolina

Disse stater har et fugtigt, subtropisk klima i alle fire årstider med varme somre og milde vintre. Der er mange regionale variationer, især som følge af Blue Ridge bjergkædens del af Appalacher-bjergene, der strækker sig over alle disse stater bortset fra Kentucky.

I disse områder forårsager den højere elevation køligere temperaturer og øget snefald i vintermånederne. West Virginia, som er meget bjergrigt, er en af ​​de vådeste og mest overskyede stater i USA. North Carolina er faktisk den vådeste af de østlige stater på grund regnen der kommer med søndenvinden ind over bjergene. I alle staterne er nedbøren størst gennem foråret og sommeren, og solskin følger regelmæssigt de tunge regnskyl.

Kentucky og Tennessee er langt nok mod vest, væk fra havet, til at være i sikker afstand fra orkaner, men til gengæld er tornadoer en risiko. Virginia og North Carolinas atlanterhavskyst betyder, at de er i zonen for orkaner, som ofte gør skade langt ind i landet.

Virginia Beach, på Virginias kyst lige på grænsen til North Carolina, har gennemsnitstemperaturer i 30'erne i juli og august. Om vinteren holder temperaturen sig i gennemsnit over frysepunktet. Sne er sjælden, men kan dog forekomme. Virginia Beach går som regel fri fra de fleste ​​orkaner da deres sædvanlige retning er mod nord.

Vejret i Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgia og South Carolina

Staterne i det dybe syd har også et behageligt, fugtigt og subtropisk klima i de sydlige områder af staterne, og hele Louisiana med kystlinje mod Den mexicanske Golf har højere temperaturer året rundt. De nordlige områder er især køligere i Appalacher-bjergene der strækker sig ind i Alabama, Georgia og South Carolina. Tordenvejr er almindelige, og der er risiko for orkaner i sommer-og efterårsmånederne. Foråret og efteråret er varmt med temperaturer der i dagtimerne til tider når op i 20'erne. Somrene er lange og varme, dagtemperaturerne er i gennemsnit i midten af 30'erne. Om vinteren kan temperaturen nå ned til frysepunktet, men snevejr er sjældent, bortset fra i bjergene. Nedbøren er ganske høj hele året rundt, men størstedelen falder med tordenvejr i sommermånederne.

New Orleans, en kystby i Louisiana, er kendt som en af de tre byer i USA der har den største forekomst af orkaner.

 

Vejret i Florida

Det meste af Florida har også et fugtigt, subtropisk klima, som regel varmere end staterne mod nord. Jo tættere på Lake Okeechobee man kommer, stiger varmen hurtigt og syd for Lake Okeechobee oplever Florida et ægte tropisk klima.

Jacksonville i den nordlige del af Florida deler sine sommertemperaturer med Miami i syd, med gennemsnitlige temperaturer på omkring 33° C. Imidlertid er Jacksonville meget koldere i efteråret, foråret og vinteren, med gennemsnitlige lave temperaturer på 6° C i januar.

Miamis tropiske klima betyder varme temperaturer året rundt. Miami har varme, fugtige somre i monsunsæsonen mellem maj og oktober, og en varm, tør vinter. Januar er den koldeste måned, med gennemsnitlige høje temperaturer på 24° C og gennemsnitlige lave temperaturer på 16° C. Miami er statistisk set den by i USA der har størst risiko for at blive ramt af en orkan.

Magical Festival. Foto: Mike Deal/flickr.com

Det vestlige USA

Den nordvestilge stillehavskyst i USA er den vådeste del af landet med støvregn året rundt, nogle storme og tåge i sommeren. Men somrene er normalt milde til varme og tørrere end vintrene, der er milde til kolde. Californien ved den sydvestlige stillehavskyst har behageligt vejr hele året med lange, varme somre og milde vintre. De vestlige stater inde i landet er tørrere, de består af delvis ørken og har ekstreme temperaturer.
 

Vejret i Washington og Oregon    

Washington og Oregon er kyststater, de er delt af Cascade-bjergene. De vestlige områder har et tempereret kystklima, mens klimaet i områderne øst for bjergene er tørt.

Seattle i Washington og Portland i Oregon har ganske tørre somre med lejlighedsvise tordenvejr og gennemsnitlige høje temperaturer omkring midten af 20'erne i højsommeren. Sommeren ved kysten er ofte plaget af en tæt tåge, men når solen bryder igennem bliver den ofte fremme i mange timer. Forår og efterår har gennemsnitlige dagtemperaturer omkring 12° C. Vinteren har gennemsnitlige høje temperaturer omkring 8° C og gennemsnitlig lave temperaturer omkring 2° C. Sneen falder ofte ikke i byområder, men er dog set i december. Nedbøren er høj fra efterår til forår og ski-sæsonen starter i november.

Øst for Cascade-bjergene er klimaet halvtørt. Columbia River Plateau er det tørreste område med en række ørkener.
 

Vejret i Californien

Californien har officielt tilnavnet The Golden State på grund af opdagelsen af ​​guld i 1968. Staten har fået skyld for at stjæle Floridas kaldenavn, Sunshine State. Californien er berømt for det varme vejr ved sydkysten, men staten har et enormt varieret vejr, da det strækker sig fra nordlige til sydlige Amerika og har forskellige topologiske træk.

San Francisco, på den nordlige del af kysten, har forholdsvis milde somre med høje temperaturer på i gennemsnit omkring 20° C i juli og august. Temperaturerne om natten kan falde til omkring 13° C. De milde vintre er kun omkring 7° C koldere end somrene. De nordlige dele af Californien er generelt meget vådere end i syd.

Los Angeles på den sydlige kyst er varm hele året rundt med et subtropisk klima. Det har en tør sæson fra maj til oktober med gennemsnitlige temperaturer mellem 20 og 30° C, maksimalt i august. Den våde sæson fra november til april er køligere med gennemsnitstemperaturer i starten af 20'ere. Los Angeles har i gennemsnit 263 solskinsdage om året.

Øst for Californiens bjerge ligger de tørre ørkenområder. Kystområderne i Californien er ikke modtagelig for tropiske cykloner. Jordskælv derimod, er ganske almindelige rundt om San Andreas-forkastningen, som løber lige gennem staten.
 

Vejret i Idaho

Idaho har et tempereret klima med alle fire årstider. Somrene er meget varme med gennemsnitstemperaturer omkring 30° C , mens vintrene er sønderlemmende kolde, undertiden falder temperaturen til under -18° C. Rekorden er -51° C. Boise og Lewiston har længere somre end resten af staten pga. beskyttelsen fra bjergene.

Painting Idaho. Foto: Daw/flickr.com

Vejret i Utah og Nevada

To af de fire ørkenstater, Utah og Nevada ligger langt fra deres primære vandkilde, Stillehavet, og er beskyttet af bjergkæden Sierra Nevada, Cascades Mountains og Rocky Mountains. De har lave nedbørsmængder. Det regionale klima afhænger i høj grad af højden over havet. Ved lavere højder er der typisk ørkenforhold og ved større højder er der mere tempererede klimaer. Ørkenens terræn og mangel på vand resulterer i store temperaturforskelle fra dag til nat.

Salt Lake City, i Utah, oplever alle fire årstider med de varme somre og kolde, sneklædte vintre med temperaturer som regelmæssigt falder til under 0° C.

Las Vegas ligger lige i midten af ​​Mojave ørkenen i Nevada. Byen har næsten 300 solskinsdage om året og minimalt nedbør, der falder i korte storme, som nogle gange forårsager pludselige oversvømmelser. I højsommeren opleves forrygende daglige gennemsnitstemperaturer i 40'erne med kvælende hede nætter i 20'erne. Vintrene er korte og milde med temperaturer i dagtimerne i januar omkring 15° C, og nattemperaturer somme tider lige under frysepunktet.

Bjergområder er meget køligere. Rocky Mountains modtager en masse sne og er kendt for skiløb.

 

Det sydvestlige USA

Det sydvestlige USA er typisk varmt og tørt med mere tempereret klima mod nordøst. Tornado Alley strækker sig mellem Rocky Mountains og Appalachian Mountains i den østlige del af denne region og tornadoer skaber regelmæssigt kaos gennem foråret og forsommeren.
 

Vejret i Arizona og New Mexico

De resterende to ørkenstater, Arizona og New Mexico, har næsten samme klima som Utah og Nevada: Varmt og tørt. Der er regionalt klima, som i høj grad afhænger af højde; ved lavere højder ses typiske ørkenforhold og ved større højder ses mere tempererede klimaer. Fra maj til oktober er monsunsæson, hvor pludselige store nedbør med store oversvømmelser er mulige.

Det mest berømte geografiske kendetegn ved området, og et af ​​de syv vidundere i verden, er Grand Canyon. På tværs af det centrale og nordlige Arizona, er Grand Canyon et godt eksempel på de ekstreme kontraster mellem klimaer i forskellige højder. Dens sydlige kant er 1.000 meter højere end sin nordlige kant og her er snerige vintre og varme somre med temperaturer på omkring 20° C med kølige nætter, mens den nordlige kant har is og sne hele året rundt. De indre kratere, dybt under kanten, har temperaturer om sommeren som nærmer sig 40'erne og nattemperaturerne falder ikke så drastisk.

 

Vejret i Texas

Texas' store størrelse betyder, at det har en række klimatiske regioner. Det er generelt varmt og tørt om sommeren og mildt til koldt om vinteren. Områderne ved Texas High Plains ved grænsen til New Mexico grænse er halvtørre og ørkenagtige. I bjergene ved den mexicanske grænse er der meget køligere vejr, men i lavere højder mod syd er der tørre betingelser. Resten af Texas er for det meste subtropisk, med mildere klima tættere på kysten.

I Austin er sommertemperaturernes højdepunkter i gennemsnit omkring 36° C, om vinteren kan opleves temperaturer på omkring 16° C, men det kan ofte være meget koldere. Houston ligger dog lidt mildere med en gennemsnitlig sommertemperatur omkring 34° C og de høje vintertemperaturer omkring 17° C. Nedbøren er altid lav.

I Texas kystområder er der tilbøjelighed til at opleve orkaner og i den nordlige del af staten løber det sidste stykke af ​​Tornado Alley. Tornadoer opstår normalt i foråret og forsommeren.
 

Vejret i Oklahoma

Oklahoma har tempereret og kontinentalt klima. Det har lange, varme, tørre somre og kolde, sneklædte vintre. Den østlige del af staten er påvirket af det fugtige, subtropiske klima som blæser op fra Den mexicanske Golf. Mod vest bliver forholdene mere og mere tørre. Oklahoma City, beliggende på prærien, er en af ​​de mest solrige og blæsende byer i USA. Det meste af Oklahoma er en del af Tornado Alley og staten har mange tornadoer, for det meste mellem april og juni.

 

Det centrale USA

De centrale stater har et tempereret fastlandsklima med fire forskellige årstider.
 

Vejret i Montana, Wyoming og Colorado

Skønt Montana betragtes som en del af Great Plains har staten mange bjerge. The Rockies, og den kontinentale kløft, strækker sig gennem det vestlige Montana, til højre gennem Wyoming og Colorado. Bjergene begrænser strømmen af ​​kølig luft fra øst til vest, og varm luft fra vest til øst. The Rockies har uforudsigeligt vejr fra dag til dag, selv de fire årstider er meget forskellige. Somrene er varme og tørre, afbrudt af torden. Sne begynder at falde i efteråret og er starten på en lang skisæson selvom det bedste af skisæsonen er i foråret. Vintersports-entusiaster kommer fra hele verden for at stå på ski i Colorados berømte feriesteder som Vale og Beaver Creek. Vinteren har dyb sne og regelmæssige snestorme med temperaturer om natten ned til omkring -37° C. Foråret er meget omskifteligt med vådt vejr og stigende temperaturer hvor sneen gradvist smelter væk.

Øst for bjergene er vejret varmere med somre som bliver varmere jo længere sydpå på tværs af de tre stater. Somrene er normalt helt tørre. Vintrene er meget kolde.
 

Vejret i North Dakota og South Dakota

Dakota staterne har et tempereret klima med fire forskellige årstider. Somrene er varme og tørre med perioder med tørke. Vintrene er bidende kolde.
 

Vejret i Kansas og Nebraska

Begge stater har kontinentale klimaer med forskellige årstider. Somrene er varme og vintrene er kolde. De vestlige regioner er tørre og blæsende. De østlige områder er meget mere fugtige og her falder størstedelen af ​​staternes regn. Regnen falder mest i foråret og sommeren, og det er i denne tid at Kansas, berømt del af Tornado Alley, oplever størstedelen af sine tornadoer.

Sommeren i Kansas City er kvælende, med gennemsnitlige temperaturer i midten af 30'erne med ubehagelig høj luftfugtighed. Solen skinner i omkring 11 timer om dagen men nætterne giver lidt pusterum fra varmen. Forår og efterår har dramatiske ændringer i temperaturerne, varmen stiger hurtigt op fra 12° C i april til 18° C i maj, og falder fra 20° C i oktober til 12° C i november. Om natten er det betydeligt køligere. Vintermånederne er meget kolde med dagtemperaturer mellem 1° C og 6° C og nattemperaturer som mange gange falder et godt stykke under nul.

Colorado River, Glen Canyon Bridge. Foto: Olivier Bacquet/flickr.com

Midtvesten USA

Midtvesten er kendt for at være varm og fugtig selvom det har alle fire årstider.
 

Vejret i Minnesota, Iowa og Wisconsin

Disse stater har et typisk, fugtigt og kontinentalt klima, med ekstreme temperaturer om sommeren og i vintermånederne. Lake Michigan og Superior i Wisconsin har en modererende effekt på de omkringliggende områder. Mississippi-floden starter i Minnesota fra Lake Itasca og strækker sig hele vejen på tværs af USA til Den mexicanske Golf.

Hele området er udsat for kraftig nedbør med masser af sne om vinteren og kraftig regn i foråret og sommeren. Tordenvejr er en regelmæssig begivenhed, tornadoer er ikke sjældne, og i Mississippi forekommer oversvømmelser. Men sommermånederne har som regel en masse sol og varme temperaturer og de smukke vandomgivelser tiltrækker mange besøgende.
 

Vejret i Michigan

Michigan også har et fugtigt, kontinentalt klima for det meste, men den øvre halvø og den nordlige del af nedre halvø oplever meget koldere vejr. Her er varme, korte somre og lange, kolde vintre. Januar og februar har ofte temperaturer under frysepunktet. Der opleves voldsomme tordenvejr og tornadoer, der er hyppigere i den sydlige region.
 

Vejret i Missouri, Illinois, Indiana og Ohio

Disse stater har også fugtigt, kontinentalt klima, bortset fra de sydligste regioner, hvor klimaet er fugtigt og subtropisk. Mens flertallet af staterne har typiske varme, fugtige somre og sne i kolde vintre, har de sydlige regioner mildere vintre. Tordenvejr er fælles i alle stater. Indiana har noget tornado aktivitet og jordskælv er ikke uhørt i Ohio. Missouri River er ofte årsag til kraftige oversvømmelser.

Juli og august i Chicago i Illinois er dejlige, varme måneder, men gennemsnitstemperaturer på omkring 28° C. I januar, den koldeste måned, er den gennemsnitlige laveste temperatur på -8 ° C med regelmæssigt snefald.
 

Det nordøstlige USA

De nordøstlige stater er kendt for deres dejlige, varme somre og snedækkede vintre.
 

Vejret i Maryland og Delaware

Disse stater ligger i overgangszonen mellem et fugtigt subtropisk klima og et kontinentalt klima, og som sådan har de regionale variationer i vejret. De sydlige regioner i begge stater har fugtige subtropiske forhold. Mens hele regionen nyder lange, varme somre, har de nordlige områder længere og koldere vintre. Den østlige del af Maryland og det meste af Delaware er en del af den flade Atlantic Coastal plain. I de nordlige regioner af Maryland møder det flade land Appalachian Mountains, og her opleves meget sne og temperaturer under -12° C hver vinter. Staterne er omgivet af vand: Chesapeake Bay i vest, Delaware Bay i øst og Atlanterhavet mod nordøst. Staternes klima er modereret noget af den overflod af vand og kystnære vinde. Orkaner er mulige i North Carolina, Mod syd er der beskyttelse fra de fleste af de tropiske cykloner.

District of Columbia, Washington DC, er omgivet af Maryland bortset fra dets sydvestlige grænse, der grænser op til Virginia. Det ligger i områdets fugtige, subtropiske klima. Varme somre med 30° C i gennemsnit i juli og august med høj luftfugtighed holder temperaturer i 20'erne om natten og forårsager imponerende tordenvejr. På denne tid af året bliver Potomac River udsat for oversvømmelser, som kan forårsage omfattende skader. I vinteren ses gennemsnitstemperatuer på omkring 7 °C om dagen der falder til -3° C om natten og sne kan forventes.
 

Vejret i Pennsylvania og New Jersey

Disse stater ligger i en overgangs-klimazone. De nord-vestlige regioner ligger i den fugtige, kontinentale zone med områder nær Marylands og Delawares grænser, og på kysten opleves et fugtigt, subtropisk klima. Generelt har begge stater varme, fugtige somre med meget nedbør og milde til kølige vintre med lidt sne.

Philadelphia er beliggende i den sydøstlige del af Pennsylvania i den fugtige, subtropiske zone. Her er gennemsnitlige temperaturer på op til 30° C i højsommeren, og ​​gennemsnitlige lave temperaturer på -4 °C om vinteren med moderat sne. Newark, i den nordøstlige del af New Jersey ligger også i en fugtig, subtropisk zone, men da byen ligger lidt nordligere end Philadelphia opleves  gennemsnitlige temperaturer lavere end den Philadelphia og med større snefald om vinteren.