Madeira

vejrviseren311

Madeira er en lille portugisisk øgruppe, beliggende vest for Marokko. Øgruppen er opkaldt efter hovedøen af samme navn.
Madeira består af mange småøer, men kun to øer er beboede, nemlig Madeira og Porto Santo, der sammenlagt huser i omegnen af 268.000 indbyggere.
Sammenlagt er har øgruppen et areal på 801 kvadratkilometer, hvoraf hovedøen Madeira udgør hele 92 procent af arealet. Øens klima klassificeres som et middelhavsklima, men grundet variationer i vindforholdene, luftfugtigheden og solens placering på himlen, kan man forvente klare forskelle mellem nord- og sydvendte regioner.
Heldigvis har golfstrømmen en positiv effekt på øernes temperaturer, der er milde året rundt.

 

 Vejrdata for Madeira

Vejret på Madeira - sommer

Sommeren på Madeira er, takket være årstidens solrige og varme vejr, den mest populære tid at besøge øen.
Gennemsnitstemperaturen fra juni til september ligger omkring de 25 grader, men temperaturer op til 30 grader er ikke usædvanlige, særligt ikke hvis der blæser varme vinde fra Nordafrika.
Selv i nattetimerne falder temperaturerne sjældent under 17-18 grader, hvilket for nogle kan virke som en overvældende konstant varme – heldigvis køler blæsten fra det omkringliggende Atlanterhav øerne og deres besøgende ned, og gør temperaturerne behagelige.
Nedbørsmængden i sommermånederne er absolut minimal; i gennemsnit falder der kun 9 millimeter i juni måned, hvor juli og august ofte er gået helt uden nedbør.
Som regel stiger nedbørstallene i september, hvor der i gennemsnit falder 36 millimeter fordelt over 9 regnvejrsdage.

 

Madalena e Fabiana. Camara de Lobos, Madeira. Foto: Paco CT/flickr.com

 

Vejret på Madeira - efterår

Efterårsvejret på Madeira forbliver varmt, med gennemsnitstemperaturer omkring 21 grader i oktober og november.
Der er dog en øget risiko for regn- og stormvejr på denne tid af året. Det gennemsnitlige nedbørstal for oktober ligger på omkring 90 millimeter fordelt over 9 regnvejrsdage.
Tallene er lidt højere for november, men forskellen er minimal. Efteråret er en glimrende tid af besøge Madeira på; øernes børn er vendt tilbage til skolen og højsæsonen er forbi, hvilket betyder at du på trods af stadigt høje temperaturer kan finde noget billigere hotelværelser end om sommeren.

Santa Catarina Park, Funchal, Madeira. Foto: David Stanley/flickr
Vejret på Madeira - vinter

Det kan være svært at skelne vinteren i Madeira fra andre årstider, eftersom dagstemperaturerne ofte ligger omkring 20 grader, og næsten aldrig når under 10.

Dette gør Madeira til et populært mål for især nordeuropæiske turister, der søger væk fra den somme tider bidende kolde vinter, man ofte møder heroppe.

I december og januar måned er nedbørsmængden dog forholdsvist høj, med henholdsvis 81 og 108 millimeter nedbør fordelt over 16 regnvejrsdage i hver måned.

Heldigvis falder Madeiras nedbør typisk i korte, kraftige byger, og du burde altså ikke møde de samme lange perioder med småregn som du ville møde herhjemme.

 

Vejret på Madeira - forår

Foråret på Madeira starter ofte ud som en våd fornøjelse, men det mere sommerlignende, tørre vejr tager hurtigt over, og har varmere temperaturer med sig.
Marts måned anses med sine 52 millimeter nedbør som værende slutningen på Madeiras regnsæson. Temperaturerne stiger støt fra omkring 19 grader i marts til over de 20 i slutningen af maj måned.

De tilstrækkelige mængder nedbør på Madeira har ført til et frodigt landskab og øen er blevet kaldt "Den Flydende Have".

 

Video om Madeira (på engelsk)


Læs mere om Madeira her:
Dansk wikipedia om Madeira
VisitMadeira.pt (ikke på dansk)