Menorca

vejrviseren311

Menorca er en lille spansk ø beliggende i Middelhavet, tæt ved den større, noget mere kendte ø, Mallorca. Øen er på lige knap 696 km2, og er hjem til cirka 95.000 indbyggere. Menorcas beliggenhed i Middelhavet betyder, at der på øen er det, man kalder middelhavsklima, hvilket betyder lange, varme og tørre somre, og milde, korte vintre.

 

Vejret på Menorca om sommeren

I forhold til den danske sommer, falder sommeren i Menorca forholdsvist sent: de højeste temperaturer møder man mellem juni og september måned. Her spænder gennemsnitstemperaturerne mellem 26 og 29 grader, men ofte bliver der også varmere – den varmeste dag i Menorcas historie var i juli måned 1983, hvor temperaturen nåede helt op på 39,6 grader! Heldigvis møder man på Menorca også forholdsvist megen vind, særligt i sommermånederne, så der er rig mulighed for at blive kølet af i den stegende sommervarme.

 

 

Derudover er vindforholdene på Menorca optimale til udøvelse af diverse vandsportsgrene. Er du ikke til windsurfing eller jetski, er en ganske almindelig dukkert i Middelhavet også en dejlig måde at blive nedkølet på: den gennemsnitlige badevandstemperatur ligger i sommermånederne mellem 21 og 26 grader, så der er ingen undskyldning for ikke at springe i vandet.

Du kan forvente op til 13 solskinstimer om dagen og fuldstændigt skyfri himmel i højsommermånederne. Disse måneder ser i øvrigt et minimalt regnfald, hvor man i starten og slutningen kan støde på kraftige regnskyl.

 

Menorca. Foto: Gabriel Rodriguez/flickr

 

Vejret på Menorca om efteråret

Menorcas efterårsvejr er vådt, med milde temperaturer. Efterårsmånederne er årets vådeste med cirka 13 regnvejrsdage per måned.

Typisk er november den vådeste af månederne, med et nedfald på omkring 88 millimeter. I løbet af efterårsmånederne falder gennemsnitstemperaturerne hastigt: først til omkring 19 grader i oktober, og senere til 15 grader i november. Dog kan især efterårets nattetimer føles kølige, og der er ofte overskyet.

Dette til trods kan du stadig opleve helt op til 7 solskinstimer om dagen på denne tid af året – det er omkring dobbelt så mange som på vores breddegrader! Havvandet er derudover stadig varmt nok til en lækker svømmetur, med badevandstemperaturer på mellem 20 og 23 grader selv sidst på efteråret.

 

Vejret på Menorca om vinteren

I vintermånederne falder temperaturerne på Menorca, og regnfaldet stiger drastisk. Gennemsnitstemperaturen ligger stabilt på 11 grader over hele vinteren, og øen er derfor en anelse koldere end de omkringliggende øer, hvilket til dels skyldes øens størrelse.

I december falder der op til 59 millimeter regn fordelt over de i gennemsnit 13 regnvejrsdage, hvorefter regnfaldet igen mindskes til cirka 46 millimeter i januar, og igen stiger til 61 millimeter i februar.

Snevejr er en sjældenhed på Menorca, men de senere år er det blevet en smule mere sandsynligt – i 2012 oplevede Menorca faktisk hele 4 snevejrsdage i februar måned!

 

Antiseptic Poetry. Foto: Lall Masriera/flickr

 

Vejret på Menorca om foråret

Forårsmånederne er betydeligt tørrere og mere solrige end både efterårs- og vintermånederne. I løbet af hele sæsonen spænder gennemsnitstemperaturerne mellem 12 og 18 grader.

Nedbørsmængden falder støt i løbet af foråret, fra 45 millimeter fordelt over 9 regnvejrsdage i marts, til 34 millimeter fordelt over 8 regnvejrsdage i maj måned. Regnskyl er regelmæssige, men solen bryder som regel igennem imellem dem.

Badevandstemperaturerne stiger gradvist fra 15 til omkring 18 grader i løbet af sæsonen, og hvor de fleste besøgende vil finde havvandet for koldt til en dukkert i starten af foråret, kan en svømmetur i maj måned sagtens lade sig gøre.

 

Video om Menorca